Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado to smaczne i proste danie, które można modyfikować w zależności od możliwości i upodobań smakowych. Często dodaję do niej ugotowaną ciecierzycę oraz kapary.

Przygotowuję też dla odmiany dressing na bazie pasty tahini, soku z cytryny i czosnku ale to już w wersji nie dla alergika.

Mój Alergik woli tę klasyczną wersję sałatki, z przepisu poniżej. 

Zapraszam i życzę Smacznego

Sałatka z tuńczykiem i awokado

(bezglutenowa, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 3 gruntowe większe ogórki bio
  • 1 dojrzałe twarde awokado
  • 100-120 g tuńczyka bio w oliwie z oliwek
  • ½ czerwonej cebuli
  • sok z cytryny do smaku
  • sól himalajska różowa drobna
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • 1 łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • szczypiorek na wierzch

Przygotowanie:

  1. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki (młode możemy podać ze skórką), kroimy w drobną kostkę.
  2. Avocado przekrawamy wzdłuż na pół, przekręcamy w dłoniach, rozdzielamy połówki, wyjmujemy pestkę, ściągamy skórkę a miąższ kroimy w kostkę, dodajemy do ogórków.
  3. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników.
  4. Tuńczyka rozdrabniamy na mniejsze kawałki, dodajemy do warzyw, delikatnie mieszamy.
  5. Sałatkę doprawiamy olejem, solą i sokiem z cytryny do smaku.
  6. Podajemy posypaną drobnym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Sałatka z tuńczykiem i awokado"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.