Bezglutenowy chleb na zakwasie jaglanym

Mój pierwszy bezglutenowy chleb na zakwasie, powstał na bazie domowego zakwasu jaglanego.

Chleb ma odpowiednią konsystencję, pięknie pachnie, jednak smakowo nie do końca mi odpowiada.

Przeważa w nim goryczkowy smak jaglany. Dość mocno jest także wyczuwalna kwaśna nuta.

Zastanawiam się nad zmniejszeniem ilości zakwasu i przygotowaniem go na zakwasie ryżowym lub mieszanym.

Jako dodatku smakowego użyłam czarnuszki.

O właściwościach czarnuszki i jej zastosowaniu w kuchni przeczytacie więcej w mojej nowej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, w rozdziale MAGiczne Produkty.

 

Zachęcam do eksperymentowania i czekam na Wasze relacje.

Zapraszam i życzę Smacznego

Chleb na zakwasie jaglanym

(bezglutenowy, wegański, bez cukru, bez drożdży)

  

Czas przygotowania: 10 minut

Czas wyrastania: 5-7 h

Czas pieczenia: 60 minut

Ilość: 1 szt. wielkość 20 cm x 13 cm

Składniki:

  • 125 g mąki teff jasnej
  • 125 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 płaska łyżeczki soli himalajskiej
  • 25 g zmielonego siemienia lnianego złocistego + 50 ml gorącej wody
  • ok. 300 g zakwasu jaglanego
  • 300-325 ml wody
  • 1 łyżka syropu klonowego lub melasy trzcinowej

Przygotowanie:

  1. Foremkę na chlebek smarujemy olejem, posypujemy mąką teff lub kukurydzianą
  2. Mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól i czarnuszkę, mieszamy
  3. Świeżo zmielone siemię lniane zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy uzyskując pulchną papkę, odstawiamy do przestudzenia
  4. Zakwas mieszamy z wodą, dodajemy papkę z siemienia i syrop klonowy lub melasę trzcinową, mieszamy, wsypujemy pozostałe składniki, mieszamy ciasto (powinno być luźne, w razie potrzeby dolewamy wody)
  5. Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki, foremkę szczelnie owijamy folią aluminiową, odstawiamy na 5-6 h do wyrośnięcia
  6. Przykryty chleb wstawiamy do zimnego piekarnika, podgrzewamy go do 230°C w opcji góra-dół
  7. Po pół godzinie odwijamy folię (dzięki niej chlebek tylko nieznacznie pękł), pieczemy aż chleb z wierzchu będzie rumiany, kolejne 30 minut
  8. Wyjmujemy studzimy chwilę w foremce, przekładamy na kratkę układając górą do dołu

Wskazówki:

Chleb zachowuje świeżość ok. 4 dni.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

bezglutenowy chleb na zakwasie jaglanym

Fot. Katarzyna Jankowska

bezglutenowy chleb na zakwasie jaglanym

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Bezglutenowy chleb na zakwasie jaglanym"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.