fbpx

MAGiczne donaty i pączki wegańskie, bezglutenowe

Dla MAG nie ma dań niemożliwych! Przepis na te MAGiczne donaty i pączki wegańskie, bezglutenowe umieściłam w mojej drugiej książce „Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje” już w zeszłym roku. Właśnie w tej książce znajdziecie mnóstwo przepisów na różnorodne wypieki oraz na inne smakowitości, które możecie przygotować na Tłusty Czwartek.

Gdzie kupić moją książkę? Kliknij tutaj!  

A teraz zapraszam na rewelacyjne donaty prawie bez cukru. Wspaniale smakują z dodatkiem polewy karobowej.

Bardzo dobre także po upieczeniu w piekarniku!

Życzę Smacznego  

MAGiczne donaty i pączki

(wegańskie, bezglutenowe)

  

Czas przygotowania: ok. 2,5 h

Ilość: ok. 25-28 sztuk

Czas smażenia: 15 minut

Czas pieczenia: 2x 10 minut

Składniki:

  • 25 g siemienia lnianego złocistego + 75 ml gorącej wody
  • 150 g mąki gryczanej niepalonej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 7 g drożdży instant
  • 100 g puree z upieczonej dyni Hokkaido
  • 50 ml mleka ryżowego lub wody
  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii na alkoholu
  • ok. 1 l oleju ryżowego do smażenia

dodatkowo:

  • polewa karobowa

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane mielemy, zalewamy gorącą wodą, tworzymy kleistą zawiesinę
  2. Kaszę gryczaną niepaloną mielemy na mąkę, przesiewamy, dodajemy mąkę kukurydzianą, skrobię, drożdże instant, posypujemy je cukrem pudrem, odstawiamy na kilka minut, mieszamy
  3. Dodajemy ciepłe mleko, puree z dyni (może być ciepłe), ekstrakt z wanilii, zawiesinę z siemienia lnianego, olej, miksujemy wszystkie składniki, otrzymujemy ciasto na wzór kruszonki
  4. Dalej wyrabiamy ręcznie, aż do uzyskania elastycznego ciasta, smarujemy olejem, przykrywamy, odstawiamy na 1,5 h
  5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną stolnicę, delikatnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm, wycinamy małe krążki, robimy otwór w każdym z nich, przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na czas nagrzewania oleju lub piekarnika
  6. W większym, płaskim garnku powoli rozgrzewamy olej do temperatury 175°C (jeśli temperatura będzie wyższa donaty za szybko zbrązowieją)
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180°C w opcji z termoobiegiem, wyrośnięte donaty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy na 10 minut (lekko się zrumienią)
  8. Donaty smażymy po kilka sztuk, nie pozwalamy aby leżały na dnie, obracamy, smażymy 1 minutę aż lekko zbrązowieją, wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączając nadmiar tłuszczu
  9. Donaty zamaczamy do połowy w ciepłej polewie karobowej, odkładamy na kratkę na czas zastygnięcia polewy

Wskazówki:

Donaty upieczone w piekarniku są bardziej suche niż te usmażone. Z wyrośniętego ciasta możemy uformować małe pączusie (wielkości orzecha włoskiego), pozostawić na min. 15-20 minut do wyrośnięcia. Jeśli po włożeniu do oleju od razu opadną na dno, trzeba je podnieść np. przy pomocy drewnianego patyczka do szaszłyków. Donaty bezglutenowe nie podwajają swojej objętości podczas wyrastania są jednak lżejsze po czasie wyrastania, a po usmażeniu mięciutkie.

Od dietetyka: Mąka gryczana zawiera m.in żelazo (4,06mg/100g) i magnez (251mg/100g)1.

Osoby uczulone na trawy i chwasty mogą reagować krzyżowo po spożyciu puree z dyni.

Takie donaty mogą spożywać dzieci powyżej 3 roku życia.   

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

1 Reply to "MAGiczne donaty i pączki wegańskie, bezglutenowe"

  • Donuty dyniowe – wordpress 22 stycznia 2019 (22:58)

    […] MAGiczne donaty i pączki wegańskie, bezglutenowe Author: mareczek87 Filed Under: Ciasta Dorsz w cieście piwnym 73 […]

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.