Makaron quinoa z tuńczykiem

image_pdfPobierz PDF

Zwykle raz w tygodniu zdarza się tak, że zupełnie nie mam czasu na gotowanie. Czasem też okazuje się, że brakuje mi składników na danie, które chciałabym przygotować. W takich sytuacjach mam pod ręką dwie potrawy, które robię niejako awaryjnie. Jedną z nich jest makaron z łososiem a drugim makaron z tuńczykiem.

Puszka tuńczyka zawsze znajdzie się w moim domu, a różnych makaronów także mi nie brakuje.

Jeśli żyjesz już weekendem i nie masz ochoty spędzać go zbyt długo w kuchni, wypróbuj makaron z tuńczykiem.

Zapraszam i życzę Smacznego

Makaron quinoa z tuńczykiem

(bez mleka, bez jajek, bezglutenowy, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 100 g tuńczyka w oleju
  • 100 ml śmietany roślinnej bezglutenowej
  • 150 g bezglutenowego makaronu typ penne Quinoa
  • 1 mała szalotka
  • ½ ząbka czosnku
  • suszony tymianek
  • 6-8 zielonych oliwek bez pestek
  • 3 suszone pomidory (można pominąć)

dodatkowo:

  • świeża rukola
  • płatki drożdżowe (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
  2. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju z tuńczyka, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i czosnek, szklimy krótką chwilę.
  3. Dodajemy mięso tuńczyka, rozdrabniamy drewnianym widelcem jego większe kawałki, mieszamy, oprószamy tymiankiem, dodajemy pokrojone zielone oliwki i ewentualnie pokrojone suszone pomidory.
  4. Wlewamy od razu śmietanę roślinną, mieszamy, nie gotujemy, zestawiamy z ognia.
  5. Doprawiamy do smaku solą.
  6. Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy.
  7. Makaron z tuńczykiem podajemy od razu na ciepło, oprószony płatkami drożdżowymi i świeżym tymiankiem.

Wskazówki:

Możesz pominąć śmietanę roślinną a dodać więcej oleju i przygotować to danie w takiej wersji.

Oliwki nadają potrawie ciekawszy smak ale można je zastąpić kaparami lub zupełnie pominąć.

Fot. Katarzyna Jankowska