Zupa krem czosnkowy z grzankami

Rozgrzewająca, zdrowa zupa dla tych co mogą jeść czosnek. Nie wszyscy Alergicy spokojnie mogą się nim cieszyć, czosnek także może uczulać. 

Należy być ostrożnym w przypadku uczulenia na bylicę, czosnek reaguje krzyżowo.
Zrobiłam zupę czosnkową, ale mój Alergik nawet jej nie spróbował. Za to córka i mąż, że o sobie nie wspomną, zajadaliśmy się nią z wielkim smakiem. Ta rozgrzewająca zupa jest idealna podana z grzaneczkami z czerstwego chleba i parmezanem.

Zapraszam i życzę Smacznego
 

Krem czosnkowy z grzankami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 20-30 minut
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
  • 750 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie może być Bio z kostki)
  • 1 łyżka masła klarowanego (można zrezygnować i zwiększyć ilość oliwy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 średniej wielkości ziemniaki, umyte, obrane, pokrojone w kostkę
  • główka czosnku (co najmniej 10 ząbków), obrany i drobno posiekany (2 ząbki zostawić na koniec)
  • 1 mała cebula
  • 1 marchew, obrana i drobno pokrojona
  • gałązka świeżego rozmarynu (można pominąć)
  • liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól morska z algami (może być zwykła), świeżo mielony pieprz
  • kilka kropel cytryny do smaku (jeśli dozwolona)

Na grzanki: (nie dla osób na diecie bezglutenowej)

  • 3-4 kromki czerstwego chleba
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Ugotować wywar z warzyw (można użyć rosół warzywny BIO w kostce, czyli rozpuścić w 750 ml gorącej wody)
  2. Rozgrzać w garnku masło, oliwę i dodać drobno posiekaną cebulkę, podsmażyć (nie rumieniąć), na średnim ogniu
  3. Dodać posiekany drobno czosnek, zamieszać, podsmażyć  1-2 minuty
  4. Dodać drobno pokrojone ziemniaki i marchew, dolać bulion warzywny i zagotować całość
  5. Gotować pod przykryciem, na mniejszym ogniu, około 15 minut, dodać gałązkę rozmarynu, liść laurowy i ziele angielskie i gotować kolejne 10 minut (wyciągnąć gałązkę, liść i ziele), doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować dalej do miękkości ziemniaków
  6. Całość zmiksować na zupę krem, doprawić kilkoma kroplami cytryny i zgniecionymi ząbkami czosnku (podkreślą czosnkowy smak)
  7. Podawać na gorąco z grzankami
  8. Przygotować grzanki: Kromki chleba okroić ze skórki, pokroić na ok. 1 cm kwadraciki. Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni, wrzucić kosteczki chleba i zesmażyć aż się zrumienią.
 

8 komentarzy to "Zupa krem czosnkowy z grzankami"

  • comment-avatar
    Paulina 11 listopada 2012 (18:52)

    Ale to musi być pyszne 🙂 I zdrowe na dodatek 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 listopada 2012 (20:25)

    Paulina; Pyszne i zdrowe:) Nie czuć czosnku ale rozgrzewa:)

  • comment-avatar
    Pozytywnie Kreatywnie 11 listopada 2012 (20:37)

    Dziękuje Ci bardzo za wyróżnienie. Serdeczności

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 11 listopada 2012 (21:25)

    Domyślam się, że smakuje pysznie! Uwielbiam czosnek, a w takiej postaci… bajka! Napewno ją zrobię!

  • comment-avatar
    Patyska 12 listopada 2012 (09:56)

    Dobra, antyseptyczna 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 19 listopada 2012 (21:04)

    Ewa; Nam bardzo smakowała, wszyscy lubimy czosnek, ale syn już niekoniecznie w postaci zupy:)
    Pati; Dobra była, polecam:)

  • comment-avatar
    voguerka 25 listopada 2012 (14:52)

    Jestem przeszczęśliwa, że znalazłąm tego bloga! Dobra robota, pomagasz wielu osobom 🙂 Będę zaglądać! A jeszcze dziś przygotuję to czosnkowe cudo rozgrzewające!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie, całkiem inna tematyka bo moda, ale może coś zainteresuje.

    http://www.voguerka.blogspot.com

  • comment-avatar
    Mama Alergika 25 listopada 2012 (20:35)

    Voguerka; Bardzo się cieszę:) Mam nadzieję, że zupa Ci posmakuje. Już do Ciebie zaglądam!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.