Bezglutenowe wegańskie Gofry piernikowe Brownie

Gofry Brownie chodziły za mną już od dawna. Ponieważ nadchodzą Święta Bożego Narodzenia, przygotowałam je z dodatkiem przypraw stosowanych do pierników.

Pięknie pachną czekoladą i jeśli tylko możesz jeść kakao, nie rezygnuj z tego dodatku, także z uwagi na wartości odżywcze.

Wybierając tabliczkę czekolady czytaj skład na opakowaniu.

Prawdziwe czekolady zawierają powyżej 60% kakao, pozbawione są niepotrzebnych dodatków, a kakao w nich zawarte najlepiej jak pochodzi z upraw ze znakiem Fair Trade.

Jeśli nie możesz jeść czekolady, zastosuj zamiennie (zamiast syropu i czekolady), melasę z chleba świętojańskiego.

Takie piernikowe gofry Brownie przygotujesz naprawdę szybko i zaskoczysz rodzinę, pysznym trochę innym niż zwykle, śniadaniem.

Jeśli szukasz więcej przepisów na bezglutenowe i roślinne gofry, zajrzyj do e-booka 30 przepisów na…GOFRY.

Bezglutenowe gofry - e-book 30 przepisów na gofry

Nie masz gofrownicy? Twoje gofry nie wychodzą?

Sprawdzony sprzęt czeka w Sklepie MAG. Więcej na temat gofrownic marki Dezal przeczytasz w moim wpisie na blogu.

Życzę zdrowych i radosnych Świąt!

Gofry piernikowe Brownie

(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez glutenu, wegańskie, zawierają kakao)

Ilość: 4 sztuki

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 4 minuty

Składniki mokre:

  • 50 ml oleju roślinnego
  • 50 ml syropu klonowego, daktylowego lub melasy karobowej
  • 50g ciemnej wegańskiej czekolady
  • 75 ml napoju roślinnego bez glutenu, wody lub soku z pomarańczy
  • 150 g ugotowanych na parze lub upieczonych buraków

Składniki suche:

  • 50 g mąki sorgo lub gryczanej
  • 25 g mąki z czerwonej soczewicy lub z ciecierzycy
  • 25 g dowolnej skrobi (u mnie z tapioki)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki suszonego zmielonego imbiru i lub zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Mokre składniki, oprócz buraków, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy i gdy czekolada się rozpuści mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
  2. Pokrojone buraki bez skórki umieszczamy w blenderze, wlewamy ciepły roztwór czekoladowy i miksujemy w opcji mieszadła.
  3. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe suche składniki, dokładnie mieszamy ze sobą, następnie wsypujemy do blendera, miksujemy.
  4. Ciasto na odstawiamy na czas rozgrzania gofrownicy ok. 4 minuty.
  5. Nagrzewamy gofrownicę, nie musimy jej smarować olejem.
  6. Na środek kratek wylewamy porcje ciasta, zamykamy urządzenie, nie dociskamy by para swobodnie uchodziła i pieczemy przez 4 minuty.
  7. Gofry zaraz po upieczeniu wydają się być mokre, są miękkie i mogą sugerować niedopieczenie. Takie mają być! Dłuższe pieczenie narazi je na spalenie.
  8. Gofry przekładamy na kratkę do wystudzenia. Po chwili staną się z wierzchu chrupiące, a miękkie w środku.

Wskazówki:

Mąki strączkowe możemy zamienić na inne dozwolone. Najlepiej na takie z podobną ilością białek. Sprawdzi się także amarantusowa, kokosowa, konopna, owsiana.

Smak buraka nie jest w gofrach wyczuwalny.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

bezglutenowe wegańskie Gofry piernikowe Brownie
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Bezglutenowe wegańskie Gofry piernikowe Brownie"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.