Aromatyczne piersi kaczki z sosem z musu jabłkowego

Piersi kaczki w aromatycznej odsłonie. Dodatek anyżu, cynamonu i pomarańczy rewelacyjnie pasuje do świątecznych potraw, ale taką kaczkę możemy serwować cały rok.

Sos z dodatkiem musu z jabłek sprawia, że mięso smakuje ciekawiej.

Nie każdy Alergik będzie mógł sięgnąć po tak przygotowane danie, choćby z uwagi na obecność cytrusów. Mój syn dobrze toleruje pomarańcze ale z sosu jabłkowego zrezygnował. Uważajcie także na anyż i cynamon. W przypadku uczulenia na pyłki brzozy czy bylicy, ale także na seler, anyż może uczulać!

Zapraszam i życzę Smacznego

 

Aromatyczne piersi kaczki

Czas przygotowania: 20 minut + min 2 h marynowania (najlepiej cała noc)
Czas pieczenia: ok. 35 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
  • cztery piersi kaczki
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • 2-3 słodko-kwaśne jabłka, obrane, oczyszczone
  • 1 pomarańcza do ustrojenia
Na marynatę:
  • świeży sok ze słodkiej pomarańczy
  • 1 łyżka syropu z Agawy lub klarownego miodu (jeśli dozwolony)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • 3-4 gwiazdki anyżu (można pominąć)
  • ¼ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
  1. Przygotować marynatę: zmieszać ze sobą sok z pomarańczy, ocet, syrop klonowy, imbir, cynamon i anyż
  2. Kacze piersi opłukać, osuszyć, naciąć skórę na krzyż lub w paski, posolić i popieprzyć
  3. Mięso zanurzyć w marynacie, wstawić do lodówki na minimum 2h (u mnie cała noc)
  4. Nagrzać piekarnik do 180°C
  5. Piersi przełożyć do żaroodpornego naczynia grubszą skórką do spodu, żeby warstwa tłuszczu znajdująca się pod nią, powoli się wytopiła podczas smażenia
  6. Piec kaczkę przez 15 minut (tłuszcz się wytopi), a następnie odwrócić skórą do góry. Zapiekać bez przykrycia przez kolejne ok. 15 minut, od czasu do czasu podlewając mięso wytopionym sosem i pozostałą marynatą, do momentu zrumienienia skórki
  7. Sprawdzić czy mięso jest wystarczająco miękkie, w razie czego dopiekać do momentu miękkości jeszcze 5-10 minut
  8. Przygotować mus z jabłek; jabłka umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, na małym ogniu z dodatkiem 1 łyżki wody dusić do miękkości pod przykryciem, doprawić szczyptą cukru, można dodać też szczyptę cynamonu
  9. Z sosu powstałego z pieczenia kaczki odlać nadmiar tłuszczu, pozostałość wymieszać z 2-3 łyżkami musu jabłkowego, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgotować przez ok. 5 minut aż składniki się połączą i zgęstnieją
  10. Pomarańczę do dekoracji wyszorować, sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki, ułożyć plasterki na talerz, a na nie wyłożyć piersi kaczki pokrojone na mniejsze kawałki, polać je ciepłym sosem jabłkowym, podawać gorące w towarzystwie żurawiny do mięs

2 komentarze to "Aromatyczne piersi kaczki z sosem z musu jabłkowego"

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 2 stycznia 2013 (22:30)

    Dawno nie jadłam kaczki, a Twoje danie pysznie i elegancko się zapowiada;) Pomysł na sos wspaniały, aż zgłodniałam!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 3 stycznia 2013 (10:19)

    Ewa; U nas kaczka często gości:) Lubię dania, które się robi szybko:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.