Ryba pod chlebową pierzynką to danie, które przygotujemy ekspresowo. W 30 minut mamy gotowy obiad.
Taką rybę możemy podać zarówno w czasie postu, jak i podczas Świąt.
Najlepiej sprawdzi się tłusta ryba ze skórką, łatwiej ją będzie po upieczeniu serwować na talerz.
Grubość pierzynki i jej smak zależy od nas. Można ją doprawić innymi, dozwolonymi ziołami.
W roli pierzynki świetnie sprawdza się włoskie pieczywo typu ciabatta.
Zapraszam na zimową wersję rybnego dania i życzę Smacznego
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Ryba pod chlebową pierzynką
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 2 porcje halibuta lub dorsza (ok. 400g)
- 300 g chleba graham na zakwasie (może być inne, raczej jasne pieczywo)
- 50 g masła klarowanego lub 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sok z cytryny
- sól himalajska różowa
- świeżo zmielony pieprz do smaku (pominąć przy uczuleniu na pyłek brzozy)
- świeży tymianek na wierzch
Przygotowanie:
- Pieczywo bez skórki rozdrabniamy w blenderze
- Dodajemy do niego stopione masło klarowane lub oliwę, suszony tymianek, sól i pieprz, mieszamy
- Rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem lub olejem
- Każdą porcję ryby przykrywamy przygotowaną panierkę z pieczywa, tworząc pierzynkę, naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem, do nagrzanego piekarnika wkładamy przygotowane danie i pieczemy ok. 20 minut
- Gorącą porcję ryby wykładamy na talerz, podajemy z ulubioną surówką lub zieloną sałatą
No Replies to "Ryba pod chlebową pierzynką"