3 grudnia 2020 r. miała miejsce premiera nowego wydania mojej debiutanckiej książki Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie.
Ta książka stała się bestsellerem w 2014 r. Potem zniknęła na parę lat z rynku. Po 6 latach zdecydowałam się na jej ponowne wydanie, ponieważ stale o nią pytaliście.
To “kulinarna biblia” każdego alergika. Przewodnik dla początkujących z alergią i zbiór sprawdzonych przepisów na dania, które jadamy w każdym polskim domu, oczywiście w wersji bez licznych alergenów.
O tej książce mogłabym mówić godzinami. To moja pierwsza publikacja, mam więc do niej specjalny sentyment.
Jeśli nie znasz naszej historii i nie wiesz od czego zaczęła się MAGia w mojej kuchni, zajrzyj proszę do wpisu pt. MAGiczna historia.
Zapraszam Cię teraz do lektury na temat czym różni się NOWE wydanie MAG Tradycyjnie od debiutanckiej wersji tej książki.
Przygotuj się na porządną dawkę informacji.
Czy jeśli posiadam już pierwsze wydanie książki „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” to czy ma sens kupowanie najnowszego egzemplarza
pt. „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót”?
Czy w tej nowej książce są te same przepisy czy inne?
Książka Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót jak sam tytuł wskazuje została wydana ponownie, właśnie dlatego żeby powrócić do Waszych domów, zwłaszcza do domów osób zaczynających swoją przygodę z życiem z alergią.
To moja pierwsza książka i została napisana wtedy, kiedy i ja zaczynałam życie z różnymi ograniczeniami.
Sprzedałam jej prawie 30 000 sztuk, a jak na 2014 rok (bo rozeszła się szybko i nie było dodruku) i nikomu nie znaną wtedy MAG, to było bardzo duże osiągnięcie i jestem z tej książki dumna najbardziej.
Jeśli posiadasz moją pierwszą książkę i zależy Ci tylko na przepisach, to nie kupuj nowego wydania.
Przepisy w niej zawarte są te same.
Biorąc jednak pod uwagę moją wieloletnią wiedzę i doświadczenie, a od 2014 r. upłynęło 6 lat, oraz zmiany jakie zaszły w świecie nauki, literatury na temat alergii, w tym alergenów krzyżowych, pierwsza książka jest ubogą siostrą Wielkiego Powrotu!
Różni się głównie tym, co zawarłam w niej oprócz przepisów.
A wcisnęłam w nią tyle ile się dało, zmniejszając nawet czcionki, którymi jest napisana.
Nowości w Wielkim Powrocie
Pod każdym przepisem dodałam nowe wiadomości dietetyczne, uwagi, porady, wnioski wynikające z mojego doświadczenia oraz najnowsze informacje o alergiach krzyżowych.
Każdy przepis uzupełniłam na nowo, bo przecież na rynku pojawiły się różne zamienniki cukru, tłuszczu, nowe produkty, których nie było, gdy zaczynałam i wszystko musiałam robić samodzielnie.
Uwagi dietetyka w pierwszej książce były dość restrykcyjne, a ponieważ założenia dietetyczne także się zmieniły na przestrzeni lat, nowe komentarze dietetyczne są aktualne, bardziej liberalne i napisane tak, by wskazać co ewentualnie zmienić w przepisie, by dostosować go do mniejszych dzieci.
Dodałam także pełne wyliczenie wartości odżywczych do każdego przepisu. Zebrałam je w podziale na rozdziały i umieściłam na końcu książki, tak żeby łatwiej było przygotować jadłospis i zbilansować dietę.
Oprócz informacji o kaloriach, znajdziesz więc także dane na temat zawartości białek, tłuszczów, węglowodanów, składników mineralnych i witamin.
Część przepisów zmieniłam na wersje bezglutenową i wegańską.
W poprzedniej książce miałaś 100 przepisów ogółem, wszystkie bez mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, miodu czy selera, w tym 78 przepisów bez glutenu.
W Wielkim Powrocie MAG Tradycyjnie masz także łącznie 100 przepisów bez wymienionych wyżej alergenów, ale 85 z nich nie zawiera glutenu, 80 jest wegańskich, a 95 pozbawionych zwykłego cukru.
