Czerwoną kapustę na ciepło możemy przygotować na drugi dzień Świąt.
Będzie wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych lub samodzielnym posiłkiem na ciepło.
Taką postną kapustę czerwoną przygotowałam w trakcie mojej diety Dąbrowskiej, danie urozmaicając dodatkiem winnego jabłka, ogórka kiszonego lub kiszonej kapusty.
Na blogu znajduje się także przepis na Modrą kapustę według Hanny Szymanderskiej.
Polecam i życzę Smacznych chwil podczas rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia
Czerwona kapusta na ciepło
(wegańska, bezglutenowa, postna, dieta Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub 1 łyżka soku z cytryny
- 150 ml przegotowanej gorącej wody
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki wody do cebuli
- 6 suszonych śliwek niesiarkowanych
- 2 łyżki rodzynek niesiarkowanych (mój dodatek do diety Dąbrowskiej)
- ¼ łyżeczki soli himalajskiej
- szczypta imbiru w proszku
- szczypta zmielonych goździków
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę myjemy i drobno szatkujemy
- W dużym rondlu dusimy na wodzie drobno pokrojoną cebulę, dodajemy poszatkowaną kapustę, mieszamy i chwilę smażymy
- Wlewamy wodę oraz ocet balsamiczny, ewentualnie skrapiamy kapustę sokiem z cytryny, dusimy pod przykryciem przez kilka minut
- Całość solimy, wsypujemy przyprawy, dodajemy suszone śliwki i rodzynki, mieszamy, dusimy pod przykryciem aż do miękkości kapusty ok. 15-20 minut, od czasu do czasu zaglądając czy woda zupełnie nie wyparowała (uważamy, aby kapusty nie przypalić)
- Kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Podajemy na gorąco lub na zimno
Wskazówki:
Czerwoną kapustę możemy udusić bez dodatku octu balsamicznego oraz soku z cytryny, dodając jeden, duży i starty na grubych oczkach ogórek kiszony. Kwaśny smak sprawi, że kapusta nie straci koloru podczas duszenia.
Do czerwonej kapusty możemy dodać także winne jabłko.
No Replies to "Czerwona kapusta na ciepło"