Przygotowując się do Świąt Bożego Narodzenia w naszych domach powstanie wiele różnych pierogów.
Te najbardziej tradycyjne to Uszka z pieczarkami.
Inną propozycją pierogów na czas Wigilii mogą być Kruche pierożki z grzybami.
Na blogu znajdziecie więcej przepisów na to ulubione polskie danie 🙂
Wyjątkowe przepisy na Boże Narodzenie znajdują się w mojej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“, w rozdziale pt. Boże Narodzenie.
Nakład na wyczerpaniu! Książka dostępna tylko w Outlecie MAG.
Jeżeli szukasz przepisu na bezglutenowe, wegańskie pierogi, zajrzyj do Sklepu MAG.
Pierogi z ciecierzycą i dynią smakują podobnie jak pierogi z ziemniakami.
Dla tych co nie mogą jeść ziemniaków będą wspaniałą i zdrowszą alternatywą.
Zapraszam i życzę Smacznego
Pierogi orkiszowe z ciecierzycą i dynią
(bez mleka, bez jajek, wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 3 minuty każda porcja
Ilość: ok. 45 szt.
Składniki na ciasto pierogowe:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
- ½ łyżeczki drobnej soli himalajskiej
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- 125-150 ml bardzo ciepłej, przegotowanej wody
- świeży tymianek do ustrojenia
Składniki na farsz:
- 200 g ciecierzycy z zalewy lub ugotowanej
- ½ cebuli
- ½ ząbka czosnku
- 3 pełne łyżki puree z pieczonej lub z ugotowanej dyni
- sól himalajska
- imbir w proszku i/lub gałka muszkatołowa
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie farszu:
- Ciecierzycę dokładnie rozdrabniamy blenderem
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy do ciecierzycy
- Dokładamy puree z dyni, całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem
Przygotowanie ciasta na pierogi:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz ciepłą wodę, łączymy składniki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli ciasto wydaje się za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę)
- Wyrobione ciasto umieszczamy w naczyniu podsypanym mąką, przykrywamy ściereczką aby nie wyschło i odstawiamy na ok. 10 minut
Pierogi:
- W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju
- Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy koła (ok. 4-5 cm średnicy)
- Na każde koło, na jego środek, nakładamy wcześniej przygotowany farsz, w ilości łyżeczki do herbaty
- Ciasto składamy na pół, farsz spłaszczamy, umoczonymi w mące palcami zlepiamy środek pieroga, a potem brzegi tworząc tzw. falbankę
- Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię podsypaną mąką, przykrywamy czystą ściereczką
- Po kilka sztuk pierogów wkładamy do gotującej się wody, delikatnie mieszamy aby nie przywarły do dna
- Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze 2-3 minuty
- Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody, a następnie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy pierogi
- Ugotowane pierogi układamy na dużym talerzu, kiedy obeschną z jednaj strony przekładamy na drugi suchy talerz lub podajemy do bezpośredniego spożycia
- Pierogi można podawać z przyrumienioną cebulką lub sosem bazyliowym
- Gotując każdą kolejną porcję pierogów, wodę doprowadzamy do wrzenia i postępujemy jak w punktach 6-9.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
2 komentarze to "Pierogi orkiszowe z ciecierzycą i dynią"
Ola 28 września 2016 (12:34)
a można dodac zamiast orkiszowej jakąś mąke bezglutenowa??
Katarzyna Jankowska 29 września 2016 (08:57)
Tak łatwo to nie wyjdzie:( Próbowałam i ostatecznie wyczarowała własne przepisy na pierogi bezglutenowe, które są smaczne i przypominają te zwykłe. Przepisy są w mojej książce https://mamaalergikagotuje.pl/produkt/mama-alergika-gotuje-tradycyjnie-okladka-twarda/