Bigos wegański z sokiem pomidorowym

Bigos wegański robiłam wielokrotnie, choćby ostatnio podczas mojej diety dr. Dąbrowskiej.

Oczywiście bigos na diecie nie zawierał oleju a gotowany był wyłącznie na wodzie z dużą ilością przypraw:)

Taki bigosik możemy potraktować jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.

Jeśli macie ochotę wzbogacić go o wartościowe białko, warto pod koniec smażenia dodać wcześniej ugotowaną soczewicę.

Na blogu znajdziecie także przepis na szybki bigos ze słodkiej kapusty, czyli Zasmażaną młodą kapustę.

Zapraszam i życzę Smacznego

Bigos wegański

Składniki:

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 700 g białej kapusty
  • 1 cebula biała
  • ½ cebuli czerwonej nakłutej goździkami
  • 6 suszonych śliwek niesiarkowanych
  • 750 ml – 1 l wywaru warzywnego lub wody
  • 75 ml soku pomidorowego lub 50 ml przetartych pomidorów
  • sól morska lub himalajska
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kiszoną kapustę płuczemy i drobno kroimy
  2. W dużym garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy olej, szklimy drobno pokrojoną cebulę
  3. Dodajemy kiszoną kapustę, listek laurowy, pieprz, kminek, czosnek i cebulę z wbitymi goździkami
  4. Zalewamy całość pół litrem wywaru warzywnego, dodajemy ½ łyżeczki soli, gotujemy na małym ogniu przez ok. 30-40 minut, mieszamy drewnianą łyżką
  5. Białą kapustę szatkujemy, przelewamy wrzątkiem, dodajemy do garnka z kiszoną kapustą, dolewamy wywar lub wodę, gotujemy bez przykrycia ½ godziny z dodatkiem suszonych śliwek
  6. Kiedy kapusta jest już miękka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, syropem klonowym, wyjmujemy cebulę z goździkami, dolewamy sok pomidorowy, chwilę gotujemy, podajemy na ciepło posypany świeżym koperkiem

Wskazówki: Można pominąć sok pomidorowy, wówczas danie jest znacznie mniej histaminowe i bardziej odpowiednie w diecie alergika.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Bigos wegański z sokiem pomidorowym"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.