Sałatka z tuńczykiem i awokado to smaczne i proste danie, które można modyfikować w zależności od możliwości i upodobań smakowych. Często dodaję do niej ugotowaną ciecierzycę oraz kapary.
Przygotowuję też dla odmiany dressing na bazie pasty tahini, soku z cytryny i czosnku ale to już w wersji nie dla alergika.
Mój Alergik woli tę klasyczną wersję sałatki, z przepisu poniżej.
Zapraszam i życzę Smacznego
Sałatka z tuńczykiem i awokado
(bezglutenowa, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 3 gruntowe większe ogórki bio
- 1 dojrzałe twarde awokado
- 100-120 g tuńczyka bio w oliwie z oliwek
- ½ czerwonej cebuli
- sok z cytryny do smaku
- sól himalajska różowa drobna
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- 1 łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek
- szczypiorek na wierzch
Przygotowanie:
- Ogórki myjemy, obieramy ze skórki (młode możemy podać ze skórką), kroimy w drobną kostkę.
- Avocado przekrawamy wzdłuż na pół, przekręcamy w dłoniach, rozdzielamy połówki, wyjmujemy pestkę, ściągamy skórkę a miąższ kroimy w kostkę, dodajemy do ogórków.
- Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników.
- Tuńczyka rozdrabniamy na mniejsze kawałki, dodajemy do warzyw, delikatnie mieszamy.
- Sałatkę doprawiamy olejem, solą i sokiem z cytryny do smaku.
- Podajemy posypaną drobnym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
No Replies to "Sałatka z tuńczykiem i awokado"