Wzmacniająca Zupa Krem Jarmużowo-Batatowa z Imbirem i Baner Dopingujący dla Mamy Alergika

Jarmuż króluje u mnie w tym miesiącu. Nie ma dnia, abym go nie konsumowała ponieważ wzmacniam organizm i walczę z kontuzją kolana. Żałuję tylko, że nie wszyscy domownicy się zachwycają tym warzywem tak jak ja. 
Pomysł na zupę z jarmużu podsunęła mi jedna z czytelniczek bloga. Iwona łączy jarmuż z batatami a to idealne zestawienie także dla mnie. 
Wzbogaciłam swoją zupę o dodatek czosnku, imbiru i cytryny tak, aby jeszcze bardziej wzmocnić działanie przeciwzapalne potrawy. 
W smaku zupa przypominała mi szczawiową. Na talerzu doprawiłam ją jeszcze śmietaną owsianą. Moje zupy-krem są dość gęste ale przecież zawsze możecie dolać trochę więcej bulionu czy wody.

Uważam, że taka zupa to świetny posiłek także dla regenerujących siły maratończyków. Jak pewnie już wiecie nie udało mi się wystartować w tegorocznym 35 Maratonie Warszawskim. Dołożyłam wszelkich starań aby pobiec, niestety nie udało mi się na czas wyleczyć kolana. Podjęłam więc decyzję o przesunięciu realizacji tego marzenia na inny czas. Nie była to ani łatwa ani przyjemna decyzja. 
Wczoraj niejako na pocieszenie spotkała mnie niespodzianka. Jedna z czytelniczek bloga, a tym samym koleżanka mojej córki, wypatrzyła na trasie maratonu gdzieś w okolicach 22 km baner, który Natalia zamówiła specjalnie dla mnie. Gdybym biegła, ujrzawszy go z pewnością dostałabym skrzydeł. Skrzydła co prawda i tak dostałam bo to cudowne, gdy dziecko wierzy w Ciebie do końca. Natalia obiecała, że następnym razem też taki baner mi przygotuje:) 
Wymyśliła super hasło, prawda? 
„biegnij mamo alergika wyjąć ciasto z piekarnika”! 

Zobaczcie fotkę na końcu wpisu.
Zupę polecam i życzę Smacznego


Przepis poniżej
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: ok.25 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 3-4
Składniki:

  • 750 ml wywaru z warzyw lub wody (u mnie bulion warzywny z kostki bio)
  • 1 średni batat ok. 250-300g 
  • ok. 120 g jarmużu (5-6 liści bez twardych części)
  • ok. 5 cm kawałek pora (biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 liście laurowe
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • uprażone płatki migdałów
  • opcjonalnie roślinna śmietana do polania zupy na talerzu 

Przygotowanie:

  1. Batata obieramy, kroimy w plastry, a potem w kostkę
  2. Liście jarmużu myjemy, pozbawiamy twardych części
  3. W ok. 3 l garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno pokrojonego pora i smażymy na średnim ogniu (u mnie 6 w kuchence elektrycznej) aż lekko zmięknie, dodajemy pokrojonego batata, smażymy ok. 5 minut często mieszając
  4. Dolewamy bulion lub wodę, gotujemy całość ok. 10 minut, dodajemy liście jarmużu (można je porwać na mniejsze części), liście laurowe i dolewamy tyle wody lub bulionu, aby zakryć warzywa
  5. Gotujemy zupę ok. 10 minut (batat i jarmuż zmiękną), wyjmujemy liście laurowe, blendujemy zupę na gładki krem (u mnie przy  użyciu blendera ręcznego) 
  6. Jeśli zupa wydaje się nam za gęsta dolewamy wodę, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem 
  7. Dodajemy zmiażdżony czosnek i starty imbir, gotujemy jeszcze 3-5 minut, doprawiamy na koniec sokiem z cytryny
  8. Gorącą zupę wlewamy do talerzy, posypujemy płatkami migdałów, ewentualnie polewamy śmietaną roślinną
Baner dla mnie na trasie Maratonu:)

No Replies to "Wzmacniająca Zupa Krem Jarmużowo-Batatowa z Imbirem i Baner Dopingujący dla Mamy Alergika"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.