Dieta dr Dąbrowskiej to nic innego jak lecznicza głodówka, bardzo wskazana zwłaszcza po okresie świątecznym.
Taka dieta, stosowana okresowo dostarcza witamin, mikroelementów, odtruwa organizm, przywraca w nim równowagę oraz uruchamia samoleczące mechanizmy.
Początek nowego roku to często czas zmian, nadziei i wielu postanowień. Jeśli zdecydujecie się rozpocząć go z myślą o poprawie stanu zdrowia taki przepis z pewnością się przyda:)
Jak na razie dietę Dąbrowskiej testuję na sobie.
Za każdym razem stwierdzam, że nigdy nie czułam się lepiej niż podczas dni warzywno-owocowych.
Dziś proponuję danie śniadaniowe czyli mus warzywno owocowy pełen witamin.
Składa się on z cennych produktów, jednak wszystkie one często i silnie uczulają.
Danie to więc proponuję osobom dbającym o zdrowie, które nie mają problemów po zjedzeniu surowych warzyw i owoców, zwłaszcza tych reagujących krzyżowo z pyłkami drzew i traw.
Zapraszam i życzę Smacznego
Mus warzywno owocowy
(bezglutenowy, wegański, bez cukru, zawiera seler, dieta Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 2 duże porcje
Składniki:
- ¼ korzenia selera (można pominąć)
- 2 marchewki
- 1 mało słodka pomarańcza lub grapefruit
- 1 kwaśne jabłko
- 100 ml ciepłej przegotowanej wody – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy i obieramy ze skórki
- Pomarańczę szorujemy pod gorącą wodą, obieramy ze skórki, w razie konieczności pozbawiamy pestek
- Jabłko myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, nie obieramy
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładko, uzyskując gęsty mus
- Możemy dolać do niego wodę i nieco go rozcieńczyć
- Gęsty mus umieszczamy w pucharkach i wyjadamy łyżeczką

Fot. Katarzyna Jankowska
No Replies to "Mus warzywno owocowy dieta Dąbrowskiej"