Hummus z bakłażanem

Zaczęła się jesień. Warto sięgać po pieczone warzywa i rozgrzewać organizm.

Jeśli już upieczemy np. bakłażana (oberżynę) możemy wykorzystać go do przygotowania hummusu. Wiele osób nie sięga po oberżynę bo myśli, że jest niesmaczna albo nie wie jak się do niej zabrać. Polecam więc wypróbować moją wersję pieczonego bakłażana, a potem czarować różne pasty, dipy i hummusy.

Pamiętajmy, że bakłażan może dać reakcje alergiczne u osób uczulonych na psiankowate w tym pomidory.

Zapraszam i życzę Smacznego

Hummus z bakłażanem

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Ilość: 4 porcje

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy z zalewy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej) można pominąć
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
  • sok z ½ cytryny
  • ½ upieczonego bakłażana bez skórki
  • 50 ml zimnej wody
  • sól himalajska różowa do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera kielichowego miksujemy na gładki krem.
  2. Hummus podajemy polany odrobiną oleju.

Wskazówki:

Im więcej dodamy upieczonego bakłażana tym bardziej zintensyfikujemy go smak. Taka ilość jak w przepisie gwarantuje kremową konsystencję i delikatnie bakłażanowy smak.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Hummus z bakłażanem"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.