Mazurek z chałwą karobową

W czasie Wielkanocy mazurek pojawi się zapewne na wielu stołach. Naszym ulubionym jest Mazurek cioci Stasi.

Specjalnie dla bezglutenowych czytelników bloga stworzyłam mazurek z chałwą karobową.

Do jego przygotowania wykorzystałam pastę sezamową z karobem. Mazurki bezglutenowe są bardzo kruche, trzeba się z nimi obchodzić delikatnie. Przygotowałam małe, okrągłe wersje, ale możecie zrobić jeden większy.

Zapraszam i życzę Smacznego

Przepisy na inne dania Wielkanocne znajdziesz w mojej drugiej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje” oraz w sezonowym e-booku “Dania na Wielkanoc i nie tylko“. Ten e-book będzie dostępny tylko do końca kwietnia 2023 r., nie czekaj więc z zakupami!

Sprawdź także zestaw dwóch MAGicznych książek w wyjątkowej cenie!

Mazurek z chałwą sezamową

(bez mleka, bez jajek, bezglutenowy, bez cukru, wegański, zawiera sezam)

Czas przygotowania: 30 minut + godzina chłodzenia Ilość: 8 szt. ok 10 cm średnicy Składniki:

  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 75 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 25 g mąki teff
  • 50 g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego lub ksylitolu
  • 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego +2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka zimnej wody + 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 125 g zimnej wegańskiej margaryny
  • krem sezamowy z karobem
  • morwa biała suszona
  • dżem z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

  1. Świeżo mielony len zalewamy gorącą wodą, mieszamy tworząc kleistą papkę
  2. Mąki przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem lub ksylitolem
  3. Dodajemy zimną margarynę oraz papkę z siemienia lnianego, dokładnie siekamy, najlepiej przy pomocy specjalnej siekaczki
  4. Wlewamy wodę i sok z cytryny, zagniatamy jednolite ciasto, owijamy je w folię spożywczą, chłodzimy w lodówce przez godzinę
  5. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem
  6. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy schłodzone ciasto na grubość 0,5 cm
  7. Okrągłe foremki przykładamy do ciasta i wycinamy nimi koła, przekładamy ciasto do foremek i lekko uklepujemy
  8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 12-15 minut, aż będą rumiane
  9. Bardzo ostrożnie wyjmujemy foremki z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia (bezglutenowe ciasto kruche musi całkowicie wystygnąć przed spożyciem, gorące się kruszy)
  10. Na każdy krążek ciasta nakładamy porcję dżemu, przykrywamy porcją kremu chałwowego i dekorujemy suszoną morwą

Wskazówki: Nakładanie gęstego kremu sezamowego wymaga cierpliwości, bo krem się przykleja do łyżeczki. Łyżeczkę warto posmarować wcześniej olejem.   Mazurek z chałwą karobową bez mleka, bez jajek, wegański

author-avatar

Od 8 lat na drugie mam MAG. Wyczarowałam ponad 1000 przepisów bez alergenów. Propaguję zdrowy styl życia i udowadniam, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Jestem mamą 25-letniej Natalii i 15-letniego Konrada. Dzięki alergii syna odkryłam w sobie wiele nowych umiejętności. Najwięcej kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, gdy do wyboru mam tylko kilka składników. Bieganie jest moim sposobem na stres i dobre samopoczucie. Ukończyłam maraton i jestem z tego bardzo dumna. Krok po kroku realizuję swoje marzenia. Poczuj się wyjątkowo w moim MAGicznym świecie!

2 komentarze to "Mazurek z chałwą karobową"

  • comment-avatar
    Arnikowa Kuchnia 24 marca 2016 (12:07)

    Mmmm, pysznie wyglądają! Niestety nie mam takich foremek. Jak myślisz – silikonowe dadzą radę?:) Jak sądzisz – ile takie babeczki mogą stać w lodówce (zastanawiam się kiedy najwcześniej mogę je upiec)? Pozdrawiam serdecznie!

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 30 marca 2016 (22:22)

      Moje babeczki schowałam w lodówce, żeby ocenić jak długo będą dobre. Minął tydzień a im nic nie jest. Bezglutenowe ciasto przechowane w lodówce stało się mniej kruche i to dobrze, bo jest trwalsze. Polecam te babeczki nie tylko na święta. Chałwa wciąż stoi w słoiczku i podjadam łyżeczką:) Foremki raczej nie mają znaczenia, najważniejsze to dobrze wystudzić ciasta przed wyjmowaniem.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.