Tarta z karmelizowaną cebulą i buraczkami

Tarta z karmelizowaną cebulą i buraczkami to smakowita propozycja obiadowo-kolacyjna.

Danie możemy przygotować dzień wcześniej, a potem zapakować do pracy na lunch.

Trzeba jedynie pamiętać o umyciu zębów po jedzeniu i liściu mięty:)

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Tarta z karmelizowaną cebulą i buraczkami

(wegańska, opcjonalnie bezglutenowa)

Czas przygotowania: 60 minut (bez gotowania buraków)

Ilość: 1 szt. ok. 25 cm średnicy

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 550 lub 750
  • 150 g wegańskiej margaryny lub
  • zimnego masła klarowanego (nie dla wegan)
  • szczypta soli himalajskiej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml zimnej wody

na nadzienie:

  • 4 większe czerwone cebule
  • 4 ugotowane buraczki ok. 200 g
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki masła klarowanego (nie dla wegan) lub 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka syropu klonowego lub melasy z chleba świętojańskiego
  • sól himalajska do smaku
  • zmielony pieprz biały do smaku

Przygotowanie:

  1. Do mąki wymieszanej z solą dodajemy margarynę lub masło klarowane i siekamy na kaszkę (rozdrabniamy)
  2. Wlewamy zimną wodę zmieszaną z sokiem z cytryny, zagniatamy ciasto
  3. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 15 minut
  4. Nagrzewamy piekarnik do 170 °C w opcji termoobiegu
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma do tarty i przekładamy na dno naczynia (ciasto możemy ręcznie rozłożyć bezpośrednio na dnie formy)
  6. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy specjalnymi kulkami ceramicznymi lub fasolą
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z obciążeniem 15 minut, usuwamy papier z kulkami, pieczemy kolejne 10-15 minut bez obciążenia, na delikatnie złoty kolor, wyjmujemy i odstawiamy
  8. W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy karmelizowaną cebulę z buraczkami
  9. W głębszej patelni, najlepiej o grubszym dnie podgrzewamy masło lub olej
  10. Oczyszczoną, obraną cebulę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do tłuszczu wraz z syropem klonowym i solą, całość mieszamy
  11. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy cebulę ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka
  12. Dodajemy starte na grubszych oczkach, ugotowane buraczki, mieszamy
  13. Doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem do smaku, smażymy przez chwilę, żeby smaki się połączyły a warzywa podgrzały
  14. Na upieczone jeszcze cieple kruche ciasto układamy ciepłe warzywa i od razu podajemy
  15. Tartę możemy podgrzewać przed podaniem

Wskazówki:

Możemy przygotować tartę na kruchym spodzie bezglutenowym. Przepis na kruche ciasto bezglutenowe w kilku wersjach znajdziecie w moich książkach

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

6 komentarzy to "Tarta z karmelizowaną cebulą i buraczkami"

  • comment-avatar
    Paula 9 listopada 2015 (09:59)

    Witam,

    ja mam takie pytanie. Jaką zdrową margarynę bezmleczną stostuje Pani w swoich przepisach? Czy można taką margarynę zastąpić olejem?
    Pozdrawiam

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 11 listopada 2015 (10:13)

      Używam tylko takiej http://bit.ly/wegańska-margaryna-alsan. W kruchym cieście trzeba zastosować zimny tłuszcz w stałej postaci więc proponuję zamiennie olej kokosowy lub masło klarowane.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 11 listopada 2015 (10:14)

      Używam tylko Alsan. Proszę kliknąć na produkt w liście składników, przeniesie panią do sklepu gdzie ją kupuję. W kruchym cieście trzeba zastosować zimny tłuszcz w stałej postaci więc proponuję zamiennie olej kokosowy lub masło klarowane.

      • comment-avatar
        Paula 19 listopada 2015 (09:49)

        Dziękuję za informację. Bardzo mi Pani pomogła. Mam jeszcze jedno pytanie. W Pani książce jest dużo przepisów z informacją, że poszczególne dania mogą spożywać dzieci powyżej 3 roku życia. Tak się zastanawiam dlaczego. np. ciasteczka dyniowe lub brownie z kaszą jaglaną. Mam 2 latka i 4 latka. Myśli Pani, ze jak 2 latek zje parę ciasteczek, to mu zaszkodzą? Wiem, ze ksylitol nie mogą dzieci poniżej 3 roku życia, ale reszta składników?
        A tak poza tym, Pani książka jest wspaniała. Mam ją od tygodnia i żałuję, że dopiero ją teraz zakupiłam.Już wiem, ze raz w tygodniu będę piekła jakieś słodkości 🙂

        • comment-avatar
          Katarzyna Jankowska 24 listopada 2015 (10:59)

          Nie zaszkodzą! Dietetyk spojrzał na każdy przepis dokładnie. Maluchy mogą zadławić się pestką słonecznika, rodzynką suszoną itp. Chodzi głównie o to, żeby nie stosować przypraw, nie dosładzać rozdrabniać, nie podawać smażonych itp.

          • comment-avatar
            Paula 24 listopada 2015 (11:15)

            Wszystko jasne. Dziękuję za informację i pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.