Połączenie cukinii i pomidora sprawdza się także w zupie. Taka zupa krem pomidorowy z cukinią jest bardziej kremowa, a cukinia w smaku nie jest wyczuwalna. Warto ją przygotować w sezonie pomidorowym i wykorzystać świeże składniki.
Przygotowałam tę zupę krem stosując gotową passatę pomidorową bio. W 20 minut uzyskałam smakowity efekt.
Poznaj także inne przepisy na pyszne zupy.
Zapraszam i życzę Smacznego
Zupa krem pomidorowy z cukinią
(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
Ilość: 2-3 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 cukinia
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml bulionu warzywnego
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka syropu klonowego (można pominąć)
- kilka listków świeżej bazylii
- sól himalajska różowa drobna do smaku
- szczypta ostrej papryki (jeśli dozwolona)
dodatkowo:
- śmietana roślinna bezglutenowa
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki (tylko twardą część, bez pestek), (młodą cukinię kroimy w całości).
- W ok. 2 l garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy drobno pokrojoną cebulę.
- Dodajemy pokrojoną cukinię, smażymy krótką chwilę.
- Wlewamy bulion warzywny, gotujemy ok. 10 minut do miękkości cukinii, blendujemy.
- Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy świeżą bazylię, ponownie blendujemy na krem.
- Doprawiamy do smaku solą, syropem klonowym i opcjonalnie ostrą papryką.
- Możemy dodać także śmietanę roślinną np. migdałową, czy ryżową.
No Replies to "Zupa krem pomidorowy z cukinią"