Majonez z awokado

W czasie Świąt Wielkanocnych w wielu domach, na stole pojawi się tradycyjna sałatka jarzynowa.

W kuchni bez jajek możemy ją podać z dobrze już wam znanym majonezem z fasoli albo doprawić zielonym majonezem z avocado.

Majonez z awokado sprawdzi się także jako dip do warzyw czy smarowidło na kanapkę.

Na blogu znajdziesz więcej przepisów na Wielkanoc!

Skorzystaj także z książki “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje” oraz do e-booka “Dania na Wielkanoc i nie tylko“. E-book jest dostępny wyłącznie sezonowe i zniknie ze sklepu MAG pod koniec kwietnia 2023 r.

Zapraszam i życzę Smacznego

Majonez z awokado

(bez jajek, bez mleka, bez glutenu, bez cukru, wegański)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: ok. 250 ml

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado*
  • 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego lub 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól himalajska różowa do smaku
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych (można pominąć)
  • ok. 100 ml śmietany roślinnej np. ryżowej, owsianej bezglutenowej
  • opcjonalnie 1 mały ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Avocado kroimy na pół, przekręcamy połówki, wbijamy nóż w pestkę i wyjmujemy ją (nie wyrzucamy!)
  2. Miąższ wyjmujemy za pomocą łyżki lub po obraniu avocado ze skórki, umieszczamy w misce
  3. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładki krem, stopniowo dodając śmietanę roślinną, doprawiamy octem lub sokiem z cytryny oraz solą
  4. Na koniec dodajemy płatki drożdżowe, które zagęszczają danie oraz nadają mu ciekawszy smak
  5. W razie konieczności majonez rozrzedzamy dodatkową śmietaną lub wodą

Wskazówki:

*Czy awokado jest odpowiednio dojrzałe sprawdzamy odrywając jego pestkę, jeśli powierzchnia pod nią jest jasno-żółta, avocado jest gotowe do użycia.

Pestkę z awokado pozostawiamy w majonezie i umieszczamy razem w lodówce. Jej obecność sprawi, że danie nie ściemnieje.

Można nie dodawać śmietany a zamiast niej dołożyć 1-2 łyżki oleju np. lnianego.

Majonez z awokado bez jajek, bez mleka, bez glutenu, bez cukru, wegański

Fot. Katarzyna Jankowska

author-avatar

Od 8 lat na drugie mam MAG. Wyczarowałam ponad 1000 przepisów bez alergenów. Propaguję zdrowy styl życia i udowadniam, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Jestem mamą 25-letniej Natalii i 15-letniego Konrada. Dzięki alergii syna odkryłam w sobie wiele nowych umiejętności. Najwięcej kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, gdy do wyboru mam tylko kilka składników. Bieganie jest moim sposobem na stres i dobre samopoczucie. Ukończyłam maraton i jestem z tego bardzo dumna. Krok po kroku realizuję swoje marzenia. Poczuj się wyjątkowo w moim MAGicznym świecie!

7 komentarzy to "Majonez z awokado"

  • comment-avatar
    Martyna Szulist 18 marca 2016 (09:55)

    Postaram się wypróbować ten przepis na święta, tylko kompletnie nie wiem, skąd wziąć śmietanę roślinną. Czy możesz polecić jakiś sklep?

    • comment-avatar
      Monika Sowinska 18 marca 2016 (12:35)

      marketbio.pl lub allegro. natumi maja dobre w skladzie

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 21 marca 2016 (20:19)

      W każdym sklepie ze zdrową żywnością kupisz, zajrzyj na półki z mlekiem roślinnym dostrzeżesz migdałową, orkiszową, owsianą, ryżową. Jeśli chcesz mieć pewność, że śmietana jest bezglutenowa zrób ją samodzielnie. W mojej książce MAG Tradycyjnie jest przepis na owsianą:)

  • comment-avatar
    Beata Nowicka-Misiewicz 18 marca 2016 (15:01)

    Właśnie ostatnio szukałam takiego przepisu. A po czym w sklepie poznać, że avocado jest dojrzałe i dobrej jakości? Nieraz mam ochotę kupić, ale się obawiam, że zmarnuję pieniądze.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 21 marca 2016 (20:18)

      We wskazówkach pod przepisem napisałam:) Trzeba zobaczyć na miejsce pod ogonkiem, oderwać go (taki twarda kulka) i jeśji pod nią powierzchnia jest zielona oznacza, że avocado jest niedojrzałe i będzie musiało poleżeć lub nadaje się zapieczenia, jeśli pod ogonkiem miejsce jest jasno żółte, avocado jest w sam raz do użycia, ciemne miejsce oznacza że jest stare, najczęściej ciemne pod skórką.

  • comment-avatar
    Patrycja 6 kwietnia 2023 (21:47)

    Jak długo po przygotowaniu majonez przechowywany w lodówce będzie dobry do spożycia?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.