W dniu, w którym odkryłam karob, nasze kulinarne życie nabrało karmelowo-czekoladowego smaku.
Na blogu znajdziecie kilkadziesiąt potraw z wykorzystaniem tego zdrowego zamiennika kakao.
W moich książkach z serii Mama Alergika Gotuje znajdują się kolejne smakowite potrawy z karobem. Jest w czym wybierać. Zapewniam, że warto do swojej diety wprowadzić karob.
Poczytajcie o jego właściwościach!
A teraz czas na codzienną chwilę relaksu. Zakładam, że każdy ma taki moment w ciągu dnia, gdy zatrzymuje się na kilka minut, sam ze sobą. Jeśli żyjecie zabiegani, trzeba to zmienić!
Kiedy ja czuję, że za bardzo pędzę, zadaję sobie pytania: „ A dokąd ty się tak spieszysz? Po co tak biegniesz?”. I wtedy zwalniam, bo wolę cieszyć się chwilą, która jest, niż pędzić do tej, która i tak nieuchronnie nadejdzie.
Zapraszam na moją ulubioną kawę z cykorii z dodatkiem melasy z chleba świętojańskiego. Moja wersja luksusowa tego napoju zawiera dodatek klasycznego likieru o nazwie Baileys.
Taką polecam dorosłym i niealergicznym czytelnikom bloga!
Zapraszam i życzę Smacznego
Ulubiona kawa MAG
(bezglutenowa, wegańska, bez cukru, dla dorosłych)
Składniki:
- 1 łyżeczka kawy z cykorii
- 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego
w wersji luksus już nie dla alergików, dodatkowo:
- 1 łyżka likieru Baileys
Przygotowanie:
- Kawę umieszczamy w sitku do parzenia i wkładamy do kubka, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do zaparzenia na 2-3 minuty.
- Wyjmujemy sitko z fusami, dodajemy melasę karobową, mieszamy.
- Smakuje świetnie zarówno na gorąco, jak i na zimno.
- W wersji luksusowej dodajemy łyżkę likieru.
No Replies to "Ulubiona kawa MAG"