Pieczony kurczak to jedno z tych dań, które serwuję od święta. Dodałam do niego warzywa i właściwie obiad zrobił się sam.
Na blogu znajdziesz przepis na Pieczonego Kurczaka .
Polecam także Kurczaka w Cytrynach i Tymianku.
Zapraszam i życzę Smacznego
Kurczak upieczony idealnie
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1h i 30 minut
Składniki:
- ok. 1,5 kg kurczak zagrodowy
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do natarcia
- 1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki (jeśli dozwolona) (u mnie słodka i chili)
- 2 łyżki masła klarowanego (roztopione)
- warzywa (u mnie ziemniaki małe, marchew, pieczarki, czerwona papryka)
- oregano suszone do oprószenia ziemniaków
- oliwa z oliwek extra virgin do posmarowania ziemniaków (lub masło klarowane)
Do nadzienia:
- ½ cytryny pokrojonej w ćwiartki
- 1 cebula pokrojona w ćwiartki
- gałązka rozmarynu
- gałązka tymianku (użyłam suszony)
- 2-3 gałązki natki pietruszki
Przygotowanie:
- Przygotować naczynie do pieczenia kurczaka, najlepiej brytfankę lub duże naczynie żaroodporne, na jego dnie ułożyć kratkę metalową
- Nagrzać piekarnik do 190°C (u mnie termoobieg)
- Kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć z każdej strony (od środka także) solą, pieprzem i czerwoną papryką, oprószyć tymiankiem
- Do środka włożyć ćwiartki cytryny, cebuli oraz zioła (rozmaryn, pietruszkę, tymianek)
- Całość wysmarować roztopionym masłem klarowanym
- Wstawić kurczaka do naczynia, ułożyć na kratce na jednym boku i piec 25 minut bez przykrywania
- Następnie przełożyć kurczaka na drugi bok i piec kolejne 25 minut
- Przewrócić kurczaka „na plecy”, ułożyć w naczyniu piersiami do góry i piec około 1h stale bez przykrywania
- W trakcie pieczenia na 40 minut przed końcem można wyjąć kratkę, dołożyć obrane, małe ziemniaczki wcześniej posolone, natarte oliwą i oprószone oregano, marchew pokrojoną w plasterki, obrane, małe pieczarki oraz paprykę, polać je powstałym podczas pieczenia sosem, piec aż ziemniaki będą miękkie
- Po 1,5 godzinie kurczak powinien być już upieczony, sprawdzić to można wbijając widelec w udko kurczaka, płyn jaki z niego wypłynie powinien być przeźroczysty.
- Podawać na gorąco, usunąć cytryny, cebulę i zioła z jego wnętrza. Miękki i soczysty kurczak nie wymaga krojenia, mięso z łatwością odchodzi od kości.
Po włożeniu warzyw, jeszcze na “brzuszku”
Na pierwszym boku:)
9 komentarzy to "Kurczak idealnie upieczony z warzywami"
miloin 4 stycznia 2013 (10:41)
Do tak długiego pieczenia ta oliwa do ziemniaków nie jest dobrym pomysłem, bo w temperaturze i tak traci swoje właściwości, a przy tym szybciej się przypala. Lepsze już będzie to masło klarowane, które używasz do kurczaka lub olej rzepakowy (najzdrowszy z olejów, a przy tym nie traci tak szybko swoich właściwości bo jest bardziej odporny na temperaturę).
Nie zmienia to jednak faktu, że
siankoo 4 stycznia 2013 (11:53)
pięknie się prezentuje, już wiem co w niedzielę na naszym stole sie znajdzie:)
Mama Alergika 4 stycznia 2013 (12:23)
miloin; Oliwa na ziemniaczkach smaży się 30-40 minut, nie przypala się w tej temperaturze. Temperatura dymienia oliwy to 210C. Poza tym mowa o oliwie extravergine (zaraz to dopiszę), bogatej w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E, które sprawiają, że jest bardziej stabilna podczas smażenia. Nie boję się jej w ten sposób używać ale masz rację masło klarowane jest do tego celu lepsze:)
Mama Alergika 4 stycznia 2013 (12:23)
siankoo; Życzę smacznego!
Aldi 4 stycznia 2013 (14:48)
Skubnęłabym jedno rumiane udko 🙂
Bardzo apetyczny kurczak 🙂
Zielaczek 4 stycznia 2013 (15:18)
Rzeczywiście wygląda idealnie!
Mama Alergika 4 stycznia 2013 (16:51)
Aldi; Oj i ja mam znów na nie ochotę, trzeba będzie powtórzyć:)
Zielaczek; Dziękuję, jest smakowity:)
OSa 5 stycznia 2013 (13:07)
Wygląda doskonale. Ja ostatnio kurczaka przepiekłam, więc następnym razem spróbuję według przepisu.
Mama Alergika 5 stycznia 2013 (14:11)
OSa; 🙂 Można się czasem zapomnieć:) Ten przepis się sprawdził więc polecam!