Tak sobie pomyślałam, że skoro ciasto francuskie dobrze smakuje, gdy się nim zawinie łososia czy warzywa, to dlaczego nie zrobić na jago bazie domowych hot-dogów?
Domowe hot-dogi z ciasta francuskiego zrobione w 15 minut bardzo nam posmakowały.
Mój syn wczoraj poprosił o powtórkę:)
Najważniejsze, aby parówki, których używacie były najlepszej jakości. Mam to szczęście, że moje kupuję na BioBazarze i wiem co jem.
Kiedyś na Facebooku zamieszczałam ranking parówek, może ta ściągawka pomoże Wam przy wyborze odpowiedniej marki tego produktu.
Zapraszam i życzę Smacznego
Domowe hot dogi z ciasta francuskiego
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 8 szt
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275g) bezmlecznego
- 4 parówki hot-dogowe BIO czyli takie ok. 15 cm długości
- 1 łyżka musztardy łagodnej
- 1 łyżka ketchupu
- cebulka prażona (bez konserwantów)
Przygotowanie:
- Parówki (jeśli mrożone, wcześniej rozmrażamy w temperaturze pokojowej), obieramy ze skórki (u mnie foliowej), kroimy na pół
- Musztardę mieszamy z ketchupem (można pominąć któryś składnik jeśli nie jest dozwolony)
- Pokrojone parówki smarujemy roztworem musztardowo-ketchupowym i odstawiamy na kilka minut
- Ciasto francuskie rozwijamy (jeśli nie jest w wersji z papierem, rozkładamy go na posypanej mąką ściereczce) i dzielimy na 4 pasy krojąc pionowo
- Każdy pas o szerokości ok. 12 cm dzielimy na 2 prostokąty (ok.12x15cm)
- Na poszczególnych kawałkach ciasta układamy parówkę, posypujemy prażoną cebulką, składamy ciasto na pół i zlepiamy brzegi, tworząc jakby cukierek
- Przy pomocy noża lub wałka do nacinania ciasta robimy na każdym gotowym hot dogu kilka nacięć
- Smarujemy ciasto mlekiem ryżowym i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, wkładamy blaszkę z hot dogami i zapiekamy je aż do zrumienienia się ciasta czyli ok.15 minut
- Podajemy zaraz po upieczeniu
Wskazówki:
Hot dogi z ciasta francuskiego można odgrzewać (wystarczy je włożyć na chwilę do rozgrzewającego się piekarnika)
Do wnętrza hot doga można włożyć plasterek ogórka kiszonego, zwykłą cebulę, kawałek czerwonej papryki, wszystko to co w hot dogach lubimy najbardziej.
2 komentarze to "Domowe hot dogi z ciasta francuskiego"
Mamiczka 24 stycznia 2013 (09:35)
Super pomysł! Wypróbuję na pewno 🙂
Mama Alergika 24 stycznia 2013 (11:52)
Mamiczka; Nie ma to jak szybko coś wyczarować:) Ja zapakowałam także na zimno do szkoły i syn był zachwycony:)