Zwykle raz w tygodniu zdarza się tak, że zupełnie nie mam czasu na gotowanie. Czasem też okazuje się, że brakuje mi składników na danie, które chciałabym przygotować. W takich sytuacjach mam pod ręką dwie potrawy, które robię niejako awaryjnie. Jedną z nich jest makaron z łososiem a drugim makaron z tuńczykiem.
Puszka tuńczyka zawsze znajdzie się w moim domu, a różnych makaronów także mi nie brakuje.
Jeśli żyjesz już weekendem i nie masz ochoty spędzać go zbyt długo w kuchni, wypróbuj makaron z tuńczykiem.
Zapraszam i życzę Smacznego
Makaron quinoa z tuńczykiem
(bez mleka, bez jajek, bezglutenowy, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 100 g tuńczyka w oleju
- 100 ml śmietany roślinnej bezglutenowej
- 150 g bezglutenowego makaronu typ penne Quinoa
- 1 mała szalotka
- ½ ząbka czosnku
- suszony tymianek
- 6-8 zielonych oliwek bez pestek
- 3 suszone pomidory (można pominąć)
dodatkowo:
- świeża rukola
- płatki drożdżowe (można pominąć)
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
- Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju z tuńczyka, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i czosnek, szklimy krótką chwilę.
- Dodajemy mięso tuńczyka, rozdrabniamy drewnianym widelcem jego większe kawałki, mieszamy, oprószamy tymiankiem, dodajemy pokrojone zielone oliwki i ewentualnie pokrojone suszone pomidory.
- Wlewamy od razu śmietanę roślinną, mieszamy, nie gotujemy, zestawiamy z ognia.
- Doprawiamy do smaku solą.
- Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy.
- Makaron z tuńczykiem podajemy od razu na ciepło, oprószony płatkami drożdżowymi i świeżym tymiankiem.
Wskazówki:
Możesz pominąć śmietanę roślinną a dodać więcej oleju i przygotować to danie w takiej wersji.
Oliwki nadają potrawie ciekawszy smak ale można je zastąpić kaparami lub zupełnie pominąć.
No Replies to "Makaron quinoa z tuńczykiem"