Byłam pewna, że przepis na tę zupę umieszczałam już na blogu. Przeglądając jednak zdjęcia zauważyłam, że owszem na Facebooku się pojawiła ale na blogu jeszcze nie. Kolejny więc „kwiatek” trafia do bazy przepisów. Zupę gorąco polecam! Batat nadaje jej słodkawy smak. Wspaniała dla Biegaczy!
Życzę Smacznego
Zupa krem z batatów i szpinaku
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: ok. 20 minut
PORCJI: 3-4
Składniki:
- 1 l wywaru z warzyw
- 1 średni batat ok. 300 g
- ok. 200- 250 g świeżego szpinaku
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny do smaku (jeśli dozwolony)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- uprażone ziarna słonecznika
- śmietana owsiana lub inna roślinna do polania
Przygotowanie:
- Bataty obieramy, kroimy w plastry a potem w kostkę
- Liście szpinaku dokładnie myjemy, osuszamy
- W ok. 3 l garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia), dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją na średnim ogniu (u mnie 5 w kuchence elektrycznej) aż lekko zmięknie, dodajemy bataty, smażymy ok. 2 minuty często mieszając
- Dolewamy wywar warzywny, gotujemy do miękkości batatów ok. 15 minut
- Dodajemy szpinak i zmiażdżony ząbek czosnku, gotujemy kolejne 5 minut aż szpinak zmięknie
- Ugotowaną zupę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładki krem, w razie konieczności dolewamy przegotowaną gorącą wodę lub więcej wywaru (jeśli zupa wydaje się nam za gęsta)
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny
- Gorącą zupę wlewamy do talerzy, posypujemy słonecznikiem i podajemy z dodatkiem śmietany roślinnej
5 komentarzy to "Zupa krem z batatów i szpinaku (wegańska, bezglutenowa)"
Beata F 11 stycznia 2014 (18:52)
Krem z batatów uwielbiam, jednak ze szpinakiem jeszcze nie robiłam 🙂 Bardzo fajna propozycja.
Mama Alergika 11 stycznia 2014 (18:55)
Beata F; To nasza ulubiona obecnie wersja i świetny przemyt szpinaku u syna:)
panti 14 stycznia 2014 (13:15)
takie pyszności z radościa dodaje do akcji 🙂
Natka 9 lipca 2015 (18:16)
Polecam tę zupę, naprawdę jest smaczna. Szybka i prosta do ugotowania.
Katarzyna Jankowska 20 sierpnia 2015 (18:43)
Bardzo się cieszę, że smakowała. Uwielbiamy zupy krem:)