Mój pierwszy bezglutenowy chleb na zakwasie, powstał na bazie domowego zakwasu jaglanego.
Chleb ma odpowiednią konsystencję, pięknie pachnie, jednak smakowo nie do końca mi odpowiada.
Przeważa w nim goryczkowy smak jaglany. Dość mocno jest także wyczuwalna kwaśna nuta.
Zastanawiam się nad zmniejszeniem ilości zakwasu i przygotowaniem go na zakwasie ryżowym lub mieszanym.
Jako dodatku smakowego użyłam czarnuszki.
O właściwościach czarnuszki i jej zastosowaniu w kuchni przeczytacie więcej w mojej nowej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, w rozdziale MAGiczne Produkty.
Zachęcam do eksperymentowania i czekam na Wasze relacje.
Zapraszam i życzę Smacznego
Chleb na zakwasie jaglanym
(bezglutenowy, wegański, bez cukru, bez drożdży)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania: 5-7 h
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: 1 szt. wielkość 20 cm x 13 cm
Składniki:
- 125 g mąki teff jasnej
- 125 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
- 50 g mąki z tapioki
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 płaska łyżeczki soli himalajskiej
- 25 g zmielonego siemienia lnianego złocistego + 50 ml gorącej wody
- ok. 300 g zakwasu jaglanego
- 300-325 ml wody
- 1 łyżka syropu klonowego lub melasy trzcinowej
Przygotowanie:
- Foremkę na chlebek smarujemy olejem, posypujemy mąką teff lub kukurydzianą
- Mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól i czarnuszkę, mieszamy
- Świeżo zmielone siemię lniane zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy uzyskując pulchną papkę, odstawiamy do przestudzenia
- Zakwas mieszamy z wodą, dodajemy papkę z siemienia i syrop klonowy lub melasę trzcinową, mieszamy, wsypujemy pozostałe składniki, mieszamy ciasto (powinno być luźne, w razie potrzeby dolewamy wody)
- Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki, foremkę szczelnie owijamy folią aluminiową, odstawiamy na 5-6 h do wyrośnięcia
- Przykryty chleb wstawiamy do zimnego piekarnika, podgrzewamy go do 230°C w opcji góra-dół
- Po pół godzinie odwijamy folię (dzięki niej chlebek tylko nieznacznie pękł), pieczemy aż chleb z wierzchu będzie rumiany, kolejne 30 minut
- Wyjmujemy studzimy chwilę w foremce, przekładamy na kratkę układając górą do dołu
Wskazówki:
Chleb zachowuje świeżość ok. 4 dni.
No Replies to "Bezglutenowy chleb na zakwasie jaglanym"