Najłatwiejsze ciasto w świecie ze śliwkami

Najłatwiejsze ciasto w świecie robiłam już wielokrotnie. Jakoś nigdy nie trzymam się przepisu, za każdym razem coś zmieniam. Przy okazji sprawdzam jak zachowuje się ciasto, przy tych czasem nawet niewielkich zmianach.

Dziś użyłam innego mleka oraz sok pomarańczowy rozcieńczyłam wodą dodając ocet jabłkowy. Użycie śliwek nadało ciastu nieco inny smak. Nie każdy może jeść jabłka, więc jest alternatywa. Trzeba jednak uważać, aby kawałki śliwek nie były za duże, ponieważ za ciężkie mogą sprawić, że w cieście pojawi się zakalec.

Ciasto w swej konsystencji jest wilgotne. Wersja na mleku orkiszowym, moim zdaniem, bardziej wilgotna niż na ryżowym. Sok ze śliwek, który przeniknął do ciasta sprawił, że wyszło ono bardziej zbite. Takie mokre ciasta kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Zajrzyjcie po przepis na Najłatwiejsze Ciasto z jabłkami.

Przepis na Najłatwiejsze Ciasto w świecie w wersji bezglutenowej znajdziecie w mojej drugiej książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“.

Zapraszam i życzę Smacznego

Najłatwiejsze ciasto w świecie ze śliwkami

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut CZAS PIECZENIA: 50-60 minut

Składniki mokre:

  • 125 g wegańskiej margaryny stopionej, schłodzonej
  • 3 łyżki wody (u mnie przegotowana)
  • 125 ml napoju orkiszowego (temperatura pokojowa)
  • 100 ml soku pomarańczowego (u mnie wyciśnięty z dwóch pomarańczy) l
  • 50 ml wody + 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

Składniki suche:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
  • 125 g cukru trzcinowego, bardzo drobnego (zmieliłam)
  • 1 płaska łyżka naturalnego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5-6 dużych śliwek

foremka tortowa o średnicy 20 cm

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem
  2. Mokre składniki mieszamy ze sobą w kolejności; stopiona margaryna, ekstrakt wanilii, mleko, woda, sok
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, mieszamy
  4. Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy, do momentu połączenia się składników
  5. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia
  6. Gotowe ciasto przelewamy do foremki
  7. Śliwki myjemy, przepoławiamy, wyjmujemy pestkę dzielimy na ćwiartki
  8. Kawałki śliwek układamy na cieście, wciskając je do połowy w ciasto
  9. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy przez 50 minut, sprawdzamy patyczkiem, wyjmujemy studzimy na kratce
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

5 komentarzy to "Najłatwiejsze ciasto w świecie ze śliwkami"

  • comment-avatar
    Joanna Radzicka 17 października 2015 (18:31)

    czy zamiast…margaryny wegańskiej może być tłuszcz kokosowy nierafinowany ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 18 października 2015 (22:36)

      Nie robiłam na tym tłuszczu więc trudno mi powiedzieć jak zachowa się ciasto, ale warto wypróbować bo olej kokosowy sprawdza się w wypiekach wegańskich.

  • comment-avatar
    Monika 27 września 2017 (20:11)

    Sugerując się tym, że nigdy nie trzyma się Pani tego przepisu i zawsze coś zmienia…. aż strach się przyznać, ale ja też eksperymentowałam. W przepływie impulsu postanowiłam zrobić jakieś ciasto ze śliwkami, a nie miałam wszystkich składników podanych w przepisie. Mąka: pół na pół orkiszowa typ 700 i tortowa typ 450. Mleko: na szybko robiłam mleko z płatków jęczmiennych. Margaryna : użyłam masło klarowane. No i się udało. 🙂
    P. S. Czy da się zastąpić cukier jakimś zdrowszym słodziwem? Czy da się zastąpić produkt sypki jakimś syropem roślinnym?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.