W czasie Świąt Wielkanocnych w wielu domach, na stole pojawi się tradycyjna sałatka jarzynowa.
W kuchni bez jajek możemy ją podać z dobrze już wam znanym majonezem z fasoli albo doprawić zielonym majonezem z avocado.
Majonez z awokado sprawdzi się także jako dip do warzyw czy smarowidło na kanapkę.
Na blogu znajdziesz więcej przepisów na Wielkanoc!
Skorzystaj także z książki “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje” oraz do e-booka “Dania na Wielkanoc i nie tylko“. E-book jest dostępny wyłącznie sezonowe i zniknie ze sklepu MAG pod koniec kwietnia 2023 r.
Zapraszam i życzę Smacznego
Majonez z awokado
(bez jajek, bez mleka, bez glutenu, bez cukru, wegański)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: ok. 250 ml
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado*
- 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego lub 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól himalajska różowa do smaku
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych (można pominąć)
- ok. 100 ml śmietany roślinnej np. ryżowej, owsianej bezglutenowej
- opcjonalnie 1 mały ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Avocado kroimy na pół, przekręcamy połówki, wbijamy nóż w pestkę i wyjmujemy ją (nie wyrzucamy!)
- Miąższ wyjmujemy za pomocą łyżki lub po obraniu avocado ze skórki, umieszczamy w misce
- Za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładki krem, stopniowo dodając śmietanę roślinną, doprawiamy octem lub sokiem z cytryny oraz solą
- Na koniec dodajemy płatki drożdżowe, które zagęszczają danie oraz nadają mu ciekawszy smak
- W razie konieczności majonez rozrzedzamy dodatkową śmietaną lub wodą
Wskazówki:
*Czy awokado jest odpowiednio dojrzałe sprawdzamy odrywając jego pestkę, jeśli powierzchnia pod nią jest jasno-żółta, avocado jest gotowe do użycia.
Pestkę z awokado pozostawiamy w majonezie i umieszczamy razem w lodówce. Jej obecność sprawi, że danie nie ściemnieje.
Można nie dodawać śmietany a zamiast niej dołożyć 1-2 łyżki oleju np. lnianego.
7 komentarzy to "Majonez z awokado"
Martyna Szulist 18 marca 2016 (09:55)
Postaram się wypróbować ten przepis na święta, tylko kompletnie nie wiem, skąd wziąć śmietanę roślinną. Czy możesz polecić jakiś sklep?
Monika Sowinska 18 marca 2016 (12:35)
marketbio.pl lub allegro. natumi maja dobre w skladzie
Katarzyna Jankowska 21 marca 2016 (20:19)
W każdym sklepie ze zdrową żywnością kupisz, zajrzyj na półki z mlekiem roślinnym dostrzeżesz migdałową, orkiszową, owsianą, ryżową. Jeśli chcesz mieć pewność, że śmietana jest bezglutenowa zrób ją samodzielnie. W mojej książce MAG Tradycyjnie jest przepis na owsianą:)
Beata Nowicka-Misiewicz 18 marca 2016 (15:01)
Właśnie ostatnio szukałam takiego przepisu. A po czym w sklepie poznać, że avocado jest dojrzałe i dobrej jakości? Nieraz mam ochotę kupić, ale się obawiam, że zmarnuję pieniądze.
Katarzyna Jankowska 21 marca 2016 (20:18)
We wskazówkach pod przepisem napisałam:) Trzeba zobaczyć na miejsce pod ogonkiem, oderwać go (taki twarda kulka) i jeśji pod nią powierzchnia jest zielona oznacza, że avocado jest niedojrzałe i będzie musiało poleżeć lub nadaje się zapieczenia, jeśli pod ogonkiem miejsce jest jasno żółte, avocado jest w sam raz do użycia, ciemne miejsce oznacza że jest stare, najczęściej ciemne pod skórką.
Patrycja 6 kwietnia 2023 (21:47)
Jak długo po przygotowaniu majonez przechowywany w lodówce będzie dobry do spożycia?
Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2023 (08:23)
Do tygodnia w zamkniętym słoiczku.