Taki krem to obfitość białka, wapnia i magnezu. Dodam jeszcze, że krem sezamowy z karobem to po prostu kremowa chałwa, po którą warto sięgnąć zawsze wtedy, gdy przez myśl przemknie “zjadłabym/zjadłbym coś słodkiego”. W tym kremie nie ma cukru, a jest on bardzo słodki, zadowoli więc niejednego łasucha. Wyjadanie kremowej chałwy z miseczki spodoba się także najmłodszym. Taki krem sezamowy warto przygotować przed świętami, przyda się jako wypełnienie mazurka. Zapraszam i życzę Smacznego
Krem sezamowy z karobem
(wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: ok. 250 g
Składniki:
- 200 g łuskanych ziaren sezamu
- 150 ml melasy z chleba świętojańskiego
- szczypta soli himalajskiej (można pominąć)
Przygotowanie:
- Najpierw ziarna sezamu prażymy na suchej patelni stale mieszając, nie mogą się przypalić, mają pozostać złociste, studzimy
- Sezam mielemy na mąkę, przesypujemy ją do stalowej miski
- Dodajemy melasę z chleba świętojańskiego i przy użyciu blendera ręcznego miksujemy na gęsty krem
- Na koniec krem możemy doprawić solą, możemy go rozcieńczyć dodając 1-2 łyżki wody lub olejem
- Krem przechowujemy w słoiczku, w lodówce
- Wykorzystujemy do ciast, ciasteczek lub jako smarowidło na kanapkę
Wskazówki: Ponieważ tę wersję kremu chcę wykorzystać do wypełnienia mazurka, nie zmieliłam dokładnie sezamu, pozostawiając niego mniej kremową konsystencję kremu. Do przygotowania takiego kremu można wykorzystać gotową pastę tahini.
No Replies to "Krem sezamowy z karobem"