W tej publikacji po raz pierwszy zastosowałam indeksy, które ułatwiają wyszukiwanie przepisów nie tylko po produktach ale także po alergenach.
Działa to w ten sposób, że zaglądasz do indeksu, wybierasz produkt, znajdujesz wszystkie przepisy z jego użyciem.
Podobnie jest z alergenami. Nie wiesz z czym się krzyżuje np. dynia, czy jabłko. Zaglądasz do indeksu i pod hasłem dynia widzisz numery stron. Otwierasz książkę na tych stronach i czytasz moje wskazówki i porady dietetyka na temat danego produktu.
NOWA książka przytyła o 16 stron, które zostały wypełnione wiedzą o alergii.
Część merytoryczna
W części merytorycznej znajdziesz takie tematy jak:
Alergia pokarmowa – narastający problem zdrowotny, wstęp od prof. Macieja Kaczmarskiego.
Z Poradnika Mamy Alergika – 20 kroków, gdy zaczynasz życie z alergią, z całą masą porad.
Alergia na mleko – opisane objawy, alergeny, lista produktów gdzie ukrywają się białka mleka, zamiennika mleka; do wypieków, lodów, zamiast masła, śmietany, sera żółtego.
Alergia na jajka – ogólne wyjaśnienie, alergeny jajka, objawy, lista produktów gdzie jajko się ukrywa, zamienniki w sosach, kotletach, sałatkach i dipach. A dodatkowo mój HIT, w formie tabeli, lista zamienników jajek w wypiekach, aż 20 takich zamienników. Nie znajdziesz takiego zestawienia nigdzie indziej, chyba że już ktoś skopiował moją listę
Alergia na pszenicę – białka zbóż, reakcje alergiczne, celiakia, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, objawy, lista produktów gdzie ukrywa się gluten i wielka lista zamienników.
Alergia na orzechy (NOWOŚĆ) – opisana także ze wskazaniem alergenów krzyżowych, z listą produktów, które mogą zawierać orzechy oraz zamienników.
Cukier w diecie alergika, czyli co zamiast, z wyliczeniem i opisem zamienników. Nietolerancja fruktozy (NOWOŚĆ)
Nietolerancja laktozy (NOWOŚĆ)
Dodatki do żywności – na jakie uważać z listą konserwantów, barwników i polepszaczy smaku.
Rola wapnia – co zwiększa wchłanianie, a co je zaburza. Dzienne zalecenia, a także tabelka ze źródłami wapnia w diecie alergika, z podaniem zawartości wapnia na 100 g produktu, z podziałem na warzywa, owoce, nasiona, ziarna, ryby, napoje roślinne, zboża i inne.
Rola żelaza w organizmie – i tutaj znów co zwiększa wchłanianie, co zaburza, dzienne zalecenia z podziałem na wiek dzieci i dla dorosłych oraz źródła żelaza niehemowego i hemowego w diecie alergika.
Rola magnezu – podobnie opisana jak rola wapnia i żelaza z listą produktów bogatych w magnez oraz objawy niedoboru magnezu w diecie.
Całość merytoryczna jest rozszerzona o najnowsze informacje, więc bogatsza niż w pierwszej książce, gdzie też znajdziesz większość treści.
Profesor Maciej Kaczmarski udzielił mi merytorycznego wsparcia, recenzował książkę.
Daję Ci więc na 240 stronach Wielkiego Powrotu książki Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie, sprawdzone informacje napisane przez dietetyka klinicznego oraz treści zweryfikowane przez wysokiej klasy alergologa.
Dodam jeszcze tylko, że przepisy w tej książce przygotowywałam z babcią Bronią i fakt, że jest w niej duży wkład babci alergika może Ci pomóc w przekonaniu najbliższych, że każdy może przestawić się na nową dietę, zdrowszą dla dziecka.
Decyzja teraz należy do Ciebie!
Gdybym ja miała dostęp do takiej publikacji na początku mojej przygody z alergią nie wahałabym się ani chwili.
Nie znajdziesz tak wartościowej książki dla alergików jak właśnie ta Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie.
Przekonaj się sama 🙂
No Replies to "Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót czym różni się od pierwszego wydania"