Jak to zwykle podczas biegania, obmyślam nowe dania. I nawet się zrymowało:)
Komosa w zestawieniu z różnymi warzywami świetnie smakuje, wystarczy dobrać te które lubimy lub możemy. Zamiast popularnej marchwi, która często uczula użyłam batatu. Efekt zarówno smakowo, jak i wzrokowo podobny. Córka była przekonana, że pomarańczowe warzywo w potrawie to marchew:). Jeśli nie macie więc pod ręką batata to z powodzeniem użyjcie marchew.
Cukinię pokroiłam w długie, cienkie paski bo tak ładniej się prezentuje, możecie dodać ją właściwie w każdej postaci, pokrojoną w plasterki czy startą na tarce.
Polecam to danie zarówno alergikom, biegaczom, osobom na diecie bezglutenowej oraz wszystkim którzy dbają o zdrowe odżywianie.
Życzę Smacznego
Komosa ryżowa z cukinią i batatem
(wegańska, bezglutenowa)
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Trudność: średniotrudne
Ilość: 2-4 porcje
Składniki:
- 1 miarka komosy ryżowej, ziarna (u mnie kubek 250 ml) + 1,5 miarki wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 cukinia (wielkość ogórka szklarniowego)
- 1/2 batatu (ok. 100 g) lub 1 duża marchew
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masło klarowane
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Komosę ryżową kilkakrotnie płuczemy (bardzo ważne!), zalewamy czystą wodą z solą i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy około 20 minut, do miękkości (nie mieszamy, woda wsiąknie w ziarno), odstawiamy z palnika i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze 2 minuty, odkrywamy i studzimy
- Cukinię obieramy ze skórki, przy pomocy obieraczki kroimy wzdłuż na cienkie pasma
- Cebulę i czosnek drobno kroimy
- Batata obieramy i ścieramy na tarce (grube oczka)
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę lub masło klarowane, zmiażdżony czosnek, cebulę chwilę podsmażamy (nie przypalić!)
- Dodajemy starty batat i plastry cukinii, solimy, pieprzymy, podlewamy 1 łyżką wody , przykrywamy i dusimy 3-5 minut, odkrywamy
- Gdy woda wyparuje a warzywa będą miękkie dodajemy ugotowaną, przestudzoną komosę, mieszamy (można dodać 1 łyżkę oliwy), podgrzewamy i doprawiamy do smaku
- Podajemy na ciepło jako samodzielne danie obiadowo-kolacyjne
No Replies to "Komosa Ryżowa z Cukinią i Batatem (wegańska, bezglutenowa)"