Zaproszono mnie do wzięcia udziału w Konkursie Pyszne 500 kalorii z Dietą 5:2.
Nie stosuję diet liczących kalorie, ale jestem zdania, że raz w tygodniu warto pościć, tak jak czyniły to nasze babcie.
Przyjęłam zaproszenie głównie dlatego, aby pokazać, że dieta Alergika, która wielu osobom kojarzy się z nudną i niewartościową, jest bogata w cenne składniki, pozbawiona podstawowych alergenów a do tego smaczna.
Do wzięcia udziału w konkursie przyczynił się również fakt, że od jakiegoś czasu koresponduję z czytelniczką bloga, która przywiązuje dużą wagę do liczenia kalorii. Agnieszka ma wiele ciekawych pomysłów na własne, niskokaloryczne dania ale znajduje także inspirację u nas na blogu. Osoby dbające o sylwetkę to kolejna grupa korzystająca z przepisów Mamy Alergika:)
Agnieszka pomogła mi przeliczyć kaloryczność potraw, bardzo dziękuję jej za pomoc!
Przepisy na dania biorące udział w konkursie znajdują się już na blogu, zebrałam je tylko w jedną całość, aby warunkom konkursu stało się zadość:)
Danie Śniadaniowe:
Jaglanka z Komosą Ryżową, Żurawiną i Gruszką
Ilość Kalorii 488 czyli po 244 kalorii na osobę
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: dla 2 osób
Składniki:
- 250 ml mleka ryżowego
- 4 łyżki płatków jaglanych
- 2 łyżki płatków z komosy ryżowej (quinoa)
- 1/2 obranej gruszki
- 1-2 łyżki suszonej żurawiny (u mnie lekko słodzona)
Przygotowanie:
- Mleko roślinne, grzejemy (nie gotujemy)
- Wsypujemy płatki jaglane, płatki komosy, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 2-3 minuty
- Dodajemy drobno pokrojoną, obraną gruszkę i suszoną żurawinę, całość mieszamy i gotujemy do odpowiadającej nam miękkości płatków (u mnie do prawie całkowitego wchłonięcia się mleka)
- Jaglankę przekładamy na talerz
Wskazówki:
Można zmniejszyć kaloryczność dania używając żurawinę niesłodzoną.
Danie Obiadowe: Makaron Razowy z Tuńczykiem i Warzywami
Ilość Kalorii: 624 czyli po 312 kalorii na osobę
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: ok. 15 minut (makaron)
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 2
Składniki:
- 200 g makaronu razowego, orkiszowego (bezjajeczny) (typ fusilli – świderki)
- 120 g stek tuńczyka w oliwie z oliwek (u mnie sprawdzony, z puszki, portugalski Ramirez)
- 10 pomidorków koktajlowych
- 5-10 czarnych oliwek (bez pestek)
- 3-4 pieczarki twarde i świeże
- 2 łyżki rukoli drobno posiekanej
- 1 ząbek czosnku
- 3- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku (jeśli dozwolony)
Przygotowanie:
- Nastawiamy wodę na makaron, dodajemy do niej łyżkę oleju i pół łyżeczki soli (makaron nie będzie się sklejał po odcedzeniu)
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy
- Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i pokrojone w talarki pieczarki, podsmażamy całość 2 minuty na średnim ogniu, mieszając (u mnie na 6.5 w kuchence elektrycznej)
- Dodajemy przepołowione pomidorki koktajlowe, mieszamy całość i smażymy kolejne 2 minuty (skórka z pomidorków będzie schodzić, można ją wybrać z patelni)
- Dodajemy tuńczyka (mój jest w oliwie, więc jeśli użyjecie tuńczyka w sosie własnym możliwe, że trzeba będzie dodać do sosu więcej oliwy z oliwek, aby nie był za suchy), oliwki pokrojone w kółeczka i znów całość podsmażamy, aby smaki się połączyły
- Na koniec dosypujemy rukolę, sos doprawiamy sokiem z cytryny, solą morską i pieprzem do smaku
- Do gotowego sosu wrzucamy ugotowany wcześniej makaron, całość mieszamy, podgrzewamy
- Podajemy gorące danie, przystrojone świeżymi pomidorkami
2 komentarze to "Pyszne 500 Kalorii z Dietą 5:2 i udział Mamy Alergika w Konkursie"
GrowingUp 19 kwietnia 2013 (16:50)
Umarłabym z głodu:D
Mama Alergika 19 kwietnia 2013 (19:33)
GrowingUp; Zmniejszając kaloryczność dań raz w tygodniu, nie umarłabyś:)Każdy powinien jednak odżywiać się na co dzień zdrowo, z umiarem, racjonalnie i odpowiednio dla siebie, żadne wymyślne diety wtedy nie są potrzebne:)