Kopytka z ziemniaków i dyni
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + ugotowanie ziemniaków i pieczenie dyni
CZAS GOTOWANIA: 4 x 3 minuty
ILOŚĆ: 30-35 szt
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków (odmiana żółta, mączysta)
- 100 g upieczonej dyni, bez skórki (u mnie Hokkaido najbardziej mączysta)
- 120-140 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- sól morska do smaku
- oliwa z oliwek lub masło klarowane do okraszenia
- szczypta szafranu (opcjonalnie, do masła)
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej wcześniej, aby zdążyły ostygnąć), odcedzamy, odparowujemy i trochę przestudzamy
- Jeszcze ciepłe ziemniaki bardzo dokładnie tłuczemy na gładką masę lub schłodzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, podobnie postępujemy z upieczoną dynią (bez skórki)
- Do rozdrobnionych, schłodzonych ziemniaków dodajemy schłodzone puree z pieczonej dyni i 3/4 mąki, wyrabiamy ciasto, dodajemy pozostałą mąkę (tylko tyle by ciasto się nie kleiło do rąk, ale było miękkie), zagniatamy
- Stolnicę podsypujemy mąką, z ciasta toczymy wałek o grubości ok. 1,5 cm, kroimy na ok. 2-3 cm kawałki-romby i odkładamy je na talerz lub deseczkę lekko podsypaną mąką
- Zagotowujemy wodę w garnku z szerszym dnem, dodajemy 1/2 łyżeczki soli
- Do gotującej się wody wrzucamy pierwszą partię przygotowanych kopytek, lekko mieszamy wodę i gotujemy kopytka 2-3 minuty (w tym czasie wypłyną na wierzch)
- Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy kopytka z garnka i delikatnie na kilka sekund przekładamy do wcześniej przygotowanego naczynia z zimną wodą (w ten sposób hartujemy kopytka, przelanie ich bezpośrednio zimną wodą może je uszkodzić)
- Znów przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy je z naczynia z zimną wodą i przekładamy bezpośrednio na talerz, polewamy rozgrzanym masłem klarowanym, oliwą z oliwek lub wcześniej przygotowanym sosem, podajemy
Wskazówki:
Kopytka są najlepsze zaraz po ugotowaniu.
Pamiętajcie aby ugotowane troszkę potłuścić, nie będą się sklejały.
Jeśli nie chcecie używać mąki orkiszowej ani pszennej wypróbujcie mąkę kukurydzianą. Jedna z fanek bloga tak poleca 🙂
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
6 komentarzy to "Kopytka z ziemniaków i dyni (bez jajek)"
Arnika 8 stycznia 2014 (14:59)
Proszę więcej takich "kwiatków":) Fajny przepis, z pewnością wypróbuję, akurat dzisiaj kupiłam kawałek dyni.
Mama Alergika 8 stycznia 2014 (16:55)
Arnika; To dobra wiadomość, że dynia jest jeszcze do zdobycia. Też potrzebuję, najlepsza jednak taka surowa:) Można pokombinować i dać więcej dyni, mniej ziemniaków, jak kto lubi.
panti 9 stycznia 2014 (17:51)
zapraszam serdecznie do akcji tecza smakow 3 kochanan kolor zółty czeka – a takie "kwiatki" trzeba promować 😀
Mama Alergika 10 stycznia 2014 (08:48)
Dziękuję za zaproszenie:) Już skorzystałam
panti 10 stycznia 2014 (16:53)
super 🙂 jeszcze tylko bannerek i kategoria kolorystyczna 🙂
panti 10 stycznia 2014 (16:54)
oooo jest 😛 paspasoiam nie zauważyłam w tekście 😉 jest ok , dodaję z radościa