Przepis na budyń kokosowy znalazłam na stronie Dzień Dobry TVN.
Zrobiłam wersję niby-czekoladową czyli z użyciem karobu zamiast kakao.
Budyń miał kremową konsystencję i ciekawy smak, ale najlepszy jest zdecydowanie na ciepło. Specjalnie zostawiłam trochę budyniu, aby sprawdzić jak będzie wyglądał i smakował po wystygnięciu i moim zdaniem tracił na konsystencji w miarę upływu czasu.
Polecam więc ten budyń najlepiej od razu po przygotowaniu.
Życzę Smacznego
Domowy budyń kokosowo czekoladowy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: dla 2-3 osób
Składniki:
- 1 ½ szklanki mleka kokosowego (u mnie BIO z puszki)
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej (nie modyfikowanej)
- 1-2 łyżki syropu roślinnego
- 2-3 łyżki karobu w proszku
Przygotowanie:
- W małym garnku zagotowujemy szklankę mleka kokosowego
- Pozostałe mleczko mieszamy ze skrobią kukurydzianą, syropem i karobem,
- Do gotującego się mleczka kokosowego wlewamy powoli cały czas mieszając rozrobioną skrobię kukurydzianą z karobem
- Całość gotujemy 3-4 minuty, zdejmujemy z ognia i słodzimy
- Podajemy na ciepło
13 komentarzy to "Domowy budyń kokosowo czekoladowy"
gigi_26 29 maja 2012 (10:29)
Świetnie jest użyć mąki ziemniaczanej zamiast kukurydzianej, jest wtedy taki delikatny budyń… 🙂
Krysia 29 maja 2012 (11:09)
Bardzo chętnie zjem 😀
Co dziś zjem na śniadanie?
Mama Alergika 29 maja 2012 (11:13)
gigi_26;ale muszę przyznać, że ten jest także bardzo delikatny:)
Krysia;Smacznego życzę:)
Muffinkowa Mama 29 maja 2012 (12:57)
Kiedyś przeglądałam te przepisy na stronie DD TVN i miałam zrobić ten budyń, ale jakoś o nim zapomniałam. Dzięki za przypomnienie 🙂 Chociaż muszę przyznać, że jakoś nie mogę się przyzwyczaić do smaku karobu, dużo bardziej przypasowała mi melasa.
Mama Alergika 29 maja 2012 (13:06)
Muffinkowa Mama;Ja nie muszę go jeść bo mogę kakao, ale polubiłam, na początku też nie miałam przekonania:) W tym budyniu chyba bardziej czuć kokos
KucharkaZen 29 maja 2012 (14:31)
Fajny budyń! Bardzo chętnie go wypróbuję 🙂 Pozdrowienia!
gigi_26 31 maja 2012 (15:18)
No tak, ale u mnie na przykład cała rodzinka uczulona na kukurydzę i jest sporo takich osóbek teraz, więc dodałam info, żeby wiedzieli, że też mogą "popełnić" taki pyszny deserek :)))
SmaKokosa 26 września 2012 (21:52)
o rety, rety, jestem w siódmym niebie, koniecznie muszę to zrobić 😀
a. 29 listopada 2012 (11:05)
zamiast skrobi i cukru polecam banana.
Yatamanka 17 lipca 2014 (22:17)
zrobilam bo kupilam mleko kokosowe i musialam cos z niego wykombinowac…i nie zaluje, budyn smakowal oblednie!:-))))
Katarzyna Jankowska 24 lipca 2014 (09:56)
Super!
Monika Grobelna 21 lutego 2015 (13:05)
Ten budyń bije na głowę wszystkie:). Zrobiłam dzisiaj na śniadanie – pychotka do potęgi entej. Bardzo szybki w przygotowaniu..
Katarzyna Jankowska 21 lutego 2015 (13:09)
Dziękuję i życzę Smacznego!