Ryba pod chlebową pierzynką

Ryba pod chlebową pierzynką to danie, które przygotujemy ekspresowo. W 30 minut mamy gotowy obiad.

Taką rybę możemy podać zarówno w czasie postu, jak i podczas Świąt.

Najlepiej sprawdzi się tłusta ryba ze skórką, łatwiej ją będzie po upieczeniu serwować na talerz.

Grubość pierzynki i jej smak zależy od nas. Można ją doprawić innymi, dozwolonymi ziołami.

W roli pierzynki świetnie sprawdza się włoskie pieczywo typu ciabatta.

Zapraszam na zimową wersję rybnego dania i życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Ryba pod chlebową pierzynką

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: ok. 20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 2 porcje halibuta lub dorsza (ok. 400g)
  • 300 g chleba graham na zakwasie (może być inne, raczej jasne pieczywo)
  • 50 g masła klarowanego lub 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sok z cytryny
  • sól himalajska różowa
  • świeżo zmielony pieprz do smaku (pominąć przy uczuleniu na pyłek brzozy)
  • świeży tymianek na wierzch

Przygotowanie:

  1. Pieczywo bez skórki rozdrabniamy w blenderze
  2. Dodajemy do niego stopione masło klarowane lub oliwę, suszony tymianek, sól i pieprz, mieszamy
  3. Rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem lub olejem
  4. Każdą porcję ryby przykrywamy przygotowaną panierkę z pieczywa, tworząc pierzynkę, naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową
  5. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem, do nagrzanego piekarnika wkładamy przygotowane danie i pieczemy ok. 20 minut
  6. Gorącą porcję ryby wykładamy na talerz, podajemy z ulubioną surówką lub zieloną sałatą
Ryba pod chlebową pierzynką bez jajek

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Ryba pod chlebową pierzynką"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.