Muffinki cukiniowe na słodko

Wczoraj na Facebooku pochwaliłam się muffinami z cukinią.

Naprawdę wyszły świetne, no może trochę za słodkie jak dla mnie.

Cukinia nie jest w nich wyczuwalna, czuć za to nutkę cynamonu.

Osoby, którym cynamon nie służy mogą użyć inną ulubioną przyprawę lub po prostu z niej zrezygnować.

Mniej słodka wersja tych muffinek doskonale się sprawdzi na II śniadanie.

Muszę pokusić się także o cukiniowe muffiny na wytrawnie. Już raz próbowałam, odszukam ten przepis i go dopracuję.

Zapraszam i życzę Smacznego
 

Muffinki cukiniowe

(wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 20 minut
ILOŚĆ:9 szt. o średnicy 5 cm

Składniki mokre:

  • 2 łyżki wody
  • 50 ml niesłodzonego soku jabłkowego (można spróbować zastąpić mlekiem z dodatkiem 1 łyżki octu winnego lub innym sokiem np. z pomarańczy)
  • 50 ml oleju uniwersalnego (u mnie rzepakowy)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
  • 100 g startej cukinii (nieobranej)

Składniki suche:

  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kamienia winnego (naturalnego proszku do pieczenia)
  • 100 g-150 g cukru brązowego (u mnie drobny, ciemniejszy)
  • ½ łyżeczki cynamonu w proszku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  2. Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach (tylko twarda część)
  3. W jednej misce umieszczamy: wodę, olej, ekstrakt, sok jabłkowy i cukier, dokładnie mieszamy
  4. Dodajemy startą cukinię i ponownie dokładnie mieszamy
  5. Do drugiej miski dodajemy przesianą mąkę, kamień winny, cynamon i szczyptę soli, mieszamy składniki
  6. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji (gdyby ciasto okazało się za gęste, dolejcie kolejną łyżkę soku)
  7. Przygotowaną formę do muffinek wypełniamy papilotkami, umieszczamy w nich gotowe ciasto (do ¾ wysokości) i wkładamy do nagrzanego piekarnika
  8. Muffinki pieczemy przez ok. 20 minut (sprawdźmy przed wyjęciem czy są suche w środku, przy użyciu patyczka)
  9. Wyciągamy formę z piekarnika, odstawiamy na kilka minut, a następnie przekładamy muffinki na kratkę do wystygnięcia
Wskazówki:
Proponuję zmniejszyć ilość cukru jeśli na co dzień stosujecie dietę niskocukrową.
Dla nas z ilością 100 g cukru i tak były za słodkie!
Muffinki cukiniowe bez mleka, bez jajek
Muffinki cukiniowe bez mleka, bez jajek

5 komentarzy to "Muffinki cukiniowe na słodko"

  • comment-avatar
    Wegan Nerd 10 listopada 2012 (10:51)

    ooo lubie bardzo. Robiłam kiedyś bardzo podobne muffiny z wiórek cukinii. Były pycha, nawet moja kumpela, która cukinii nie znosi (dziwne stworzenie) zjadła ja z takim rozmachem i radością, że byłam w szoku! Najgorsze jest to, że nie mam bladego pojęcia co zrobiłam z przepisem. Ale Twój na pewno sie przyda,
    miłej soboty!
    Pozdrawiam 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 listopada 2012 (10:03)

    Wegan Nerd; Gdyby nie fakt, że trochę widać zielony kolor moi domownicy też by nie rozpoznali że to z cukinii:)
    Mam też kilka zaginionych przepisów, ale są zdjęcia:)

  • comment-avatar
    olakruk 26 listopada 2012 (21:43)

    zrobiłam ale jak dla mnie zdecydowanie za słodkie
    czy wyjdą jeśli dodam poniżej 100 g cukru?
    mój młody jadł z zamkniętymi oczami, bo jak zobaczył zielone "falfocle" to powiedział, że będzie pluł 😉
    nie pluł, domagał się jeszcze

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 listopada 2012 (21:46)

    OlaKruk; Oczywiście że wyjdą, dla nas też były za słodkie a użyłam 100g cukru. U mnie jak widzi zielone to też często rezygnuje niestety. Może warto obrać cukinię, wtedy przemyt będzie łatwiejszy a teraz ta skóra już dość twarda jest:)

  • Muffiny cukiniowe na słodko | WegeBLW 2 lipca 2016 (22:02)

    […] też często na warsztatach nt. BLW. Są szybkie i bardzo smaczne. Przepis pochodzi z bloga Mama Alergika Gotuje. Ja przygotowuję z podwójnej porcji z własnymi […]

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.