Tort kokosowy z chia

Nasiona chia zapewne już poznaliście. Na moim blogu znajduje się wiele przepisów z ich wykorzystaniem. Właściwości chia opisałam w mojej książce “Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje” w rozdziale MAGiczne Produkty. Tym razem mój ulubiony deser z chia postanowiłam wykorzystać do przygotowania Tortu z chia. Tort powstał na bazie mleka kokosowego, które najlepiej się sprawdziło spośród innych napojów roślinnych. Owocowy wierzch możemy przygotować z innych, dozwolonych owoców. Taki tort uświetni niejedną uroczystość. Idealny dla Biegaczy! Zapraszam i życzę Smacznego

Tort kokosowy z chia

(bezglutenowy, wegański, bez cukru)

Czas przygotowania: 45-60 minut Ilość: 1 szt. 20 cm średnicy Składniki na spód:

  • 100 g drobnych płatków owsianych bezglutenowych
  • 150 g daktyli bez pestek
  • 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki gorącej wody

na torcik

  • 1 mleko kokosowe z puszki
  • ok. 300 ml mleka jaglanego lub ryżowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 50 ml syropu klonowego
  • 6 łyżek nasion chia
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki agaru

na wierzch

  • 300 g brzoskwiń z zalewy lub świeżych
  • 1 łyżeczka agaru do brzoskwiń

Przygotowanie:

  1. Daktyle, płatki owsiane, melasę, sok z cytryny i wodę umieszczamy w blenderze, miksujemy do momentu rozdrobnienia daktyli, masę przekładamy do miski i ręcznie zagniatamy, otrzymując zwarte ciasto (jeśli składniki się nie połączyły, dodajemy kolejną łyżkę gorącej wody)
  2. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, masę równomiernie rozkładamy, wstawiamy do lodówki do schłodzenia
  3. Mleko kokosowe i jaglane podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się stałej części kokosa, dodajemy syrop roślinny oraz pastę waniliową, mieszamy
  4. Do mleka wsypujemy nasiona chia, bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut, doprawiamy sokiem z cytryny
  5. Agar rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody
  6. Mleko wraz z chia podgrzewamy, dodajemy rozpuszczony agar, dokładnie mieszamy, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut prawie stale mieszając, odstawiamy do przestudzenia
  7. Masę chia przelewamy na schłodzony spód, wstawiamy do lodówki
  8. Agar przeznaczony do brzoskwiń rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody
  9. Brzoskwinie blendujemy, podgrzewamy dodajemy rozpuszczony agar, owoce gotujemy na małym ogniu ok. 3-5 minut, odstawiamy, studzimy i przekładamy na torcik, wkładamy do lodówki do stężenia
  10. Zimny torcik kroimy i podajemy
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

tort kokosowy z chia

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Tort kokosowy z chia"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.