Dla MAG nie ma dań niemożliwych! Przepis na te MAGiczne donaty i pączki wegańskie, bezglutenowe umieściłam w mojej drugiej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje” już w 2015 roku. Właśnie w tej książce znajdziecie mnóstwo przepisów na różnorodne wypieki oraz na inne smakowitości, które możecie przygotować na Tłusty Czwartek.
Zapraszam na rewelacyjne donaty prawie bez cukru. Wspaniale smakują z dodatkiem polewy karobowej.
Bardzo dobre także po upieczeniu w piekarniku!
Życzę Smacznego
MAGiczne donaty i pączki
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez kakao, wegańskie)
Czas przygotowania: ok. 2,5 h
Ilość: ok. 25-28 sztuk
Czas smażenia: 15 minut
Czas pieczenia: 2 x 10 minut
Składniki:
- 25 g siemienia lnianego złocistego + 75 ml gorącej wody
- 150 g mąki gryczanej niepalonej
- 50 g mąki kukurydzianej lub jaglanej, sorgo
- 50 g dowolnej skrobi
- 7 g drożdży instant
- 100 g puree z upieczonej dyni Hokkaido
- 50 ml dowolnego napoju roślinnego lub wody
- 50 ml oleju z pestek winogron
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- ok. 1 l oleju ryżowego do smażenia
dodatkowo:
- polewa karobowa
Przygotowanie:
- Siemię lniane mielemy, zalewamy gorącą wodą, tworzymy kleistą zawiesinę.
- Kaszę gryczaną niepaloną mielemy na mąkę, przesiewamy, dodajemy mąkę kukurydzianą, skrobię, drożdże instant, posypujemy je cukrem pudrem, mieszamy, odstawiamy na kilka minut.
- Dodajemy ciepły napój roślinny, puree z dyni, ekstrakt z wanilii, zawiesinę z siemienia lnianego, olej, miksujemy, otrzymujemy ciasto na wzór kruszonki.
- Wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania elastycznego ciasta, smarujemy olejem, przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną stolnicę, rozwałkowujemy na grubość 1 cm, wycinamy małe krążki, robimy otwór w każdym z nich, przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na czas nagrzewania oleju lub piekarnika.
- W większym, płaskim garnku powoli rozgrzewamy olej do temperatury 175°C (jeśli temperatura będzie wyższa donaty za szybko zbrązowieją).
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C w opcji z termoobiegiem, wyrośnięte donaty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 10 minut (lekko się zrumienią).
- Donaty smażymy po kilka sztuk, nie pozwalamy, aby leżały na dnie garnka, obracamy, smażymy przez 1 minutę aż zbrązowieją, wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
- Donaty zanurzamy do połowy w ciepłej polewie karobowej (lub czekoladowej), odkładamy na kratkę.
Wskazówki:
Donaty upieczone w piekarniku są bardziej suche niż te usmażone. Z wyrośniętego ciasta możemy uformować małe pączusie (wielkości orzecha włoskiego), pozostawić na min. 15-20 minut do wyrośnięcia. Jeśli po włożeniu do oleju od razu opadną na dno, trzeba je podnieść np. przy pomocy drewnianego patyczka do szaszłyków. Donaty bezglutenowe nie podwajają swojej objętości podczas wyrastania są jednak lżejsze po czasie wyrastania, a po usmażeniu mięciutkie.
Od dietetyka: Mąka gryczana zawiera m.in żelazo (4,06mg/100g) i magnez (251mg/100g)1.
Osoby uczulone na trawy i chwasty mogą reagować krzyżowo po spożyciu puree z dyni.
Takie donaty mogą spożywać dzieci najlepiej powyżej 1. roku życia.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
5 komentarzy to "MAGiczne donaty i pączki wegańskie, bezglutenowe"
Donuty dyniowe – wordpress 22 stycznia 2019 (22:58)
[…] MAGiczne donaty i pączki wegańskie, bezglutenowe Author: mareczek87 Filed Under: Ciasta Dorsz w cieście piwnym 73 […]
Ewelina 28 stycznia 2021 (10:38)
Witam, czym można zastąpić puree z dyni???
Katarzyna Jankowska 28 stycznia 2021 (23:25)
Nie robiłam tych donatów z innym puree bo efekt końcowy mnie zadowolił. Zawsze warto poeksperymentować z innymi warzywami.
Martina 15 lutego 2023 (08:25)
Czy można te donaty smażyć na zwykłym oleju rzepakowym albo oliwie zamiast oleju ryżowego?
Katarzyna Jankowska 15 lutego 2023 (10:59)
Tak, można