Zupa pieczarkowa z dynią to alternatywa dla klasycznej zupy pieczarkowej z ziemniakami.
Dodatek dyni nadaje jej wyjątkowy smak.
Taką zupę pieczarkową możemy przygotować także w czasie Świąt Bożego Narodzenia.
Ciemny kolor nadały tej zupie brązowe, ekologiczne pieczarki.
Jeśli takich nie posiadamy możemy dodać kilka suszonych borowików lub podgrzybków.
Zapraszam i życzę Smacznego
Zupa pieczarkowa z dynią i makaronem ryżowym
(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki:
- 1.5 l-2l wody lub wywaru z warzyw
- 6-7 brązowych lub białych pieczarek
- ½ batatu
- 1 korzeń pietruszki (jeśli dozwolona)
- 2-3 łyżki startej dyni
- 1 mała cebula
- 2 liście laurowe
- sól himalajska różowa
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu białego
- szczypta kurkumy
- śmietana bezglutenowa
- świeża natka pietruszki
- 200 g makaronu ryżowego
Przygotowanie:
- Pieczarki myjemy kroimy w mniejsze plasterki
- Cebulę przepoławiamy i podsmażamy na palniku
- Do gotującej się wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, biały pieprz, podsmażoną cebulę, obrany korzeń pietruszki oraz obrany batat pokrojony w słupki, gotujemy 10 minut
- Dodajemy pokrojone pieczarki, startą dynię i szczyptę kurkumy, gotujemy na średnimi ogniu 10-15 minut
- Dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, najczęściej należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut pod przykryciem
- Zupę podajemy zabieloną śmietaną np. ryżową lub migdałową
Wskazówki:
Jeśli posiadamy suszone grzyby możemy ugotować wywar grzybowy.
Grzyby płuczemy, zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 minut, wodę odlewamy a grzyby dodajemy do gotującej się wody wraz z przyprawami i warzywami.
Zupa pieczarkowa z dodatkiem suszonych borowików i dyni smakuje wyjątkowo.
No Replies to "Zupa pieczarkowa z dynią i makaronem ryżowym"