Bułeczki orkiszowe z chia

Postanowiłam jeszcze raz wykorzystać TEN przepis na bułeczki ale podmieniając mąkę i dodając chia. Zrobiłam bułeczki z myślą o wielkanocnym śniadaniu, stąd zdjęcia jeszcze świąteczne. Wyszły bardzo smaczne z wyczuwalnymi ziarenkami i smakowały całej rodzinie.
Wczoraj opisałam na blogu ziarna szałwii hiszpańskiej, wspominałam, że można je wykorzystać do wypieków pieczywa i dziś to potwierdzam.
Zapraszam i życzę Smacznego 

Bułeczki orkiszowe z chia

(bez mleka, bez jajek, wegańskie)

Czas przygotowania: ok. 2,5 h

Czas pieczenia: 10+15-20 minut

Ilość: 8 szt.

Składniki:

  • 350 g mąki orkiszowej chlebowej typ 1100
  • 50 g mąki razowej żytniej
  • 3 łyżki ziaren chia
  • 270 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej drobnej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka syropu orkiszowego lub klonowego

Przygotowanie:

  1. Robimy rozczyn; drożdże rozpuszczamy w ok. 80 ml letniej wody (odlanej z porcji 270 ml przeznaczonych w przepisie), dodajemy 1 pełną łyżkę mąki i rozrabiamy na gładko, uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy rozczyn na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować
  2. Mąki przesiewamy wraz z solą do dużej miski, mieszamy, na środku robimy wgłębienie
  3. Wlewamy rozczyn, syrop orkiszowy i oliwę z oliwek
  4. Dodajemy powoli wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto ok. 10 minut, u mnie ręcznie. dodajemy ziarna Chia i dalej wyrabiamy. Ciasto ma mieć elastyczną konsystencję, będzie odstawać od ręki (jeśli wydaje się za twarde, można dodać po łyżce wody) i wyrabiać dalej
  5. Wyrobione ciasto lekko smarujemy oliwą, przekładamy do czystej miski także nasmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2h)
  6. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i przekładamy na blat, dzielimy na 8 równych części (ja lekko rozpłaszczyłam ciasto, formując okrąg, podzieliłam go przez środek na 4 równe części, a potem każdą z tych części na jeszcze 2 i uzyskałam 8 równych kawałków-trójkącików)
  7. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułeczkę (u mnie okrągłe)
  8. Bułeczki układamy na wcześniej przygotowanej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 3 cm od siebie z każdej ze stron i tworzymy z nich okrąg (z 7 sztuk, a w środek okręgu wkładamy ósmą bułeczkęPowstanie coś na kształt słońca czy kwiatka.)
  9. Bułeczki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia
  10. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół)
  11. Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy wodą i oprószamy wcześniej przygotowanymi ziarnami, można je delikatnie docisnąć do ciasta ( słonecznik, dynia i ziarna chia)
  12. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy najpierw około 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy ok. 15-20 minut, aż zrobią się rumiane
  13. Upieczone bułeczki studzimy na kratce
bułeczki orkiszowe

bułeczki orkiszowe z chia

15 komentarzy to "Bułeczki orkiszowe z chia"

  • comment-avatar
    Arnika 9 kwietnia 2013 (09:58)

    Bardzo apetyczne i zdrowe!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 9 kwietnia 2013 (10:03)

    Dziękuję Arniko:)

  • comment-avatar
    Anonymous 9 kwietnia 2013 (17:36)

    Drogi MAG- u, bułeczki pyszne zapewne, ale od kilku godzin czekam na recipe dotyczącą ciasteczek . Zapomniałaś ? :))

  • comment-avatar
    Mama Alergika 9 kwietnia 2013 (18:24)

    Anonimowy; Ale jakich ciasteczek? Jeśli pokazywałam na FB to zapewne się pojawią ale nie wrzucam na blog wszystkiego od razu:( Napisz o które ciasteczka chodzi a jutro się pojawią:) I proszę podpisuj się choćby imieniem:)

  • comment-avatar
    Anonymous 10 kwietnia 2013 (04:56)

    przepraszam, za anonimowy " wpis 🙂 Jola się kłania , jako jeden z fanów bloga. A ciasteczka -wrzucone wczoraj bez przepisu na facebooka, tre bez cukru , zaglądałam tu przez nie ze sto razy chyba 😉 Wyglądają obłędnie !

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 kwietnia 2013 (08:26)

    Jolu, Dziś wstawię te ciasteczka specjalnie dla Ciebie:) Są bez cukru ale z dodatkiem syropu ryżowego, właściwie jak jesteś na diecie bez cukru i ten syrop będziesz mogła pominąć. Pozdrawiam!

  • comment-avatar
    Anonymous 10 kwietnia 2013 (09:33)

    Drogi Mag-u, pięknie dziękuję ! Mam syrop z agawy , miód ewentualnie, ach ! To czekam 🙂
    Jola

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 kwietnia 2013 (11:43)

    Jolu; Już są, daj znać jak Ci smakują. Syrop z Agawy też się sprawdzi, miód niech będzie klarowny, może jak się zcukrzył to wstaw na chwilę do naczynia z ciepłą wodą i znów będzie lejący:)

  • comment-avatar
    Anonymous 11 września 2013 (14:54)

    Buleczki super, po raz pierwszy wyszly mi bulki takie dobre.
    Ma pani super pomysly. Kazdego dnia probuje czegos nowego z pani bloga.
    Zycze wszystkiego dobrego i duzo zdrowia dla calej rodzinki. Bernadetta z Cambridge

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 września 2013 (18:43)

    Bernadetta; Bardzo się cieszę! Lubię jak moje przepisy Wam się sprawdzają:) A Ty mnie mile zaskakujesz, każdego dnia coś mojego? Muszę się mobilizować i czarować więcej, żebyś miała co gotować:) Dziękuję za ten komentarz!

  • comment-avatar
    Ewelina Kozik 13 marca 2015 (12:32)

    Nie wiem co to jest syrop orkiszowy i nigdy tego nie widziałam. Można to czymś zastąpić?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 13 marca 2015 (16:24)

      to syrop roślinny na bazie orkiszu, którym zastępuję tradycyjny cukier:) Można zastąpić innym syropem roślinnym, ryżowym, klonowym, z agawy a można po prostu dodać łyżeczkę cukru.

  • comment-avatar
    Elka Zołza R 14 marca 2015 (16:41)

    Wyglądają cudnie, koniecznie do wypróbowania 😀

  • comment-avatar
    Kama:) 17 grudnia 2022 (00:35)

    Przepis bardzo mnie zainteresowal:) chcialabym przygotowac buleczki dla rocznego dziecka czyli bez soli ani cukru(pod kazda postacia) kucharka ze mnie kiepska;/ dlatego pytanie czy moge pominac te skladniki i czy wtedy wogóle sie udadza?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 18 grudnia 2022 (09:52)

      O ile brak soli zmieni lekko smak, o tyle brak cukru wpłynie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego. Można zamienić cukier na syrop klonowy a ostatecznie wypróbować zamiennik w postaci inuliny w proszku.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.