Ostatnio było “słodko” na blogu, więc czas na kilka mięsnych dań.
Tego królika podduszonego w cebulce z dodatkiem rodzynek i szafranu robiłam już jakiś czas temu.
Przeglądając moje książki kulinarne natknęłam się kiedyś na przepis pochodzący z kuchni hiszpańskiej. Okazuje się, że tak przygotowany królik należy do tradycyjnych dań rodem z Mauritiusa.
Oczywiście zmieniłam nieco proporcje:) Oryginał znajdziecie w książce “Podróżnik w kuchni”.
Swój bogaty smak królik ten zawdzięcza długiemu zapiekaniu pod przykryciem.
Przypominam, że mięso z królika zawiera wiele składników odżywczych: żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, witaminy z grupy B. Jest najlepiej tolerowanym mięsem dla Alergików ale uwaga!
Osoby uczulone na sierść królika mogą być uczulone także na mięso królika!
Kto nie może używać wina niech spróbuje podlewać bulionem, będzie inny smak ale z pewnością nie gorszy:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15-20 minut
CZAS PIECZENIA: 45-50 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
- cztery udka młodego królika lub inne porcje królika
- 5-6 białych cebul pokrojonych na plasterki
- 5 ząbków czosnku drobno pokrojonych
- ok. 125 ml oliwy z oliwek
- 350 ml białego wina (u mnie półwytrawne)
- 15 nitek szafranu namoczonych w odrobinie wrzącej wody
- 25 g rodzynek niesiarkowanych
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Królika opłukać, osuszyć, posolić i popieprzyć
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zrumienić mięso z każdej ze stron
- Odłożyć kawałki mięsa na bok, a na patelni podsmażyć na małym ogniu, na złoto cebulę pokrojoną w talarki i drobno posiekany czosnek
- Przygotować naczynie, w którym będzie się piekł królik: wyłożyć dno naczynia połową podsmażonej cebuli, dodać podsmażone mięso i przykryć je pozostałą częścią podduszonej cebuli
- Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika, na około 20 minut
- Wino wymieszać z wcześniej namoczonym szafranem, polać nim mięso, dodać rodzynki
- Piec mięso pod przykryciem kolejne 20-25 minut
- Co jakiś czas królika powinno się podlewać sosem, jaki się wytworzył przy pieczeniu.
- Podawać na gorąco
Przed pieczeniem
2 komentarze to "Królik Duszony w Cebulce z Szafranem i Rodzynkami"
OSa 5 stycznia 2013 (13:09)
Kurczę, ja się do królika nie mogę przekonać. Ale może powinnam dać mu jeszcze jedną szansę? Wygląda całkiem, całkiem nieźle.
Mama Alergika 5 stycznia 2013 (14:10)
OSa;Ja też miałam opory ale on smakuje podobnie do kurczaka:)