Bigos wegański robiłam wielokrotnie, choćby ostatnio podczas mojej diety dr. Dąbrowskiej.
Oczywiście bigos na diecie nie zawierał oleju a gotowany był wyłącznie na wodzie z dużą ilością przypraw:)
Taki bigosik możemy potraktować jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Jeśli macie ochotę wzbogacić go o wartościowe białko, warto pod koniec smażenia dodać wcześniej ugotowaną soczewicę.
Na blogu znajdziecie także przepis na szybki bigos ze słodkiej kapusty, czyli Zasmażaną młodą kapustę.
Zapraszam i życzę Smacznego
Bigos wegański
Składniki:
- 300 g kiszonej kapusty
- 700 g białej kapusty
- 1 cebula biała
- ½ cebuli czerwonej nakłutej goździkami
- 6 suszonych śliwek niesiarkowanych
- 750 ml – 1 l wywaru warzywnego lub wody
- 75 ml soku pomidorowego lub 50 ml przetartych pomidorów
- sól morska lub himalajska
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku
- kilka ziaren pieprzu syczuańskiego
- 4 goździki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kiszoną kapustę płuczemy i drobno kroimy
- W dużym garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy olej, szklimy drobno pokrojoną cebulę
- Dodajemy kiszoną kapustę, listek laurowy, pieprz, kminek, czosnek i cebulę z wbitymi goździkami
- Zalewamy całość pół litrem wywaru warzywnego, dodajemy ½ łyżeczki soli, gotujemy na małym ogniu przez ok. 30-40 minut, mieszamy drewnianą łyżką
- Białą kapustę szatkujemy, przelewamy wrzątkiem, dodajemy do garnka z kiszoną kapustą, dolewamy wywar lub wodę, gotujemy bez przykrycia ½ godziny z dodatkiem suszonych śliwek
- Kiedy kapusta jest już miękka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, syropem klonowym, wyjmujemy cebulę z goździkami, dolewamy sok pomidorowy, chwilę gotujemy, podajemy na ciepło posypany świeżym koperkiem
Wskazówki: Można pominąć sok pomidorowy, wówczas danie jest znacznie mniej histaminowe i bardziej odpowiednie w diecie alergika.
No Replies to "Bigos wegański z sokiem pomidorowym"