Sałatka z kaszy bulgur

Prosta i smaczna sałatka z kaszy bulgur a’la tabbouleh, wywodząca się z kuchni arabskiej, dostosowana do możliwości mojego alergika.

W wersji bezglutenowej możemy ją przyrządzić na bazie ugotowanej kaszy jaglanej, gryczanej czy komosy ryżowej.

W wersji z glutenem sprawdzi się także z kaszą pęczak czy kuskusem.

Najlepiej smakuje w sezonie letnim, gdy warzywa są „dopieszczone słońcem”.

Po więcej przepisów na bazie sezonowych warzyw i owoców zapraszam do książek z serii „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi”. Znajdziesz w nich przepisy na wiosnę i lato, oraz na jesień i zimę, łącznie aż 146 zdrowych posiłków, bez mleka, bez jajek, bez glutenu.

Zapraszam i życzę Smacznego.

Sałatka z kaszy bulgur a’la tabbouleh

(wegańska, bez cukru, opcjonalnie bezglutenowa)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy bulgur + 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 ogórki gruntowe małe
  • 1 pomidor z duża ilością miąższu np. typ Lima
  • ½ żółtej papryki
  • 1 mała szalotka
  • natka pietruszki
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki oleju lnianego lub innego roślinnego
  • sól himalajska różowa
  • świeżo zmielony biały pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę bulgur płuczemy zimną wodą, zalewamy wrzącym bulionem, gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu, na sypko ok. 15 minut, aż cały płyn wsiąknie w kaszę
  2. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystudzenia, umieszczamy w misce
  3. Ogórki i paprykę myjemy, obieramy ze skórki, drobno kroimy
  4. Pomidory myjemy, kroimy w drobną kostkę
  5. Szalotkę obieramy i bardzo drobno kroimy, dodajemy do sałatki stopniowo, odpowiednio do smaku
  6. Dużą garść natki pietruszki, drobno kroimy, dodajemy na koniec
  7. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wlewamy olej lniany, solimy i pieprzymy do smaku, skrapiamy sokiem z cytryny
  8. Podajemy jako danie główne lub jako dodatek do dań mięsnych czy rybnych
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

1 Reply to "Sałatka z kaszy bulgur"

  • comment-avatar
    Kornel 8 stycznia 2020 (12:18)

    Bulgur jest super. Odkryłam ją w ubiegłym roku. Robię z niej najczęściej sałatkę w sezonie letnim, dodając zielone szparagi, ser feta, suszone pomidory i posiekaną pietruszkę .

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.