Krem Jaglano-Karobowy już dziś się zaprezentował. Czas na wersję z kakao.
Od tego roku tj. 2013 pojawią się na blogu przepisy także z dodatkiem kakao. Wprowadzamy go do diety mojego Alergika sukcesywnie i jak na razie po ostatnich próbach z pozytywnym skutkiem. Bardzo mnie to cieszy bo są już dostępne na rynku czekolady z kakao na bazie mleka ryżowego i mamy zamiar je wypróbować:)
Jak pisałam w poprzednim wpisie, krem z dodatkiem kakao smakował nam lepiej i wyglądał smaczniej, ale uważam, że to kwestia gustu.
Można w przygotowywaniu podobnych kremów pominąć kaszę jaglaną. Od nas zależy jaka kombinacja składników posmakuje nam bardziej i co jest nam dozwolone, a poeksperymentować warto.
Przypominam także że osoby uczulone na lateks powinny uważać przy spożywaniu bananów oraz awokado, bardzo często dochodzi do reakcji krzyżowych!
Krem Jaglano-Kakaowy z Awokado
Składniki:
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 60 g suchej)
- 180 ml napoju ryżowego lub pół na pół z wodą
- ½ awokado ok. 80 g
- 1 dojrzały banan (ok. 100 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
- 3 łyżki syropu ryżowego
- 1 łyżka ciemnego kakao naturalnego
Przygotowanie:
- Napój zagotowujemy
- Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy.
- Opłukaną kaszę przekładamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę i gotujemy kaszę pod przykryciem około 15 minut, aż do całkowitej miękkości i wchłonięcia się płynów (ja mieszam od czasu do czasu). Ugotowaną kaszę ściągamy z palnika, ale trzymamy pod przykryciem jeszcze 3 minuty. Następnie przekładamy gorącą kaszę do miski i czekamy aż będzie ciepła, odparuje.
- Do ciepłej kaszy dodajemy wcześniej obrane awokado, banana pokrojonego w kawałki i wszystko razem blendujemy/miksujemy na gładką masę dodając syrop, ekstrakt waniliowy a na koniec kakao.
- Doprawiamy do smaku syropem ryżowym i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- Wyciągamy na krótko przed użyciem.
2 komentarze to "Krem Jaglano-Kakaowy z Awokado (wegański, bezglutenowy)"
kuchennefascynacje 4 kwietnia 2013 (16:07)
Taki kremik z naleśniczkiem mmm….
Mama Alergika 4 kwietnia 2013 (19:36)
kuchennefasynacje; Zapraszam do wypróbowania:)