Surowe ekologiczne buraki są słodkie i soczyste. Myję je, obieram, kroję i jem jak jabłko.
Często przygotowuję z nich przekąskę a’la carpaccio. Podaję z dressingiem lub hummusem.
Tradycyjne carpaccio to danie kuchni włoskiej przygotowane z surowego mięsa wołowego.
Carpaccio z buraków jest o niebo zdrowsze:)
Takie samo danie możemy przygotować z pieczonych buraków, w różnych wersjach smakowych.
Zapraszam i życzę Smacznego
Carpaccio z surowego buraka
(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 2 surowe buraki bio
- 2-3 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki suszonego tymianku lub ziół prowansalskich
- szczypta soli
- liście rukoli lub szpinaku
dodatkowo:
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki.
- Najlepiej przy pomocy mandoliny kroimy je na cieniutkie plasterki.
- Plasterki buraka układamy na umytych i osuszonych liściach rukoli.
- Olej mieszamy z sokiem z cytryny, suszonymi ziołami i niedużą ilością drobnej soli.
- Tak przygotowanym dressingiem polewamy buraczki na chwilę przed podaniem.
- Podajemy z dodatkiem ulubionego humusu.
No Replies to "Carpaccio z surowego buraka"