Piersi kaczki w aromatycznej odsłonie. Dodatek anyżu, cynamonu i pomarańczy rewelacyjnie pasuje do świątecznych potraw, ale taką kaczkę możemy serwować cały rok.
Sos z dodatkiem musu z jabłek sprawia, że mięso smakuje ciekawiej.
Nie każdy Alergik będzie mógł sięgnąć po tak przygotowane danie, choćby z uwagi na obecność cytrusów. Mój syn dobrze toleruje pomarańcze ale z sosu jabłkowego zrezygnował. Uważajcie także na anyż i cynamon. W przypadku uczulenia na pyłki brzozy czy bylicy, ale także na seler, anyż może uczulać!
Zapraszam i życzę Smacznego
Aromatyczne piersi kaczki
Czas przygotowania: 20 minut + min 2 h marynowania (najlepiej cała noc)
Czas pieczenia: ok. 35 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- cztery piersi kaczki
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- 2-3 słodko-kwaśne jabłka, obrane, oczyszczone
- 1 pomarańcza do ustrojenia
Na marynatę:
- świeży sok ze słodkiej pomarańczy
- 1 łyżka syropu z Agawy lub klarownego miodu (jeśli dozwolony)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru
- 3-4 gwiazdki anyżu (można pominąć)
- ¼ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Przygotować marynatę: zmieszać ze sobą sok z pomarańczy, ocet, syrop klonowy, imbir, cynamon i anyż
- Kacze piersi opłukać, osuszyć, naciąć skórę na krzyż lub w paski, posolić i popieprzyć
- Mięso zanurzyć w marynacie, wstawić do lodówki na minimum 2h (u mnie cała noc)
- Nagrzać piekarnik do 180°C
- Piersi przełożyć do żaroodpornego naczynia grubszą skórką do spodu, żeby warstwa tłuszczu znajdująca się pod nią, powoli się wytopiła podczas smażenia
- Piec kaczkę przez 15 minut (tłuszcz się wytopi), a następnie odwrócić skórą do góry. Zapiekać bez przykrycia przez kolejne ok. 15 minut, od czasu do czasu podlewając mięso wytopionym sosem i pozostałą marynatą, do momentu zrumienienia skórki
- Sprawdzić czy mięso jest wystarczająco miękkie, w razie czego dopiekać do momentu miękkości jeszcze 5-10 minut
- Przygotować mus z jabłek; jabłka umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, na małym ogniu z dodatkiem 1 łyżki wody dusić do miękkości pod przykryciem, doprawić szczyptą cukru, można dodać też szczyptę cynamonu
- Z sosu powstałego z pieczenia kaczki odlać nadmiar tłuszczu, pozostałość wymieszać z 2-3 łyżkami musu jabłkowego, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgotować przez ok. 5 minut aż składniki się połączą i zgęstnieją
- Pomarańczę do dekoracji wyszorować, sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki, ułożyć plasterki na talerz, a na nie wyłożyć piersi kaczki pokrojone na mniejsze kawałki, polać je ciepłym sosem jabłkowym, podawać gorące w towarzystwie żurawiny do mięs
2 komentarze to "Aromatyczne piersi kaczki z sosem z musu jabłkowego"
mojetworyprzetwory 2 stycznia 2013 (22:30)
Dawno nie jadłam kaczki, a Twoje danie pysznie i elegancko się zapowiada;) Pomysł na sos wspaniały, aż zgłodniałam!
Mama Alergika 3 stycznia 2013 (10:19)
Ewa; U nas kaczka często gości:) Lubię dania, które się robi szybko:)