Gofry graham z czereśniami (wegańskie)

W weekendowy poranek często zdarza mi się podawać gofry na śniadanie. Korzystam ostatnio z przepisu na Gofry Orkiszowe bez cukru i go modyfikuję. Tym razem dodałam mąkę graham oraz inulinę. 
Najlepsze gofry to te ze świeżymi owocami, a ponieważ nie można narzekać na ich brak wykorzystuję ile się da. Czereśniowe gofry graham, osłodzone syropem daktylowym smakowały pysznie.

Już jest!

E-book 30 przepisów na GOFRY!

 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Gofry graham z czereśniami

(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 10 minut 
Czas pieczenia: 3 x 4 minuty
Liczba porcji: 6 sztuk

Składniki: 

  • 250 ml mleka orkiszowego 
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 130 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550)
  • 40 g mąki pszennej graham
  • 1 płaska łyżka inuliny w proszku
  • 1 łyżka wody
  • czereśnie (wydrylowane)
  • olej do smarowania gofrownicy 

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej
  2. Powoli dolewamy mleko i wodę, mieszając ciasto przy użyciu rózgi lub miksera, otrzymujemy ciasto podobne do naleśnikowego, tylko trochę bardziej gęste
  3. Odstawiamy ciasto na 5 minut
  4. Nagrzewamy gofrownicę
  5. Rozgrzaną (ok. 3-4 minuty) gofrownicę, smarujemy cienką warstwą oleju, nalewamy ciasto na dolną kratkę, starając się utrafić odpowiednią jego ilość, żeby nie wylewało się podczas pieczenia
  6. Pieczemy gofry około 3-4 minuty (to zależy od gofrownicy), ja zaglądam do nich w momencie gdy gofrownica się już nie podnosi podczas pieczenia a para wodna skończyła się wydzielać 
  7. Gorące gofry wykładamy na talerz, dodajemy owoce, polewamy syropem roślinnym i podajemy 

Wskazówki:

Gofrownicę rozgrzewamy zawsze zamkniętą i nigdy dłużej niż przewiduje to instrukcja obsługi.
Gofry wyciągamy przy pomocy drewnianych narzędzi, ja używam do tego celu długiego patyczka do szaszłyków.
Należy bardzo uważać by nie uszkodzić powłoki gofrownicy ostrym narzędziem, zwłaszcza podczas czyszczenia.

gofry graham

6 komentarzy to "Gofry graham z czereśniami (wegańskie)"

  • comment-avatar
    *D 1 lipca 2013 (15:15)

    Kocham gofry! To była pierwsza rzecz, jaką kilka lat temu zrobiłam całkowicie sama 🙂
    Z owocami- najlepsze!
    dariawkuchni.

  • comment-avatar
    Justyna Bąk 1 lipca 2013 (16:48)

    pyszne:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 1 lipca 2013 (20:05)

    *D; Nam też trudno się im oprzeć, mamy sentyment zwłaszcza do takich nad morzem, ale tam już nie smakują tak jak kiedyś:(

  • comment-avatar
    Mama Alergika 1 lipca 2013 (20:06)

    Justyna Bąk; Te z dodatkiem mąki graham mają taki razowy posmak, wcinaliśmy ze smakiem:)

  • comment-avatar
    Alexandra Czarownica 27 listopada 2014 (15:41)

    wyglądają jeszcze lepiej od tych kupowanych w butkach na mieście 😀 a jakiej marki masz gofrownice? to musi byc jakaś specjalna moc żeby tak wychodziły? czy sekret w odpowiednim cieście?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.