Mus chia czekoladowy

Święto zakochanych jest dobrą okazją do rozkoszowania się pysznym musem chia. Z miłości do siebie warto zadbać o swoje podniebienie.

Taki mus czekoladowy możemy oczywiście przygotować zarówno dla dzieci, jak i dla ukochanej dorosłej osoby.

Osoby z alergią na kakao, mogą zamiennie zastosować karob w proszku a nawet melasę z chleba świętojańskiego w płynnej postaci. Ich dodatek naturalnie osłodzi deser.

Czy wiesz, że alergia na samo kakao występuje rzadko?

Najczęściej powiązana jest z atopowym zapaleniem skóry (AZS).

Alergia na kakao to nie to samo co alergia na czekoladę.

W czekoladzie mogą uczulać jej składniki takie jak np. mleko, orzechy, orzeszki ziemne, lecytyna sojowa, aromaty i barwniki, a także owoce najczęściej cytrusowe lub truskawki.

Typowe objawy przy alergii na kakao to zmiany skórne, świąd, ból głowy, katar, zgaga i duszności.

Kakao ma jednak wiele właściwości prozdrowotnych, jeśli więc nie musisz z niego rezygnować, jedz na zdrowie bo wydłuża życie.

Kakao jest dobrym źródłem magnezu i przeciwutleniaczy. Pobudza, poprawia nastrój i relaksuje. Poprawia koncentrację, chroni serce i układ sercowo-naczyniowy, a także zmniejsza ryzyko próchnicy zębów i obniża ryzyko cukrzycy.

Życzę dużo zdrowia i miłości oraz smacznego deseru.

Więcej przepisów na świąteczne przysmaki znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“. W zestawie taniej!

Mus chia czekoladowy

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegański)

Ilość: 3 porcje

Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie od 15 minut do kilku h

Składniki:

  • 3 łyżki nasion chia
  • 300 ml napoju roślinnego (u mnie kokosowo-ryżowy)
  • 1 pełna łyżka ciemnego kakao lub 2 łyżki karobu w proszku
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub wanilia w proszku lub ekstrakt z wanilii
  • kilka kropel soku z cytryny (można pominąć)

dodatkowo:

  • czerwone owoce np. maliny, truskawki, porzeczki, pestki granatu

Przygotowanie:

  1. Do kielicha blendera wkładamy wszystkie składniki.
  2. Miksujemy na gładki mus, przekładamy do pucharków, odstawiamy na 15 minut aby mus zgęstniał.
  3. Jeśli chcemy uzyskać bardziej zwartą konystencję deseru, mus należy wstawić na kilka godzin do lodówki.
  4. Podajemy ze świeżymi czerwonymi owocami.

Wskazówki:

W przypadku karobu w proszku, który jest naturalnie słodki można pominąć syrop klonowy.

Jeśli zrobimy taki mus na bazie mleka kokosowego będzie miał bardziej kremową konsystencję.

Zwiększając ilość napoju roślinnego zwiększamy także ilość nasion chia.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Mus chia czekoladowy"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.