Krem Jaglano-Kakaowy z Awokado (wegański, bezglutenowy)

Krem Jaglano-Karobowy już dziś się zaprezentował. Czas na wersję z kakao.

Od tego roku tj. 2013 pojawią się na blogu przepisy także z dodatkiem kakao. Wprowadzamy go do diety mojego Alergika sukcesywnie i jak na razie po ostatnich próbach z pozytywnym skutkiem. Bardzo mnie to cieszy bo są już dostępne na rynku czekolady z kakao na bazie mleka ryżowego i mamy zamiar je wypróbować:)

Jak pisałam w poprzednim wpisie, krem z dodatkiem kakao smakował nam lepiej i wyglądał smaczniej, ale uważam, że to kwestia gustu.

Można w przygotowywaniu podobnych kremów pominąć kaszę jaglaną. Od nas zależy jaka kombinacja składników posmakuje nam bardziej i co jest nam dozwolone, a poeksperymentować warto.

Przypominam także że osoby uczulone na lateks powinny uważać przy spożywaniu bananów oraz awokado, bardzo często dochodzi do reakcji krzyżowych!

Zapraszam i życzę Smacznego
 

Krem Jaglano-Kakaowy z Awokado

(wegański, bezglutenowy)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 15-20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE

Składniki:

  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 60 g suchej)
  • 180 ml napoju ryżowego lub pół na pół z wodą
  • ½ awokado ok. 80 g
  • 1 dojrzały banan (ok. 100 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • 3 łyżki syropu ryżowego
  • 1 łyżka ciemnego kakao naturalnego

Przygotowanie:

  1. Napój zagotowujemy
  2. Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy.
  3. Opłukaną kaszę przekładamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę i gotujemy kaszę pod przykryciem około 15 minut, aż do całkowitej miękkości i wchłonięcia się płynów (ja mieszam od czasu do czasu). Ugotowaną kaszę ściągamy z palnika, ale trzymamy pod przykryciem jeszcze 3 minuty. Następnie przekładamy gorącą kaszę do miski i czekamy aż będzie ciepła, odparuje.
  4. Do ciepłej kaszy dodajemy wcześniej obrane awokado, banana pokrojonego w kawałki i wszystko razem blendujemy/miksujemy na gładką masę dodając syrop, ekstrakt waniliowy a na koniec kakao.
  5. Doprawiamy do smaku syropem ryżowym i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  6. Wyciągamy na krótko przed użyciem.
Krem Jaglano-Kakaowy z Awokado wegański, bezglutenowy
Krem Jaglano-Kakaowy z Awokado wegański, bezglutenowy

2 komentarze to "Krem Jaglano-Kakaowy z Awokado (wegański, bezglutenowy)"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.