Mus warzywno owocowy dieta Dąbrowskiej

Dieta dr Dąbrowskiej to nic innego jak lecznicza głodówka, bardzo wskazana zwłaszcza po okresie świątecznym.

Taka dieta, stosowana okresowo dostarcza witamin, mikroelementów, odtruwa organizm, przywraca w nim równowagę oraz uruchamia samoleczące mechanizmy.

Początek nowego roku to często czas zmian, nadziei i wielu postanowień. Jeśli zdecydujecie się rozpocząć go z myślą o poprawie stanu zdrowia taki przepis z pewnością się przyda:)

Jak na razie dietę Dąbrowskiej testuję na sobie.

Za każdym razem stwierdzam, że nigdy nie czułam się lepiej niż podczas dni warzywno-owocowych.

 

Dziś proponuję danie śniadaniowe czyli mus warzywno owocowy pełen witamin.

Składa się on z cennych produktów, jednak wszystkie one często i silnie uczulają.

Danie to więc proponuję osobom dbającym o zdrowie, które nie mają problemów po zjedzeniu surowych warzyw i owoców, zwłaszcza tych reagujących krzyżowo z pyłkami drzew i traw.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Mus warzywno owocowy 

(bezglutenowy, wegański, bez cukru, zawiera seler, dieta Dąbrowskiej)

 

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 2 duże porcje

Składniki:

  • ¼ korzenia selera (można pominąć)
  • 2 marchewki
  • 1 mało słodka pomarańcza lub grapefruit
  • 1 kwaśne jabłko
  • 100 ml ciepłej przegotowanej wody – opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy i obieramy ze skórki
  2. Pomarańczę szorujemy pod gorącą wodą, obieramy ze skórki, w razie konieczności pozbawiamy pestek
  3. Jabłko myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, nie obieramy
  4. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładko, uzyskując gęsty mus
  5. Możemy dolać do niego wodę i nieco go rozcieńczyć
  6. Gęsty mus umieszczamy w pucharkach i wyjadamy łyżeczką

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Mus warzywno owocowy dieta Dąbrowskiej"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.