Pierogi orkiszowe z ciecierzycą i dynią

Przygotowując się do Świąt Bożego Narodzenia  w naszych domach powstanie wiele różnych pierogów.

Te najbardziej tradycyjne to Uszka z pieczarkami.

Inną propozycją pierogów na czas Wigilii mogą być Kruche pierożki z grzybami.

Na blogu znajdziecie więcej przepisów na to ulubione polskie danie 🙂

Wyjątkowe przepisy na Boże Narodzenie znajdują się w mojej książce “Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje”, w rozdziale pt. Boże Narodzenie.

 

Pierogi z ciecierzycą i dynią smakują podobnie jak pierogi z ziemniakami.

Dla tych co nie mogą jeść ziemniaków będą wspaniałą i zdrowszą alternatywą.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Pierogi orkiszowe z ciecierzycą i dynią

(wegańskie, bez cukru)

 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 3 minuty każda porcja
Ilość: ok. 45 szt.

 

Składniki na ciasto pierogowe: 

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500) 
  • ½ łyżeczki drobnej soli himalajskiej
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego 
  • 125-150 ml bardzo ciepłej, przegotowanej wody
  • świeży tymianek do ustrojenia

Składniki na farsz:

  • 200 g ciecierzycy z zalewy lub ugotowanej
  • ½ cebuli
  • ½ ząbka czosnku
  • 3 pełne łyżki puree z pieczonej lub z ugotowanej dyni
  • sól himalajska
  • imbir w proszku i/lub gałka muszkatołowa
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • 2-3 łyżki oleju z pestek winogron

Przygotowanie farszu:

  1. Ciecierzycę dokładnie rozdrabniamy blenderem
  2. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy do ciecierzycy
  3. Dokładamy puree z dyni, całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem

Przygotowanie ciasta na pierogi:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz ciepłą wodę, łączymy składniki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli ciasto wydaje się za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę)
  2. Wyrobione ciasto umieszczamy w naczyniu podsypanym mąką, przykrywamy ściereczką aby nie wyschło i odstawiamy na ok. 10 minut

Przygotowanie pierogów:

  1. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju
  2. Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy koła (ok. 4-5 cm średnicy)
  3. Na każde koło, na jego środek, nakładamy wcześniej przygotowany farsz, w ilości łyżeczki do herbaty
  4. Ciasto składamy na pół, farsz spłaszczamy, umoczonymi w mące palcami zlepiamy środek pieroga, a potem brzegi tworząc tzw. falbankę
  5. Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię podsypaną mąką, przykrywamy czystą ściereczką
  6. Po kilka sztuk pierogów wkładamy do gotującej się wody, delikatnie mieszamy aby nie przywarły do dna
  7. Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze 2-3 minuty
  8. Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody, a następnie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy pierogi
  9. Ugotowane pierogi układamy na dużym talerzu, kiedy obeschną z jednaj strony przekładamy na drugi suchy talerz lub podajemy do bezpośredniego spożycia
  10. Pierogi można podawać z przyrumienioną cebulką lub sosem bazyliowym
  11. Gotując każdą kolejną porcję pierogów, wodę doprowadzamy do wrzenia i postępujemy jak w punktach 6-9.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Pierogi orkiszowe z ciecierzycą i dynią"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.