Rozgrzewająca, zdrowa zupa dla tych co mogą jeść czosnek. Nie wszyscy alergicy spokojnie mogą się nim cieszyć. Czosnek może uczulać osoby z alergią na pyłki bylicy.
Mój Alergik nawet nie chciał spróbować tej zupy. Smakowała na szczęście innym członkom rodziny.
Zapraszam i życzę Smacznego
Krem czosnkowy z grzankami
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 750 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie może być z kostki bio)
- 1 łyżka masła klarowanego (można zrezygnować i zwiększyć ilość oliwy)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 średniej wielkości ziemniaki, umyte, obrane, pokrojone w kostkę
- główka czosnku (co najmniej 10 ząbków), obrany i drobno posiekany (2 ząbki zostawić na koniec)
- 1 mała cebula
- 1 marchew, obrana i drobno pokrojona
- gałązka świeżego rozmarynu (można pominąć)
- liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
- sól morska z algami (może być zwykła), świeżo mielony pieprz
- kilka kropel cytryny do smaku (jeśli dozwolona)
Na grzanki: (nie dla osób na diecie bezglutenowej)
- 3-4 kromki czerstwego chleba
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Ugotować wywar z warzyw (można użyć rosół warzywny bio w kostce, czyli rozpuścić w 750 ml gorącej wody).
- Rozgrzać w garnku masło, oliwę i dodać drobno posiekaną cebulkę, podsmażyć (nie rumieniąć), na średnim ogniu.
- Dodać posiekany drobno czosnek, zamieszać, podsmażyć 1-2 minuty.
- Dodać drobno pokrojone ziemniaki i marchew, dolać bulion warzywny i zagotować całość.
- Gotować pod przykryciem, na mniejszym ogniu, około 15 minut, dodać gałązkę rozmarynu, liść laurowy i ziele angielskie i gotować kolejne 10 minut (wyciągnąć gałązkę, liść i ziele), doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować dalej do miękkości ziemniaków.
- Całość zmiksować na zupę krem, doprawić kilkoma kroplami cytryny i zgniecionymi ząbkami czosnku (podkreślą czosnkowy smak).
- Podawać ciepłą z grzankami.
- Przygotować grzanki: Kromki chleba okroić ze skórki, pokroić na ok. 1 cm kwadraciki. Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni, wrzucić kosteczki chleba i zrumienić.
8 komentarzy to "Zupa krem czosnkowy z grzankami"
Paulina 11 listopada 2012 (18:52)
Ale to musi być pyszne 🙂 I zdrowe na dodatek 🙂
Mama Alergika 11 listopada 2012 (20:25)
Paulina; Pyszne i zdrowe:) Nie czuć czosnku ale rozgrzewa:)
Pozytywnie Kreatywnie 11 listopada 2012 (20:37)
Dziękuje Ci bardzo za wyróżnienie. Serdeczności
mojetworyprzetwory 11 listopada 2012 (21:25)
Domyślam się, że smakuje pysznie! Uwielbiam czosnek, a w takiej postaci… bajka! Napewno ją zrobię!
Patyska 12 listopada 2012 (09:56)
Dobra, antyseptyczna 😉
Mama Alergika 19 listopada 2012 (21:04)
Ewa; Nam bardzo smakowała, wszyscy lubimy czosnek, ale syn już niekoniecznie w postaci zupy:)
Pati; Dobra była, polecam:)
voguerka 25 listopada 2012 (14:52)
Jestem przeszczęśliwa, że znalazłąm tego bloga! Dobra robota, pomagasz wielu osobom 🙂 Będę zaglądać! A jeszcze dziś przygotuję to czosnkowe cudo rozgrzewające!
Pozdrawiam i zapraszam do siebie, całkiem inna tematyka bo moda, ale może coś zainteresuje.
http://www.voguerka.blogspot.com
Mama Alergika 25 listopada 2012 (20:35)
Voguerka; Bardzo się cieszę:) Mam nadzieję, że zupa Ci posmakuje. Już do Ciebie zaglądam!