Koktajl jarmuż z jabłkiem to kolejna propozycja koktajlowa na zielono. Osobiście wersja w połączeniu z jabłkiem bardziej mi smakuje. Jabłko powinno być winne i soczyste wtedy sprawi, że smak jarmużu będzie delikatniejszy.
Taki wzmacniający koktajl szczególnie polecam Biegaczom.
A jeśli komuś nie odpowiada intensywny zielony wygląd tego co pije, to idąc za wskazówką jednej z czytelniczek bloga, proponuję przelać koktajl do ciemnego bidonu i wtedy już spokojnie popijać:)
Życzę Smacznego
Koktajl jarmuż z jabłkiem
(wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 2 liście jarmużu (ok.100 g) bez twardych części
- 1/2 banana
- sok z 1/2 grapefruita
- 1 winne i soczyste jabłko
- ok. 100-150 ml mleka ryżowego lub jaglanego
Przygotowanie:
- Liście jarmużu myjemy, odcinamy twarde końce wkładamy do blendera (u mnie kielichowy)
- Banan kroimy na mniejsze części dodajemy do jarmużu
- Jabłko myjemy, obieramy ze skórki (kto woli ze skórką zostawia) dodajemy do pozostałych składników
- Całość miksujemy/blendujemy na gładko, dolewamy mleko roślinne lub wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- Ozdobne serduszko po prostu wycinamy z kawałka jabłka foremką do ciastek:)
- Koktajl możemy wzbogacić o płatki owsiane bezglutenowe lub jaglane, warto też dodać łyżeczkę inuliny
No Replies to "Koktajl jarmuż z jabłkiem także dla Biegacza"