Kurczak idealnie upieczony z warzywami

Pieczony kurczak to jedno z tych dań, które serwuję od święta. Dodałam do niego warzywa i właściwie obiad zrobił się sam.
Na blogu znajdziesz przepis na Pieczonego Kurczaka .
Zapraszam i życzę Smacznego
 
Kurczak upieczony idealnie
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1h i 30 minut
Składniki:
  • ok. 1,5 kg kurczak zagrodowy
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do natarcia
  • 1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki (jeśli dozwolona) (u mnie słodka i chili)
  • 2 łyżki masła klarowanego (roztopione)
  • warzywa (u mnie ziemniaki małe, marchew, pieczarki, czerwona papryka)
  • oregano suszone do oprószenia ziemniaków
  • oliwa z oliwek extra virgin do posmarowania ziemniaków (lub masło klarowane)
Do nadzienia:
  • ½ cytryny pokrojonej w ćwiartki
  • 1 cebula pokrojona w ćwiartki
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka tymianku (użyłam suszony)
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
Przygotowanie:
  1. Przygotować naczynie do pieczenia kurczaka, najlepiej brytfankę lub duże naczynie żaroodporne, na jego dnie ułożyć kratkę metalową
  2. Nagrzać piekarnik do 190°C (u mnie termoobieg)
  3. Kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć z każdej strony (od środka także) solą, pieprzem i czerwoną papryką, oprószyć tymiankiem
  4. Do środka włożyć ćwiartki cytryny, cebuli oraz zioła (rozmaryn, pietruszkę, tymianek)
  5. Całość wysmarować roztopionym masłem klarowanym
  6. Wstawić kurczaka do naczynia, ułożyć na kratce na jednym boku i piec 25 minut bez przykrywania
  7. Następnie przełożyć kurczaka na drugi bok i piec kolejne 25 minut
  8. Przewrócić kurczaka „na plecy”, ułożyć w naczyniu piersiami do góry i piec około 1h stale bez przykrywania
  9. W trakcie pieczenia na 40 minut przed końcem można wyjąć kratkę, dołożyć obrane, małe ziemniaczki wcześniej posolone, natarte oliwą i oprószone oregano, marchew pokrojoną w plasterki, obrane, małe pieczarki oraz paprykę, polać je powstałym podczas pieczenia sosem, piec aż ziemniaki będą miękkie
  10. Po 1,5 godzinie kurczak powinien być już upieczony, sprawdzić to można wbijając widelec w udko kurczaka, płyn jaki z niego wypłynie powinien być przeźroczysty.
  11. Podawać na gorąco, usunąć cytryny, cebulę i zioła z jego wnętrza. Miękki i soczysty kurczak nie wymaga krojenia, mięso z łatwością odchodzi od kości.

Po włożeniu warzyw, jeszcze na “brzuszku”

 Na pierwszym boku:)

9 komentarzy to "Kurczak idealnie upieczony z warzywami"

  • comment-avatar
    miloin 4 stycznia 2013 (10:41)

    Do tak długiego pieczenia ta oliwa do ziemniaków nie jest dobrym pomysłem, bo w temperaturze i tak traci swoje właściwości, a przy tym szybciej się przypala. Lepsze już będzie to masło klarowane, które używasz do kurczaka lub olej rzepakowy (najzdrowszy z olejów, a przy tym nie traci tak szybko swoich właściwości bo jest bardziej odporny na temperaturę).
    Nie zmienia to jednak faktu, że

  • comment-avatar
    siankoo 4 stycznia 2013 (11:53)

    pięknie się prezentuje, już wiem co w niedzielę na naszym stole sie znajdzie:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 4 stycznia 2013 (12:23)

    miloin; Oliwa na ziemniaczkach smaży się 30-40 minut, nie przypala się w tej temperaturze. Temperatura dymienia oliwy to 210C. Poza tym mowa o oliwie extravergine (zaraz to dopiszę), bogatej w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E, które sprawiają, że jest bardziej stabilna podczas smażenia. Nie boję się jej w ten sposób używać ale masz rację masło klarowane jest do tego celu lepsze:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 4 stycznia 2013 (12:23)

    siankoo; Życzę smacznego!

  • comment-avatar
    Aldi 4 stycznia 2013 (14:48)

    Skubnęłabym jedno rumiane udko 🙂
    Bardzo apetyczny kurczak 🙂

  • comment-avatar
    Zielaczek 4 stycznia 2013 (15:18)

    Rzeczywiście wygląda idealnie!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 4 stycznia 2013 (16:51)

    Aldi; Oj i ja mam znów na nie ochotę, trzeba będzie powtórzyć:)
    Zielaczek; Dziękuję, jest smakowity:)

  • comment-avatar
    OSa 5 stycznia 2013 (13:07)

    Wygląda doskonale. Ja ostatnio kurczaka przepiekłam, więc następnym razem spróbuję według przepisu.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 5 stycznia 2013 (14:11)

    OSa; 🙂 Można się czasem zapomnieć:) Ten przepis się sprawdził więc polecam!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.