Domowy budyń kokosowo czekoladowy

Przepis na budyń kokosowy znalazłam na stronie Dzień Dobry TVN

Zrobiłam wersję niby-czekoladową czyli z użyciem karobu zamiast kakao. 
Budyń miał kremową konsystencję i ciekawy smak, ale najlepszy jest zdecydowanie na ciepło. Specjalnie zostawiłam trochę budyniu, aby sprawdzić jak będzie wyglądał i smakował po wystygnięciu i moim zdaniem tracił na konsystencji w miarę upływu czasu. 
Polecam więc ten budyń najlepiej od razu po przygotowaniu.
 
Życzę Smacznego
 

 Domowy budyń kokosowo czekoladowy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: dla 2-3 osób
Składniki:
  • 1 ½ szklanki mleka kokosowego (u mnie BIO z puszki)
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej (nie modyfikowanej)
  • 1-2 łyżki syropu roślinnego 
  • 2-3 łyżki  karobu w proszku
Przygotowanie:
  1. W małym garnku zagotowujemy szklankę mleka kokosowego
  2. Pozostałe mleczko mieszamy ze skrobią kukurydzianą, syropem i  karobem,
  3. Do gotującego się mleczka kokosowego wlewamy powoli cały czas mieszając rozrobioną skrobię kukurydzianą z karobem
  4. Całość gotujemy 3-4 minuty, zdejmujemy z ognia i słodzimy
  5. Podajemy na ciepło 
 
 

13 komentarzy to "Domowy budyń kokosowo czekoladowy"

  • comment-avatar
    gigi_26 29 maja 2012 (10:29)

    Świetnie jest użyć mąki ziemniaczanej zamiast kukurydzianej, jest wtedy taki delikatny budyń… 🙂

  • comment-avatar
    Krysia 29 maja 2012 (11:09)

    Bardzo chętnie zjem 😀

    Co dziś zjem na śniadanie?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 29 maja 2012 (11:13)

    gigi_26;ale muszę przyznać, że ten jest także bardzo delikatny:)
    Krysia;Smacznego życzę:)

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 29 maja 2012 (12:57)

    Kiedyś przeglądałam te przepisy na stronie DD TVN i miałam zrobić ten budyń, ale jakoś o nim zapomniałam. Dzięki za przypomnienie 🙂 Chociaż muszę przyznać, że jakoś nie mogę się przyzwyczaić do smaku karobu, dużo bardziej przypasowała mi melasa.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 29 maja 2012 (13:06)

    Muffinkowa Mama;Ja nie muszę go jeść bo mogę kakao, ale polubiłam, na początku też nie miałam przekonania:) W tym budyniu chyba bardziej czuć kokos

  • comment-avatar
    KucharkaZen 29 maja 2012 (14:31)

    Fajny budyń! Bardzo chętnie go wypróbuję 🙂 Pozdrowienia!

  • comment-avatar
    gigi_26 31 maja 2012 (15:18)

    No tak, ale u mnie na przykład cała rodzinka uczulona na kukurydzę i jest sporo takich osóbek teraz, więc dodałam info, żeby wiedzieli, że też mogą "popełnić" taki pyszny deserek :)))

  • comment-avatar
    SmaKokosa 26 września 2012 (21:52)

    o rety, rety, jestem w siódmym niebie, koniecznie muszę to zrobić 😀

  • comment-avatar
    a. 29 listopada 2012 (11:05)

    zamiast skrobi i cukru polecam banana.

  • comment-avatar
    Yatamanka 17 lipca 2014 (22:17)

    zrobilam bo kupilam mleko kokosowe i musialam cos z niego wykombinowac…i nie zaluje, budyn smakowal oblednie!:-))))

  • comment-avatar
    Monika Grobelna 21 lutego 2015 (13:05)

    Ten budyń bije na głowę wszystkie:). Zrobiłam dzisiaj na śniadanie – pychotka do potęgi entej. Bardzo szybki w przygotowaniu..

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.