fbpx

Mus warzywno owocowy dieta Dąbrowskiej

Dieta dr Dąbrowskiej to nic innego jak lecznicza głodówka, bardzo wskazana zwłaszcza po okresie świątecznym.

Taka dieta, stosowana okresowo dostarcza witamin, mikroelementów, odtruwa organizm, przywraca w nim równowagę oraz uruchamia samoleczące mechanizmy.

Początek nowego roku to często czas zmian, nadziei i wielu postanowień. Jeśli zdecydujecie się rozpocząć go z myślą o poprawie stanu zdrowia taki przepis z pewnością się przyda:)

Jak na razie dietę Dąbrowskiej testuję na sobie.

Za każdym razem stwierdzam, że nigdy nie czułam się lepiej niż podczas dni warzywno-owocowych.

 

Dziś proponuję danie śniadaniowe czyli mus warzywno owocowy pełen witamin.

Składa się on z cennych produktów, jednak wszystkie one często i silnie uczulają.

Danie to więc proponuję osobom dbającym o zdrowie, które nie mają problemów po zjedzeniu surowych warzyw i owoców, zwłaszcza tych reagujących krzyżowo z pyłkami drzew i traw.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Mus warzywno owocowy 

(bezglutenowy, wegański, bez cukru, zawiera seler, dieta Dąbrowskiej)

 

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 2 duże porcje

Składniki:

  • ¼ korzenia selera (można pominąć)
  • 2 marchewki
  • 1 mało słodka pomarańcza lub grapefruit
  • 1 kwaśne jabłko
  • 100 ml ciepłej przegotowanej wody – opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy i obieramy ze skórki
  2. Pomarańczę szorujemy pod gorącą wodą, obieramy ze skórki, w razie konieczności pozbawiamy pestek
  3. Jabłko myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, nie obieramy
  4. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładko, uzyskując gęsty mus
  5. Możemy dolać do niego wodę i nieco go rozcieńczyć
  6. Gęsty mus umieszczamy w pucharkach i wyjadamy łyżeczką

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Mus warzywno owocowy dieta Dąbrowskiej"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.