Domowe paluszki rybne

Przygotowanie zdrowszej wersji popularnych paluszków rybnych jest bardzo proste. Maluchy lubią dania, które można wziąć w rączkę. Z takimi paluszkami nastolatki natomiast, otrzymują zdrową wersję dania typu fast food. Dania smażone należy ograniczać w diecie, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzą. Zwracajmy uwagę na pochodzenie ryb, które serwujemy na naszych stołach. Ryby, szczególnie tłuste jak łosoś, węgorz, makrela, śledź, sardynka są cennych źródłem kwasów omega-3 i omega-6, których rolą jest między innymi stymulowanie wzrostu u dzieci i rozwój mózgu.  

Obecna eksploatacja mórz oraz ich zanieczyszczenie przyczyniają się do wyginięcia wielu gatunków ryb! Którą rybę wybrać na obiad? Zachęcam do zapoznania się z poradnikiem na stronie WWF.   Pamiętajmy również, że ryby często uczulają, dają zazwyczaj natychmiastową reakcję. Alergia na jeden gatunek ryb, często nie wyklucza alergii na inne ryby, zwłaszcza słodkowodne jak karp czy pstrąg. Wprowadzenie każdego nowego produktu do diety alergika powinno odbywać się stopniowo, w małych ilościach i w odstępach czasowych.   Kliknij  w link jeśli chcesz poznać więcej przepisów MAG z rybami.

Zapraszam i życzę Smacznego

Domowe paluszki rybne

Czas przygotowania: 20 minut Ilość: 2-3 porcje Składniki:

  • 300 g polędwicy z dorsza
  • sól himalajska
  • biały pieprz
  • słodka papryka (jeśli dozwolona)
  • sok z cytryny
  • mąka orkiszowa jasna do obtoczenia
  • olej do smażenia rzepakowy lub masło klarowane

na zawiesinę

dodatkowo: frytki z batatów (przepis w książce „MAG Na Wyjątkowe Okazje„, str. 203 lub pieczone ziemniaczki  Przygotowanie:

  1. Polędwicę z dorsza płuczemy, osuszamy, kroimy na ok. 1,5 cm kawałki
  2. Rybę solimy, pieprzymy, oprószamy papryką i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 minut do lodówki
  3. Składniki na zawiesinę umieszczamy w głębokim talerzu, mieszamy ze sobą tworząc roztwór o gęstości śmietany
  4. Kawałki dorsza obtaczamy w mące, odkładamy na duży talerz, aby nie stykały się ze sobą, następnie maczamy w roztworze z mąki i panierujemy w bułce tartej, gotowe porcje odkładamy na czysty talerz
  5. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem masła klarowanego lub oleju do smażenia
  6. Na rozgrzanym tłuszczu układamy kawałki dorsza i smażymy równomiernie z każdej ze stron, na rumiany kolor (na średnim ogniu, żeby nie przypalić)
  7. Usmażone paluszki rybne osuszamy na ręczniku papierowym i podajemy na talerz z dodatkiem frytek z batatu lub pieczonych ziemniaczków
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Domowe paluszki rybne"

  • comment-avatar
    Ewa 26 listopada 2019 (16:27)

    Zawiesina ma dwa składniki… A ja zmieszalam wszystko i wyszedł kluch

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 listopada 2019 (22:04)

      Zawiesina z mąki i wody to ich połączenie, jeśli wyszła kluska proszę dolać więcej wody i uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego czy gęstej śmietany. W tej zawiesinie, którą używamy zamiast jajka, maczamy kawałki ryby.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.