Ostatnio wiele kremów na bazie awokado zauważyłam w Internecie. Postanowiłam wypróbować jak taki krem smakuje. Znacie już moje kremy jaglane: Krem Jaglano-Kokosowy oraz Krem Jaglano-Waniliowy.
Ten krem na bazie kaszy jaglanej i awokado ma nieco inny smak. Chyba wolę jednak te moje wcześniejsze wynalazki:) Zjadłam go z naleśnikami oraz wypróbowałam bezpośrednio na kanapkę. Mojemu synowi nie posmakował:(
Jeszcze inaczej smakuje ten krem z dodatkiem kakao zamiast karobu, jest bardziej czekoladowy, moim zdaniem lepszy.
Od czasu do czasu ponawiamy próby na wprowadzenie kakao do diety mojego syna i muszę przyznać, że ostatnio nie notuję reakcji alergicznych. Przepis na krem z kakao zamieszczę w kolejnym poście.
Krem z dodatkiem karobu jest słodszy oraz bardziej karmelowy, zarówno w wyglądzie jak i w smaku.
Warto wypróbować te kremy, bo nigdy nie wiadomo co nam posmakuje, a są one bogate w wartościowe składniki.
Możemy je użyć także do wypełnienia babeczek, posmarowania gofrów, naleśników czy placuszków, a bardzo dobrze schłodzone mogą stanowić samodzielny deser.
Trzeba pamiętać, że awokado nie jest dozwolone dla każdego Alergika. Osoby uczulone na lateks bardzo często reagują krzyżowo na awokado, banan, kasztany jadalne. Podobne reakcje mogą dotyczyć osób uczulonych bezpośrednio na banany.
Krem Jaglano-Karobowy z Awokado
Składniki:
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 60 g suchej)
- 180 ml napoju ryżowego lub pół na pół z wodą
- ½ awokado ok. 80 g
- 1 dojrzały banan (ok. 100 g)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
- łyżka melasy karobowej
- łyżka syropu ryżowego
- 1 łyżka karobu w proszku
Przygotowanie:
- Napój zagotowujemy
- Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy
- Opłukaną kaszę przekładamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę i gotujemy kaszę pod przykryciem około 15 minut, aż do całkowitej miękkości i wchłonięcia się płynów (ja mieszam od czasu do czasu)
- Ugotowaną kaszę ściągamy z palnika, ale trzymamy pod przykryciem jeszcze 3 minuty
- Przekładamy gorącą kaszę do miski i czekamy aż będzie ciepła, odparuje
- Do ciepłej kaszy dodajemy wcześniej obrane awokado, banana pokrojonego w kawałki i wszystko razem blendujemy/miksujemy na gładką masę dodając melasę, syrop a na koniec karob w proszku
- Doprawiamy do smaku syropem ryżowym i odstawiamy do lodówki do schłodzenia
- Wyciągamy z lodówki na krótko przed użyciem
2 komentarze to "Krem Jaglano-Karobowy z Awokado (wegański, bezglutenowy)"
Klopsiula 18 stycznia 2013 (20:34)
Zmodyfikowałam nieco przepis, żeby go dostosować do tego co miałam w kuchni, krem wyszedł super, łyżkami mogę go jeść 🙂 Awokado poszło całe, zamiast melasy karobowej – melasa z trzciny cukrowej, zamiast syropu ryżowego (nie wiedzialam że jest coś takiego) – syrop z agawy, i kasza ugotowana na wodzie, bo mleko ryżowe zużyłam do kakao karobowego 😉
Córki jutro ocenią, ale smak banana, awokado
Mama Alergika 18 stycznia 2013 (22:34)
Klopsiula; Bardzo mnie cieszą takie wiadomości:) syrop z Agawy to super wybór:) Trzymam kciuki aby tort się udał a dzieciom smakowało!