W weekendowy poranek często zdarza mi się podawać gofry na śniadanie. Korzystam ostatnio z przepisu na Gofry Orkiszowe bez cukru i go modyfikuję. Tym razem dodałam mąkę graham oraz inulinę.
Najlepsze gofry to te ze świeżymi owocami, a ponieważ nie można narzekać na ich brak wykorzystuję ile się da. Czereśniowe gofry graham, osłodzone syropem daktylowym smakowały pysznie.
Już jest!
E-book 30 przepisów na GOFRY!
Zapraszam i życzę Smacznego
Gofry graham z czereśniami
(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez cukru, wegańskie)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 3 x 4 minuty
Liczba porcji: 6 sztuk
Składniki:
- 250 ml mleka orkiszowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 i 1/2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 130 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550)
- 40 g mąki pszennej graham
- 1 płaska łyżka inuliny w proszku
- 1 łyżka wody
- czereśnie (wydrylowane)
- olej do smarowania gofrownicy
Przygotowanie:
- Mąki przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej
- Powoli dolewamy mleko i wodę, mieszając ciasto przy użyciu rózgi lub miksera, otrzymujemy ciasto podobne do naleśnikowego, tylko trochę bardziej gęste
- Odstawiamy ciasto na 5 minut
- Nagrzewamy gofrownicę
- Rozgrzaną (ok. 3-4 minuty) gofrownicę, smarujemy cienką warstwą oleju, nalewamy ciasto na dolną kratkę, starając się utrafić odpowiednią jego ilość, żeby nie wylewało się podczas pieczenia
- Pieczemy gofry około 3-4 minuty (to zależy od gofrownicy), ja zaglądam do nich w momencie gdy gofrownica się już nie podnosi podczas pieczenia a para wodna skończyła się wydzielać
- Gorące gofry wykładamy na talerz, dodajemy owoce, polewamy syropem roślinnym i podajemy
Wskazówki:
Gofrownicę rozgrzewamy zawsze zamkniętą i nigdy dłużej niż przewiduje to instrukcja obsługi.
Gofry wyciągamy przy pomocy drewnianych narzędzi, ja używam do tego celu długiego patyczka do szaszłyków.
Należy bardzo uważać by nie uszkodzić powłoki gofrownicy ostrym narzędziem, zwłaszcza podczas czyszczenia.
6 komentarzy to "Gofry graham z czereśniami (wegańskie)"
*D 1 lipca 2013 (15:15)
Kocham gofry! To była pierwsza rzecz, jaką kilka lat temu zrobiłam całkowicie sama 🙂
Z owocami- najlepsze!
dariawkuchni.
Justyna Bąk 1 lipca 2013 (16:48)
pyszne:)
Mama Alergika 1 lipca 2013 (20:05)
*D; Nam też trudno się im oprzeć, mamy sentyment zwłaszcza do takich nad morzem, ale tam już nie smakują tak jak kiedyś:(
Mama Alergika 1 lipca 2013 (20:06)
Justyna Bąk; Te z dodatkiem mąki graham mają taki razowy posmak, wcinaliśmy ze smakiem:)
Alexandra Czarownica 27 listopada 2014 (15:41)
wyglądają jeszcze lepiej od tych kupowanych w butkach na mieście 😀 a jakiej marki masz gofrownice? to musi byc jakaś specjalna moc żeby tak wychodziły? czy sekret w odpowiednim cieście?
Katarzyna Jankowska 30 listopada 2014 (18:36)
Polskiej firmy Dezal. Polecam jest rewelacyjna!