fbpx

Najłatwiejsze ciasto w świecie wersja bezglutenowa Dagmary

Jakiś czas temu na Facebooku przypomniałam czytelnikom Najłatwiejsze Ciasto w Świecie w wersji dla alergika. Ciasto cieszy się dużym powodzeniem.

Na blogu znajduje się także jego wersja z serii Nie dla Alergika i właśnie ją przerobiła na swoje potrzeby Dagmara. Dagmara jest na diecie bezglutenowej więc obecność jajek czy masła jej nie przeszkadza. Oto co napisała w liście do mnie:
„I wyszło. Jestem naprawdę zdziwiona, bo nie umiem ani gotować, ani piec, a ciasta na ogół mi się przypalają i od góry, i od dołu. To się wyjątkowo nie przypaliło, ale z formy wyjść nie chce (nie miałam bułki tartej, wysmarowałam tylko masłem). Ale kroi się ładnie, jest wypieczone, bez zakalca, nie za mokre i nie za suche – po prostu pyszne! Bardzo Ci dziękuję za ten przepis! Dotychczas jedyny przepis na ciasto, jakie mi wychodziło, to było ciasto drożdżowe z mąki konopnej…

P.S.

Samo wyszło z formy po jakiejś godzinie. Normalnie używam bezglutenowej bułki, ale akurat się skończyła.”

Jeśli skusicie się na przerobienie wersji dla Alergika na ciasto dodatkowo bez glutenu podpowiadam, że także się uda. Podmieńcie mąkę orkiszową na gryczaną.

Życzę Smacznego

Najłatwiejsze ciasto w świecie

(bezglutenowe, z jajkami)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

CZAS PIECZENIA: 40 minut

Składniki:

  • 4 jajka
  • 6 pełnych łyżek cukru
  • 200 g mąki gryczanej
  • 7 łyżek oleju (użyłam rzepakowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 średnie jabłko

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C
  2. Jajka miksujemy z cukrem na jasną masę, dodajemy ekstrakt wanilii, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, całość mieszamy, dodajemy olej i sok z cytryny, ponownie mieszamy na jednolitą gładką masę
  3. Foremkę tzw. keksówkę smarujemy masłem obsypujemy bezglutenową bułką tartą, wlewamy ciasto
  4. Na wierzchu ciasta układamy wcześniej umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki jabłko, można je lekko wcisnąć w ciasto
  5. Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika. Wyjmujemy rumiane

Autorem zdjęć jest Dagmara

Ciasto gryczane Dagmary2

10 komentarzy to "Najłatwiejsze ciasto w świecie wersja bezglutenowa Dagmary"

  • comment-avatar
    Barbara Starzycka 26 stycznia 2015 (22:52)

    smarujemy maslem ale maslo jest z mleka i moj alergik nie moze rowniez masla czy mozna to smarowanie jakos pominac??

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 30 stycznia 2015 (07:32)

      Oczywiście że można. Foremkę można wyłożyć papierem do pieczenia i niczym nie smarować. Albo użyć olej czy wegańską margarynę i obsypać drobno zmielonymi płatkami bezglutenowymi.

  • comment-avatar
    Jaargie 21 czerwca 2015 (10:01)

    Czy można zastąpić czymś tu jajka?

  • comment-avatar
    Jaargie 22 czerwca 2015 (20:31)

    Ok dzięki!

  • comment-avatar
    ewe 29 lipca 2015 (11:02)

    z 200 g mąki gryczanej ciasto wyszlo tak gęste, że nawet nie dało się włożyć łyżki :/ musiałam dolać mleka. 40 min pieczenia to tez przesada – z podanej ilości skladników ciasta wystarczy ledwie na przykrycie dna keksówki :/ po 40 minutach miałabym węgiel a nie ciasto.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 20 sierpnia 2015 (18:38)

      To ciasto fanki mojego bloga. Nie próbowałam go robić samodzielnie, ale 200 g mąki gryczanej to nie jest duża ilość na ciasto. Może coś innego poszło nie tak. Jajka były dodane?

      • comment-avatar
        Michalina 25 października 2015 (11:21)

        Mi się wydaje że zależy też od jaj, ja dałam 200g mąki, miałam duże bardzo jaja, tez mi wyszło bardzo gęste i dodałam więcej oleju i tak wyszło mi dość suche, ale smaczne 😉

        • comment-avatar
          Danka 6 kwietnia 2017 (20:55)

          Mi również wyszło bardzo suche niestety

          • comment-avatar
            Katarzyna Jankowska 11 kwietnia 2017 (19:30)

            No właśnie dodatek jajek z pewnością to czyni. Proszę wypróbować moją wersję najłatwiejszego ciasta w świecie, bez jaj:) Przepis na blogu

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.