Gofry Brownie chodziły za mną już od dawna. Ponieważ nadchodzą Święta Bożego Narodzenia, przygotowałam je z dodatkiem przypraw stosowanych do pierników.
Pięknie pachną czekoladą i jeśli tylko możesz jeść kakao, nie rezygnuj z tego dodatku, także z uwagi na wartości odżywcze.
Wybierając tabliczkę czekolady czytaj skład na opakowaniu.
Prawdziwe czekolady zawierają powyżej 60% kakao, pozbawione są niepotrzebnych dodatków, a kakao w nich zawarte najlepiej jak pochodzi z upraw ze znakiem Fair Trade.
Jeśli nie możesz jeść czekolady, zastosuj zamiennie (zamiast syropu i czekolady), melasę z chleba świętojańskiego.
Takie piernikowe gofry Brownie przygotujesz naprawdę szybko i zaskoczysz rodzinę, pysznym trochę innym niż zwykle, śniadaniem.
Jeśli szukasz więcej przepisów na bezglutenowe i roślinne gofry, zajrzyj do e-booka 30 przepisów na…GOFRY.
Nie masz gofrownicy? Twoje gofry nie wychodzą?
Sprawdzony sprzęt czeka w Sklepie MAG. Więcej na temat gofrownic marki Dezal przeczytasz w moim wpisie na blogu.
Życzę zdrowych i radosnych Świąt!
Gofry piernikowe Brownie
(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez glutenu, wegańskie, zawierają kakao)
Ilość: 4 sztuki
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 4 minuty
Składniki mokre:
- 50 ml oleju roślinnego
- 50 ml syropu klonowego, daktylowego lub melasy karobowej
- 50g ciemnej wegańskiej czekolady
- 75 ml napoju roślinnego bez glutenu, wody lub soku z pomarańczy
- 150 g ugotowanych na parze lub upieczonych buraków
Składniki suche:
- 50 g mąki sorgo lub gryczanej
- 25 g mąki z czerwonej soczewicy lub z ciecierzycy
- 25 g dowolnej skrobi (u mnie z tapioki)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki suszonego zmielonego imbiru i lub zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Mokre składniki, oprócz buraków, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy i gdy czekolada się rozpuści mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
- Pokrojone buraki bez skórki umieszczamy w blenderze, wlewamy ciepły roztwór czekoladowy i miksujemy w opcji mieszadła.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe suche składniki, dokładnie mieszamy ze sobą, następnie wsypujemy do blendera, miksujemy.
- Ciasto na odstawiamy na czas rozgrzania gofrownicy ok. 4 minuty.
- Nagrzewamy gofrownicę, nie musimy jej smarować olejem.
- Na środek kratek wylewamy porcje ciasta, zamykamy urządzenie, nie dociskamy by para swobodnie uchodziła i pieczemy przez 4 minuty.
- Gofry zaraz po upieczeniu wydają się być mokre, są miękkie i mogą sugerować niedopieczenie. Takie mają być! Dłuższe pieczenie narazi je na spalenie.
- Gofry przekładamy na kratkę do wystudzenia. Po chwili staną się z wierzchu chrupiące, a miękkie w środku.
Wskazówki:
Mąki strączkowe możemy zamienić na inne dozwolone. Najlepiej na takie z podobną ilością białek. Sprawdzi się także amarantusowa, kokosowa, konopna, owsiana.
Smak buraka nie jest w gofrach wyczuwalny.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
No Replies to "Bezglutenowe wegańskie Gofry piernikowe Brownie"