Carpaccio z surowego buraka

Surowe ekologiczne buraki są słodkie i soczyste. Myję je, obieram, kroję i jem jak jabłko.

Często przygotowuję z nich przekąskę a’la carpaccio. Podaję z dressingiem lub hummusem.

Tradycyjne carpaccio to danie kuchni włoskiej przygotowane z surowego mięsa wołowego.

Carpaccio z buraków jest o niebo zdrowsze:)

Takie samo danie możemy przygotować z pieczonych buraków, w różnych wersjach smakowych. 

Zapraszam i życzę Smacznego

Carpaccio z surowego buraka

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 2 surowe buraki bio
  • 2-3 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku lub ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • liście rukoli lub szpinaku

dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki.
  2. Najlepiej przy pomocy mandoliny kroimy je na cieniutkie plasterki.
  3. Plasterki buraka układamy na umytych i osuszonych liściach rukoli.
  4. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, suszonymi ziołami i niedużą ilością drobnej soli.
  5. Tak przygotowanym dressingiem polewamy buraczki na chwilę przed podaniem.
  6. Podajemy z dodatkiem ulubionego humusu.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Carpaccio z surowego buraka"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.