Naleśniki jaglane z karobem powstały na bazie mleka jaglanego przygotowanego domowym sposobem. Domowe mleko jest bardzo proste w wykonaniu. Na blogu znajduje się przepis na mleko ryżowe oraz na mleko owsiane.
Przepisy na Mleko z kaszy jaglanej oraz na Naleśniki jaglane waniliowe, znajdują się w mojej książce “Mama alergika gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót“.
Na blogu znajduje się więcej przepisów na naleśniki, nie tylko bezglutenowe:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Naleśniki jaglane z karobem
(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość: 6-7 szt. ok. 20 cm
Składniki:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 100 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka siemienia lnianego złocistego + 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1-2 łyżki karobu w proszku
- 1 łyżka oleju z pestek winogron lub oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
- 250 ml domowego mleka jaglanego (o temperaturze pokojowej)
- 50 -75 ml wody mineralnej
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, mielemy na mąkę, umieszczamy w misce
- Dodajemy tapiokę lub skrobię, proszek do pieczenia, przesiany karob w proszku, mieszamy
- Świeżo zmielone siemię lniane łączymy z gorącą wodą, dokładnie mieszamy otrzymując gęstą papkę, którą dodajemy do mąki
- Do odmierzonego mleka dolewamy wodę, olej, pastę waniliową, mieszamy
- Płynne składniki stopniowo wlewamy do mąki, miksujemy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego (w razie konieczności dolewamy więcej mleka lub wody)
- Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju
- Naleśniki smażymy na średnim ogniu, z każdej strony (jedna ok. 1 minuty, druga ok. 30 sekund)
Wskazówki:
Przy smażeniu naleśników bezglutenowych wiele zależy od jakości patelni!
Naleśniki na zdjęciu zostały przygotowane z dodatkiem 1 łyżki melasy karobowej i oczywiście z karobem w proszku. Nie pęczniały podczas smażenia, nie przywierały do patelni. Myślę, że warto je wypróbować w obu wersjach i wybrać tę, która dla nas jest właściwsza i smaczniejsza.
15 komentarzy to "Naleśniki jaglane z karobem (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)"
Magdusia 3 grudnia 2014 (12:56)
czy mleko jaglane mozna zastapic innym mlekiem roslinnym np. owisanym lub ryżowym?
Katarzyna Jankowska 3 grudnia 2014 (15:27)
Na ryżowym czasami wychodzą zbyt kleiste, ale trzeba po prostu wypróbować. Wiele też zależy od jakości mleka, firmy. Ja tak naprawdę robię na każdym:)
Magdusia 3 grudnia 2014 (16:31)
Dziękuję
Basia 15 grudnia 2014 (12:50)
Mmm, muszą być pyszne 🙂 Jeśli nie mam akurat skrobii kukurydzianej, to mogę użyć mąki kukurydzianej? Czy naleśniki nie wyjdą?
Katarzyna Jankowska 16 grudnia 2014 (12:36)
Mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana używane są u nas zamiennie, jednak skrobia kukurydziana a maka kukurydziana to zupełnie dwa inne produkty. Nie można ich użyć zamiennie.
Basia 16 grudnia 2014 (13:29)
Dziękuję za odpowiedź! 🙂
Ania 13 września 2019 (19:18)
Witam,
Proszę napisać czy można skrobię kukurydziana lub z tapioki zastąpić mąką ziemniaczaną – i czy w mniej więcej takiej samej proporcji?
Katarzyna Jankowska 14 września 2019 (16:04)
Można zastąpić skrobią ziemniaczaną, proszę jej dodać ok 75 g.
Danuta Karwacka 16 września 2016 (11:57)
Witam:) Pani Kasiu proszę powiedzieć jak nie chcę mieliś kaszy jaglanej tylko mam mąkę jaglaną to też mogę dać 100g mąki czy inną ilość jaki w ogóle najlepszy jest młynek to mielenia kasz czy innych rzeczy co są na blogu. Zaczynam dopiero gotowanie tak naprawdę nigdy nie gotowałam przed dzieckiem a teraz mam atopika alergika i czas się nauczyć 🙂
Katarzyna Jankowska 16 września 2016 (12:46)
Może pani dodać zwykłą mąkę jaglaną, najlepiej sypać i mieszać uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego. Trzeba zwrócić uwagę na jakość mąki i na to że gotowe mogą zawierać śladowe ilości innych alergenów. Ja używam zwykłego młynka do kawy, w którym mielę tylko ziarna. Oczywiście można zakupić porządne roboty, które mielą ale na początek się sprawdzi to co mamy pod ręką:) Za czasem gotowanie nie będzie już sprawiać kłopotów, tylko początki bywają trudne. Pozdrawiam serdecznie.
Danuta Karwacka 16 września 2016 (13:25)
Dziękuję bardzo za odpowiedź:) Mam nadzieję na razie to abstrakcja dla mnie 🙂 Ale tak mniej więcej czy 100g kaszy jaglanej to 100g mąki czy mniej albo więcej bo jestem całkowicie zielona 😀 Zrobiłam na oko pierwszy raz z mąką ryżową bo nie miałam jaglanej i wyszedł mączny glut 🙂
Katarzyna Jankowska 18 września 2016 (21:54)
Dania bezglutenowe wymagają wprawy, jeśli jej brak sugeruję trzymać się dokładnie przepisu:) Tak 100 g kaszy to 100 g mąki:)
Danuta Karwacka 18 września 2016 (21:58)
dziekuje 🙂 dzisiaj dodałam nie 100 a 60 g maki jaglanej i wyszły pycha 🙂 spróbuje dac wiecej zobaczymy
Katarzyna Jankowska 19 września 2016 (14:36)
Jeśli konsystencja panią zadowoliła to super, zawsze można popróbować nowe wersje:)
Planowanie posiłków dla rodziny z dziećmi + przykładowe menu - ZORGANIZOWANA 15 maja 2017 (06:02)
[…] Naleśniki jaglane z karobem (Mama Alergika Gotuje) […]