Postanowiłam jeszcze raz wykorzystać TEN przepis na bułeczki ale podmieniając mąkę i dodając chia. Zrobiłam bułeczki z myślą o wielkanocnym śniadaniu, stąd zdjęcia jeszcze świąteczne. Wyszły bardzo smaczne z wyczuwalnymi ziarenkami i smakowały całej rodzinie.
Wczoraj opisałam na blogu ziarna szałwii hiszpańskiej, wspominałam, że można je wykorzystać do wypieków pieczywa i dziś to potwierdzam.
Zapraszam i życzę Smacznego
Bułeczki orkiszowe z chia
(bez mleka, bez jajek, wegańskie)
Czas przygotowania: ok. 2,5 h
Czas pieczenia: 10+15-20 minut
Ilość: 8 szt.
Składniki:
- 350 g mąki orkiszowej chlebowej typ 1100
- 50 g mąki razowej żytniej
- 3 łyżki ziaren chia
- 270 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli morskiej drobnej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka syropu orkiszowego lub klonowego
Przygotowanie:
- Robimy rozczyn; drożdże rozpuszczamy w ok. 80 ml letniej wody (odlanej z porcji 270 ml przeznaczonych w przepisie), dodajemy 1 pełną łyżkę mąki i rozrabiamy na gładko, uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy rozczyn na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować
- Mąki przesiewamy wraz z solą do dużej miski, mieszamy, na środku robimy wgłębienie
- Wlewamy rozczyn, syrop orkiszowy i oliwę z oliwek
- Dodajemy powoli wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto ok. 10 minut, u mnie ręcznie. dodajemy ziarna Chia i dalej wyrabiamy. Ciasto ma mieć elastyczną konsystencję, będzie odstawać od ręki (jeśli wydaje się za twarde, można dodać po łyżce wody) i wyrabiać dalej
- Wyrobione ciasto lekko smarujemy oliwą, przekładamy do czystej miski także nasmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2h)
- Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i przekładamy na blat, dzielimy na 8 równych części (ja lekko rozpłaszczyłam ciasto, formując okrąg, podzieliłam go przez środek na 4 równe części, a potem każdą z tych części na jeszcze 2 i uzyskałam 8 równych kawałków-trójkącików)
- Z każdego kawałka ciasta formujemy bułeczkę (u mnie okrągłe)
- Bułeczki układamy na wcześniej przygotowanej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 3 cm od siebie z każdej ze stron i tworzymy z nich okrąg (z 7 sztuk, a w środek okręgu wkładamy ósmą bułeczkę. Powstanie coś na kształt słońca czy kwiatka.)
- Bułeczki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół)
- Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy wodą i oprószamy wcześniej przygotowanymi ziarnami, można je delikatnie docisnąć do ciasta ( słonecznik, dynia i ziarna chia)
- Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy najpierw około 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy ok. 15-20 minut, aż zrobią się rumiane
- Upieczone bułeczki studzimy na kratce
15 komentarzy to "Bułeczki orkiszowe z chia"
Arnika 9 kwietnia 2013 (09:58)
Bardzo apetyczne i zdrowe!
Mama Alergika 9 kwietnia 2013 (10:03)
Dziękuję Arniko:)
Anonymous 9 kwietnia 2013 (17:36)
Drogi MAG- u, bułeczki pyszne zapewne, ale od kilku godzin czekam na recipe dotyczącą ciasteczek . Zapomniałaś ? :))
Mama Alergika 9 kwietnia 2013 (18:24)
Anonimowy; Ale jakich ciasteczek? Jeśli pokazywałam na FB to zapewne się pojawią ale nie wrzucam na blog wszystkiego od razu:( Napisz o które ciasteczka chodzi a jutro się pojawią:) I proszę podpisuj się choćby imieniem:)
Anonymous 10 kwietnia 2013 (04:56)
przepraszam, za anonimowy " wpis 🙂 Jola się kłania , jako jeden z fanów bloga. A ciasteczka -wrzucone wczoraj bez przepisu na facebooka, tre bez cukru , zaglądałam tu przez nie ze sto razy chyba 😉 Wyglądają obłędnie !
Mama Alergika 10 kwietnia 2013 (08:26)
Jolu, Dziś wstawię te ciasteczka specjalnie dla Ciebie:) Są bez cukru ale z dodatkiem syropu ryżowego, właściwie jak jesteś na diecie bez cukru i ten syrop będziesz mogła pominąć. Pozdrawiam!
Anonymous 10 kwietnia 2013 (09:33)
Drogi Mag-u, pięknie dziękuję ! Mam syrop z agawy , miód ewentualnie, ach ! To czekam 🙂
Jola
Mama Alergika 10 kwietnia 2013 (11:43)
Jolu; Już są, daj znać jak Ci smakują. Syrop z Agawy też się sprawdzi, miód niech będzie klarowny, może jak się zcukrzył to wstaw na chwilę do naczynia z ciepłą wodą i znów będzie lejący:)
Anonymous 11 września 2013 (14:54)
Buleczki super, po raz pierwszy wyszly mi bulki takie dobre.
Ma pani super pomysly. Kazdego dnia probuje czegos nowego z pani bloga.
Zycze wszystkiego dobrego i duzo zdrowia dla calej rodzinki. Bernadetta z Cambridge
Mama Alergika 11 września 2013 (18:43)
Bernadetta; Bardzo się cieszę! Lubię jak moje przepisy Wam się sprawdzają:) A Ty mnie mile zaskakujesz, każdego dnia coś mojego? Muszę się mobilizować i czarować więcej, żebyś miała co gotować:) Dziękuję za ten komentarz!
Ewelina Kozik 13 marca 2015 (12:32)
Nie wiem co to jest syrop orkiszowy i nigdy tego nie widziałam. Można to czymś zastąpić?
Katarzyna Jankowska 13 marca 2015 (16:24)
to syrop roślinny na bazie orkiszu, którym zastępuję tradycyjny cukier:) Można zastąpić innym syropem roślinnym, ryżowym, klonowym, z agawy a można po prostu dodać łyżeczkę cukru.
Elka Zołza R 14 marca 2015 (16:41)
Wyglądają cudnie, koniecznie do wypróbowania 😀
Kama:) 17 grudnia 2022 (00:35)
Przepis bardzo mnie zainteresowal:) chcialabym przygotowac buleczki dla rocznego dziecka czyli bez soli ani cukru(pod kazda postacia) kucharka ze mnie kiepska;/ dlatego pytanie czy moge pominac te skladniki i czy wtedy wogóle sie udadza?
Katarzyna Jankowska 18 grudnia 2022 (09:52)
O ile brak soli zmieni lekko smak, o tyle brak cukru wpłynie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego. Można zamienić cukier na syrop klonowy a ostatecznie wypróbować zamiennik w postaci inuliny w proszku.