Zupa pieczarkowa z dynią i makaronem ryżowym

Zupa pieczarkowa z dynią to alternatywa dla klasycznej zupy pieczarkowej z ziemniakami.

Dodatek dyni nadaje jej wyjątkowy smak.

Taką zupę pieczarkową możemy przygotować także w czasie Świąt Bożego Narodzenia. 

Ciemny kolor nadały tej zupie brązowe, ekologiczne pieczarki.

Jeśli takich nie posiadamy możemy dodać kilka suszonych borowików lub podgrzybków.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Zupa pieczarkowa z dynią i makaronem ryżowym

(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)

 

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • 1.5 l-2l wody lub wywaru z warzyw
  • 6-7 brązowych lub białych pieczarek
  • ½ batatu
  • 1 korzeń pietruszki (jeśli dozwolona)
  • 2-3 łyżki startej dyni
  • 1 mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • sól himalajska różowa
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu białego
  • szczypta kurkumy
  • śmietana bezglutenowa
  • świeża natka pietruszki
  • 200 g makaronu ryżowego

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy kroimy w mniejsze plasterki
  2. Cebulę przepoławiamy i podsmażamy na palniku
  3. Do gotującej się wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, biały pieprz, podsmażoną cebulę, obrany korzeń pietruszki oraz obrany batat pokrojony w słupki, gotujemy 10 minut
  4. Dodajemy pokrojone pieczarki, startą dynię i szczyptę kurkumy, gotujemy na średnimi ogniu 10-15 minut
  5. Dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  6. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, najczęściej należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut pod przykryciem
  7. Zupę podajemy zabieloną śmietaną np. ryżową lub migdałową

Wskazówki:

Jeśli posiadamy suszone grzyby możemy ugotować wywar grzybowy.

Grzyby płuczemy, zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 minut, wodę odlewamy a grzyby dodajemy do gotującej się wody wraz z przyprawami i warzywami.

Zupa pieczarkowa z dodatkiem suszonych borowików i dyni smakuje wyjątkowo.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Zupa pieczarkowa z dynią i makaronem ryżowym"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.