Nasiona chia zapewne już poznaliście. Na moim blogu znajduje się wiele przepisów z ich wykorzystaniem. Właściwości chia opisałam w mojej książce “Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje” w rozdziale MAGiczne Produkty. Tym razem mój ulubiony deser z chia postanowiłam wykorzystać do przygotowania Tortu z chia. Tort powstał na bazie mleka kokosowego, które najlepiej się sprawdziło spośród innych napojów roślinnych. Owocowy wierzch możemy przygotować z innych, dozwolonych owoców. Taki tort uświetni niejedną uroczystość. Idealny dla Biegaczy! Zapraszam i życzę Smacznego
Tort kokosowy z chia
(bezglutenowy, wegański, bez cukru)
Czas przygotowania: 45-60 minut Ilość: 1 szt. 20 cm średnicy Składniki na spód:
- 100 g drobnych płatków owsianych bezglutenowych
- 150 g daktyli bez pestek
- 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki gorącej wody
na torcik
- 1 mleko kokosowe z puszki
- ok. 300 ml mleka jaglanego lub ryżowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 50 ml syropu klonowego
- 6 łyżek nasion chia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki agaru
na wierzch
- 300 g brzoskwiń z zalewy lub świeżych
- 1 łyżeczka agaru do brzoskwiń
Przygotowanie:
- Daktyle, płatki owsiane, melasę, sok z cytryny i wodę umieszczamy w blenderze, miksujemy do momentu rozdrobnienia daktyli, masę przekładamy do miski i ręcznie zagniatamy, otrzymując zwarte ciasto (jeśli składniki się nie połączyły, dodajemy kolejną łyżkę gorącej wody)
- Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, masę równomiernie rozkładamy, wstawiamy do lodówki do schłodzenia
- Mleko kokosowe i jaglane podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się stałej części kokosa, dodajemy syrop roślinny oraz pastę waniliową, mieszamy
- Do mleka wsypujemy nasiona chia, bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut, doprawiamy sokiem z cytryny
- Agar rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody
- Mleko wraz z chia podgrzewamy, dodajemy rozpuszczony agar, dokładnie mieszamy, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut prawie stale mieszając, odstawiamy do przestudzenia
- Masę chia przelewamy na schłodzony spód, wstawiamy do lodówki
- Agar przeznaczony do brzoskwiń rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody
- Brzoskwinie blendujemy, podgrzewamy dodajemy rozpuszczony agar, owoce gotujemy na małym ogniu ok. 3-5 minut, odstawiamy, studzimy i przekładamy na torcik, wkładamy do lodówki do stężenia
- Zimny torcik kroimy i podajemy
No Replies to "Tort kokosowy z chia"