Często z obiadu zostaje ugotowana kasza jaglana, a zdarza się też, że przygotujemy jej po prostu za dużo.
Wystarczy wówczas zmiksować ją z ulubionym mlekiem roślinnym, dodać melasę z chleba świętojańskiego i mamy gotowy napój śniadaniowy, który po schłodzeniu zbliżony jest do szejka czekoladowego.
Jeśli dodamy do niego dozwolone, zmrożone owoce, powstanie pyszny szejk owocowy.
Taki napój w letnie dni, odpowiednio schłodzony w lodówce, zastąpi lody i będzie stanowić świetny deser.
Teraz za oknem zima, więc rozgrzejmy się wersją ciepłego, jaglanego napoju waniliowego z karobem!
W świąteczne dni możemy dodać do niego przyprawę piernikową lub tylko sam imbir czy cynamon.
Jak ugotować kaszę jaglaną opisałam już na blogu.
Zapraszam i życzę Smacznego
Napój jaglany z karobem
(bezglutenowy, wegański, bez cukru)
Czas przygotowania: 5 minut (bez gotowania kaszy)
Ilość: ok. 800 ml
Składniki:
- 500 ml ciepłego mleka jaglanego lub innego bezglutenowego
- 150-200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 4-5 łyżek melasy karobowej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z ½ laski wanilii
- opcjonalnie płatki migdałów i karob w proszku do oprószenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy jak na koktajl
- Napój podajemy oprószony karobem w proszku
Wskazówki:
Możemy do mleka dodać także karob w proszku, uzyskamy wówczas bardziej zdecydowany karobowy smak i kolor napoju.
Ilość kaszy możemy dowolnie dozować, w zależności od tego jaką konsystencję napoju chcemy uzyskać.
Po dodaniu owoców napój się nieco rozrzedzi.
1 Reply to "Jaglany napój z karobem (bezglutenowy, wegański)"
panna nikt 23 kwietnia 2015 (21:25)
Fajny pomysł z miksowaniem kaszy. A jak jest z cynamonem, bo podobno podnosi poziom histaminy:/ Tzn w diecie antyhistaminowej nie jest polecany… Ehhh można “dostać kota” z tego wszystkiego