Pasztet z indyka bezglutenowy, bez jajek

Pasztet z indyka jest dobrą propozycją zarówno na czas Świąt, jak i na co dzień.

Po upieczeniu przypomina pieczeń, świetnie się kroi w plasterki i sprawdzi się na każdą kanapkę.

Żurawinę możemy dodać do środka, uzyskamy bardziej słodką wersję dania.

 

Na blogu znajduje się wiele wersji pasztetów zarówno mięsnych, jak i wegańskich.

Zapraszam i życzę Smacznego

Pasztet z indyka z batatem

(bez glutenu, bez jajek)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut

CZAS PIECZENIA: 40 minut

Składniki:

  • 500 g surowego mielonego mięsa z indyka (pierś, polędwica)
  • 150 g ugotowanego batatu
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki świeżo zmielonego lnu
  • ½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • szczypta ostrej papryki (jeśli dozwolona)
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • żurawina na wierzch
  • liscie laurowe do dekoracji

foremka typ keksówka  (u mnie wymiar wewnętrzny 20cmx13cm)

Przygotowanie:

  1. Zmielone mięso z indyka umieszczamy w misce, solimy i pieprzymy, mieszamy
  2. Drobno pokrojoną cebulkę szklimy na patelni z 1 łyżką oleju, dodajemy do mięsa
  3. Dokładamy ugotowany batat, świeżo zmielone siemię lniane, lubczyk i olej
  4. Wszystkie składniki blendujemy przy pomocy ręcznego blendera, uzyskując gładką masę
  5. Doprawiamy solą, papryką, gałką muszkatołową, mieszamy
  6. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (w opcji z termoobiegiem)
  7. Foremkę smarujemy olejem, obsypujemy bezglutenowymi płatkami owsianymi i wypełniamy pasztetem, dociskając do dna i brzegów formy
  8. Na wierzch pasztetu układamy żurawinę oraz liście laurowe
  9. Foremkę z pasztetem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut
  10. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy w keksówce, wyjmujemy na deskę
  11. Podajemy bardzo dobrze wystudzony

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

pasztet z indyka, pieczeń  z indyka

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

 

7 komentarzy to "Pasztet z indyka bezglutenowy, bez jajek"

  • comment-avatar
    Kasia 3 lipca 2016 (11:13)

    Czy można czymś zastąpić len?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 4 lipca 2016 (11:28)

      Pytanie co jeszcze jest dozwolone w diecie. Len zlepia składniki. Można dodać skórkę z indyka, jest tłusta. Można dodać zmielone ziarna chia, lub łyżkę mąki z ryżu kleistego.

    • comment-avatar
      Damon Albarn 1 marca 2017 (11:22)

      Substancjami o właściwościach “zlepiajacych/zagęstniających” są też nasiona chia, albo agar.

  • comment-avatar
    PaulinaB 3 grudnia 2020 (11:18)

    Czy mięso powinno być surowe czy ugotowane/podsmażone przed wyłożeniem do foremki?
    Pozdrawiam

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 4 grudnia 2020 (19:29)

      W przepisie w składnikach wyraźnie jest napisane, że mięso ma być surowe:)

  • comment-avatar
    KasiaB 1 kwietnia 2021 (20:26)

    Dzień dobry, a czy z przepisu można wyeliminować batata, lub czym można go zastąpić? Niestety jest nietolerancja na ziemniaki i bataty.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.