Domowe paluszki rybne

Przygotowanie zdrowszej wersji popularnych paluszków rybnych jest bardzo proste. Maluchy lubią dania, które można wziąć w rączkę. Z takimi paluszkami nastolatki natomiast, otrzymują zdrową wersję dania typu fast food. Dania smażone należy ograniczać w diecie, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzą. Zwracajmy uwagę na pochodzenie ryb, które serwujemy na naszych stołach. Ryby, szczególnie tłuste jak łosoś, węgorz, makrela, śledź, sardynka są cennych źródłem kwasów omega-3 i omega-6, których rolą jest między innymi stymulowanie wzrostu u dzieci i rozwój mózgu.  

Obecna eksploatacja mórz oraz ich zanieczyszczenie przyczyniają się do wyginięcia wielu gatunków ryb! Którą rybę wybrać na obiad? Zachęcam do zapoznania się z poradnikiem na stronie WWF. Pamiętajmy również, że ryby często uczulają, dają zazwyczaj natychmiastową reakcję. Alergia na jeden gatunek ryb, często nie wyklucza alergii na inne ryby, zwłaszcza słodkowodne jak karp czy pstrąg. Wprowadzenie każdego nowego produktu do diety alergika powinno odbywać się stopniowo, w małych ilościach i w odstępach czasowych. Kliknij  w link jeśli chcesz poznać więcej przepisów MAG z rybami.

Dieta Przyjazna Planecie

Zachęcam także do zapoznania się z moim nowym projektem Dieta Przyjazna Planecie oraz śledzenia kont na Facebooku i Instagramie. Każdy może przyczynić się do poprawy stanu naszej planety. Dzielę się wskazówkami, jak jeść z korzyścią zarówno dla swojego zdrowia, jak i dla środowiska.

Zapraszam i życzę smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Domowe paluszki rybne

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2-3 porcje

Składniki:

  • 300 g polędwicy z dorsza
  • sól himalajska
  • biały pieprz (można pominąć)
  • słodka papryka (jeśli dozwolona)
  • sok z cytryny
  • mąka orkiszowa jasna do obtoczenia
  • olej do smażenia rzepakowy lub masło klarowane

na zawiesinę

  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • ok. 100 ml zimnej wody

dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Polędwicę z dorsza płuczemy, osuszamy, kroimy na ok. 1,5 cm kawałki.
  2. Rybę solimy, pieprzymy, oprószamy papryką i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 minut do lodówki.
  3. Składniki na zawiesinę umieszczamy w głębokim talerzu, mieszamy ze sobą tworząc roztwór o gęstości śmietany.
  4. Kawałki dorsza obtaczamy w mące, odkładamy na duży talerz, aby nie stykały się ze sobą, następnie maczamy w roztworze z mąki i wody i panierujemy w bułce tartej. Gotowe porcje odkładamy na czysty talerz.
  5. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem masła klarowanego lub oleju do smażenia.
  6. Na rozgrzanym tłuszczu układamy kawałki dorsza i smażymy równomiernie z każdej ze stron, na rumiany kolor (na średnim ogniu, żeby nie przypalić).
  7. Usmażone paluszki rybne osuszamy na ręczniku papierowym i podajemy na talerz z dodatkiem frytek z batatu lub pieczonych ziemniaczków.
Domowe paluszki rybne, fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

8 komentarzy to "Domowe paluszki rybne"

  • comment-avatar
    Ewa 26 listopada 2019 (16:27)

    Zawiesina ma dwa składniki… A ja zmieszalam wszystko i wyszedł kluch

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 listopada 2019 (22:04)

      Zawiesina z mąki i wody to ich połączenie, jeśli wyszła kluska proszę dolać więcej wody i uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego czy gęstej śmietany. W tej zawiesinie, którą używamy zamiast jajka, maczamy kawałki ryby.

  • comment-avatar
    joanna 3 maja 2020 (18:02)

    Czy jest możliwość zastąpienia mąki orkiszowej mąką bezglutenową? Jeśli tak to jaką? Będę wdzięczna za podpowiedź 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 8 maja 2020 (08:17)

      W tym przypadku najlepiej się sprawdzi kaszka kukurydziana, zastąpi panierkę.

  • comment-avatar
    Pola 30 listopada 2020 (20:14)

    czym można zastępić bułkę tartą?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 27 lutego 2024 (19:22)

      Można wykorzystać pokruszone płatki kukurydziane, albo bułkę bezglutenową.

  • comment-avatar
    Magda 27 lutego 2024 (15:02)

    Również źle połączyłam składniki na zawiesinę – nieczytelnie jest to zapisane z bułką tartą. Dla laika będzie duży problem

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 27 lutego 2024 (19:21)

      Tak, dziękuję za informację, przed bułką tartą powinno być słowo dodatkowo. Już poprawiłam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.