Zupa krem z batatów i szpinaku (wegańska, bezglutenowa)

Byłam pewna, że przepis na tę zupę umieszczałam już na blogu. Przeglądając jednak zdjęcia zauważyłam, że owszem na Facebooku się pojawiła ale na blogu jeszcze nie. Kolejny więc „kwiatek” trafia do bazy przepisów. Zupę gorąco polecam! Batat nadaje jej słodkawy smak. Wspaniała dla Biegaczy!
 
Życzę Smacznego

 Zupa krem z batatów i szpinaku

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: ok. 20 minut
PORCJI: 3-4
Składniki:

  • 1 l wywaru z warzyw 
  • 1 średni batat ok. 300 g 
  • ok. 200- 250 g świeżego szpinaku 
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny do smaku (jeśli dozwolony)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • uprażone ziarna słonecznika 
  • śmietana owsiana lub inna roślinna do polania

Przygotowanie:

  1. Bataty obieramy, kroimy w plastry a potem w kostkę
  2. Liście szpinaku dokładnie myjemy, osuszamy
  3. W ok. 3 l garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia), dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją na średnim ogniu (u mnie 5 w kuchence elektrycznej) aż lekko zmięknie, dodajemy bataty, smażymy ok. 2 minuty często mieszając
  4. Dolewamy wywar warzywny, gotujemy do miękkości batatów ok. 15 minut
  5. Dodajemy szpinak i zmiażdżony ząbek czosnku, gotujemy kolejne 5 minut aż szpinak zmięknie
  6. Ugotowaną zupę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładki krem, w razie konieczności dolewamy przegotowaną gorącą wodę lub więcej wywaru (jeśli zupa wydaje się nam za gęsta)
  7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny
  8. Gorącą zupę wlewamy do talerzy, posypujemy słonecznikiem i podajemy z dodatkiem śmietany roślinnej
 

5 komentarzy to "Zupa krem z batatów i szpinaku (wegańska, bezglutenowa)"

  • comment-avatar
    Beata F 11 stycznia 2014 (18:52)

    Krem z batatów uwielbiam, jednak ze szpinakiem jeszcze nie robiłam 🙂 Bardzo fajna propozycja.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 stycznia 2014 (18:55)

    Beata F; To nasza ulubiona obecnie wersja i świetny przemyt szpinaku u syna:)

  • comment-avatar
    panti 14 stycznia 2014 (13:15)

    takie pyszności z radościa dodaje do akcji 🙂

  • comment-avatar
    Natka 9 lipca 2015 (18:16)

    Polecam tę zupę, naprawdę jest smaczna. Szybka i prosta do ugotowania.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.