To już stały element dnia. Zaraz po spożyciu probiotyku wypijamy poranny koktajl. W zależności od tego co mam pod ręką i jaki mamy plan dnia przygotowuję różne mieszanki.
Zazwyczaj po śniadaniu mój alergik wychodzi do szkoły a ja na bieganie. Poranny koktajl musi być więc pożywny i dodawać nam energii.
Dzisiejszy dzień sam wyprosił żółty jak słońce, śniadaniowy napój. Dołączyły do niego ulubione gofry Alergika.
Przepis na orkiszowe, chrupiące gofry znajduje się w książce “Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie”.
Zapraszam na słoneczny koktajl chia i życzę Smacznego
Słoneczny koktajl chia
(wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 1 łyżka nasion chia
- 150 ml gorącej przegotowanej wody
- 1 pomarańcza bez pestek
- 1 banan
- 250 ml mleka z konopi lub jaglanego
Przygotowanie:
- Nasiona chia umieszczamy w dzbanku blendera kielichowego, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do napęcznienia
- Dodajemy obraną ze skórki, całą pomarańczę i obranego ze skórki banana
- Dolewamy mleko roślinne, wszystkie składniki miksujemy na gładki płyn
- Koktajl rozlewamy do słoików i podajemy do picia
2 komentarze to "Słoneczny koktajl chia"
ania 12 grudnia 2020 (20:09)
Jaki owoc mogę dodać zamiast banana bo syn moze jesc tylko owoce niskocukrowe?
Katarzyna Jankowska 13 grudnia 2020 (09:53)
Akurat w koktajlach to czysta dowolność. Oczywiście smak się zmieni, a w zależności od konsystencji owocu zmieni się również konsystencja koktajlu. Nie mniej jednak warto próbować z tym co możecie. Chia w tym wypadku zagęści i sprawi, że koktajl będzie gęściejszy, zwłaszcza jak postoi chwilkę.