Zupa krem pomidorowy z cukinią

Połączenie cukinii i pomidora sprawdza się także w zupie. Taka zupa jest bardziej kremowa a cukinia w smaku nie jest wyczuwalna. Warto ją przygotować w sezonie pomidorowym i wykorzystać świeże składniki.

Przygotowałam tę zupę krem stosując gotową passatę pomidorową bio. W 20 minut uzyskałam smakowity efekt.

Zapraszam i życzę Smacznego

Zupa krem pomidorowy z cukinią

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Ilość: 2-3 porcje

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka syropu klonowego (można pominąć)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól himalajska różowa drobna do smaku
  • szczypta ostrej papryki (jeśli dozwolona)

dodatkowo:

  • śmietana roślinna bezglutenowa

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki (tylko twardą część, bez pestek), (młodą cukinię kroimy w całości).
  2. W ok. 2 l garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy drobno pokrojoną cebulę.
  3. Dodajemy pokrojoną cukinię, smażymy krótką chwilę.
  4. Wlewamy bulion warzywny, gotujemy ok. 10 minut do miękkości cukinii, blendujemy.
  5. Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy świeżą bazylię, ponownie blendujemy na krem.
  6. Doprawiamy do smaku solą, syropem klonowym i opcjonalnie ostrą papryką.
  7. Możemy dodać także śmietanę roślinną np. migdałową, czy ryżową.

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Zupa krem pomidorowy z cukinią"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.