Polędwiczki faszerowane śliwkami wypatrzyłam w Kwestii Smaku. Pierwszy raz zrobiłam je na niedzielny obiad, potem była powtórka na imprezę rodzinną, a następnie w czasie Świąt Bożego Narodzenia.
Zaletą tego dania jest szybkość wykonania, tak lubię!
Niewielkie modyfikacje wprowadziłam dostosowując przepis dla mojego Alergika. Pominęłam sos, a także nie dodałam mandarynek i sera. Dla pozostałych członków rodziny sos na czerwonym winie zrobiłam nieco łagodniejszy, oryginalna wersja jak na mój gust jest zbyt winna:)
Na zdjęciach niestety nie ma sosu, roladki znikały tak szybko, że nie zdążyłam zrobić właściwej sesji zdjęciowej.
Takie małe polędwiczki można podać także bez sosu na imprezę karnawałową, to danie na 2 kęsy:)
Takie małe polędwiczki można podać także bez sosu na imprezę karnawałową, to danie na 2 kęsy:)
Przepis dołączam do akcji Karnawałowe Przekąski
Zapraszam i życzę Smacznego
Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS SMAŻENIA: 15-20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: 8-10 sztuk
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (u mnie 500 g)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz syczuański
- 120-150 g surowej lub suszonej szynki
- masło klarowane i oliwa z oliwek do smażenia
Nadzienie:
- 16-20 szt. suszonych śliwek (niesiarkowanych) po 2 na roladkę
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 czubata łyżka powideł śliwkowych
- ½ łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżka startej skórki z mandarynki (można pominąć)
Sos śliwkowy:
- ½ szklanki czerwonego wina (u mnie półwytrawne)
- 3 pełne łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- sól morska do smaku
- sok z 1 mandarynki lub starta skórk (można pominąć)
Przygotowanie:
- Śliwki mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia, mandarynkę myjemy gorącą wodą i ścieramy dodając do śliwek, tak doprawione śliwki odstawiamy na kilka minut
- Przygotowujemy sos: Wszystkie składniki umieszczamy w niedużym garnku i zagotowujemy, od momentu wrzenia gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubości
- Każdy plaster delikatnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie filety (ja przykrywam mięso folią spożywczą i dopiero tłukę), delikatnie solimy i pieprzymy
- Na każdym filecie kładziemy po 2 śliwki, zawijamy mięso w rulon i owijamy ściśle plasterkiem szynki
- Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym i oliwą, smażymy polędwiczki po kilka sztuk, z każdej ze stron po 3-4 minuty, na średnim ogniu
- Gorące roladki wykładamy na talerz i polewamy gorącym sosem
Podwójna porcja na imprezę:)
No Replies to "Polędwiczki wieprzowe faszerowane śliwkami"