Muffinki śniadaniowe w wersji bezglutenowej znalazły już wielu miłośników.
Babeczki śniadaniowe z kaszą manną to kolejna odsłona tych rewelacyjnych babeczek.
Zachęcam do wypróbowania i życzę Smacznego
Babeczki śniadaniowe z kaszą manną
(wegańskie)
Czas przygotowania: 10 minut + 25-30 minut pieczenia
Ilość: 12 szt.
Składniki:
suche
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 100 g kaszki manny orkiszowej
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu (można pominąć)
- szczypta soli himalajskiej różowej drobnej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
mokre
- 2 dojrzałe banany ok. 200g
- 200 g soczystych jabłek
- 25 g cukru kokosowego (można pominąć)
- 50 ml oleju roślinnego np. z pestek winogron
- 50 ml mleka orkiszowego lub innego roślinnego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem, formę do muffinek wykładamy papilotkami
- Wsypujemy do miski płatki i kaszkę, dodajemy sodę, cynamon, sól, cukier kokosowy i proszek do pieczenia, mieszamy
- Jabłka ścieramy na drobnych oczkach tarki umieszczamy w stalowej misce, dodajemy pokrojone banany, sok z cytryny i blendujemy na puszystą masę
- Do owoców dolewamy olej, ekstrakt waniliowy i mleko, mieszamy
- Przelewamy mokre składniki do suchych, dokładnie mieszamy łyżką łącząc składniki, odstawiamy na 5 minut
- Do przygotowanych papilotek nakładamy porcje ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika
- Pieczemy 25-30 minut, ciepłe wykładamy na kratkę i odstawiamy do wystudzenia
7 komentarzy to "Babeczki śniadaniowe z kaszą manną"
Michalina Słowiok 12 kwietnia 2017 (19:13)
Czy można czymś zastąpić banany? Syn uczulony jest też na nie 🙁
Katarzyna Jankowska 13 kwietnia 2017 (20:04)
Sprawdza się surowa starta drobniutko marchew lub batat:)
Kasia Kaluźna 22 maja 2017 (20:19)
a zamiast jabłek? córa z kolei na to uczulona ;-/
Katarzyna Jankowska 25 maja 2017 (13:00)
Wczoraj zamiast jabłek i bananaów dodałam rabarbar, wcześniej rozgotowany na pulpę i zblendowany, wyszły smaczne choć lekko kwaśne. Jeśli zamiast jabłek doda pani właśnie taki mus rabarbarowy i zatrzyma banany będzie idealnie:)
Lila 22 lutego 2020 (18:57)
Bardzo ciekawy przepis, bo bez mąki i jajka. A babeczki smaczne! Zamiast orkiszowej dodałam kaszkę z płaskurki, bo akurat taką mam, ale np. ryżowa też pewnie dałaby radę. Zastanawiam się tylko, czy by nie zmielić płatków owsianych dla bardziej wybrednych. Przeliczyłam sobie wagę składników i wyszło mi: szklanka płatków, 3/4 szklanki kaszki, 5 łyżeczek cukru (ale można dodać mniej, owoce są słodkie). Może komuś bez wagi pomoże;-) Dziękuję, pozdrawiam!
Anka 28 maja 2020 (12:53)
Czy babeczki mają być mokre w środku czy coś mi nie wyszło?
Katarzyna Jankowska 28 maja 2020 (13:27)
Będą wilgotne ale mogło się zdarzyć Pani jabłka były bardziej soczyste niż moje i babeczki wyszły zbyt mokre. Trzeba ocenić jakimi jabłkami dysponujemy i gdy są zbyt mokre, odcisnąć trochę soku.