W życiu szkolnego alergika często zdarzają się dni, gdy następuje zaostrzenie stanu skóry lub nieżyt przewodu pokarmowego. W sytuacjach kryzysowych dieta alergika jest jeszcze bardziej restrykcyjna i ograniczona.
Dwuskładnikowa zupa krem jest lekkim daniem obiadowym, które sprawdzi się właśnie w kryzysowych momentach.
Zapraszam i życzę Smacznego
Dietetyczna zupa krem
(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- ½ małego brokułu lub 1/3 większego
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 750 ml przegotowanej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól himalajska do smaku
Przygotowanie:
- Brokuł myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, grubą łodygę oczyszczamy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki
- W niedużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy kawałki łodygi brokułu, podsmażamy niecałą minutę
- Dolewamy przegotowaną wodę, doprowadzamy całość do wrzenia, dodajmy różyczki brokułu i gotujemy 2 minuty
- Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i gotujemy całość kolejne 2-3 minuty
- Zupę blendujemy na krem, doprawiamy solą do smaku, podajemy na ciepło.
Wskazówki:
Taką zupę można oczywiście wzbogacić dodatkiem innych przypraw na przykład imbirem i kurkumą. Zupę można podać z dodatkiem zielonego koperku czy natki pietruszki.
2 komentarze to "Dietetyczna zupa krem"
soox 10 września 2016 (20:21)
Pyszna zupka. Dopóki kremy nie stały się popularne, jakoś się bez nich obywałam, ale teraz – próbuję wszelkie smaki, jakie tylko się pojawiają. Łatwe w zrobieniu, a ciężko, żeby się znudziły w wielu wariantach.
Katarzyna Jankowska 12 września 2016 (21:32)
U mnie podobnie, wychowana jestem na zupełnie innych zupach, a moja rodzina jada prawie wyłącznie kremy. Prostota wykonania i różnorodność smaków to ogromna ich zaleta. Pozdrawiam serdecznie:)